Lot nad kukułczym gniazdem (1975) reż. Miloš Forman
[Obrazek: download.php?type=download&image=18367&s...&section=3]

Drugi film w historii kina, który zgarnął Oscarowego Pokera (nagrody za najlepszy film roku, reżyserię, scenariusz (adaptowany), oraz aktora/aktorkę pierwszoplanowych) i przede wszystkim jedno z najsłynniejszych arcydzieł jakie wyświetlano na srebrnym ekranie. Nie mogę uwierzyć, że nie ma wątku o tym legendarnym tytule ale takowego - mimo starań - nie mogę znaleźć. Jeśli istnieje to proszę moderację o przeniesienie tam tej wypowiedzi.

[Obrazek: One-Flew-Over-the-Cuckoo-s-Nest-1975-jac...00x300.jpg]

Pierwszy raz Lot nad kukułczym gniazdem obejrzałem w TVP przed ostatnią emitowaną przez tę telewizje galą Oscarową (to był 2007 lub 2008 rok) i choć bardzo mi się spodobał to nie byłem powalony. Nie miałem wtedy neta, a co za tym idzie nie miałem konta na żadnej stronie typu filmweb, więc nie oceniałem go w skali 1-10. Ale na początku 2010 roku zrobiłem powtórkę i wtedy byłem arcydziełem Formana zachwycony. Od razu kliknąłem w 10/10 + serduszko, a nawet umieściłem go na swojej dawnej liście ulubionych filmów w pierwszej dziesiątce, przed jakimkolwiek innym tytułem z lat 70-tych. Od dawna planowałem trzeci seans, chciałem to zrobić w noc Oscarową, ale wczoraj TVP Kultura zmotywowało mnie do przyspieszenia powtórki o dwa dni, a moja ocena filmu po raz kolejny uległa zmianie (oczko w dół).

Lot... nadal jest jednym z moich ulubionych filmów. To fantastyczna historia, super wyreżyserowana, z miażdżącym aktorstwem (Nicholson!), upiornym czarnych charakterem (siostra Ratched!), piękną muzyką, humorem i kilkoma kapitalnymi scenami (finał 4 lata temu powtarzałem sobie kilkanaście razy). Ale ocenę maksymalną wystawiam tytułom, które mogę oglądać wielokrotnie (ten do nich nie należy) i nie dostrzegam w nich większych wad, a w tym dostrzegłem wczoraj jedną, dość poważną. Jest nią Oscarowy scenariusz, który być może adaptując książkę powielił spore głupoty/dziury, które tak często są obecnie wytykane przez Honest Trailery i CinemaSins. Żeby nie psuć seansu tym, którzy przez blisko 39 lat filmu nie obejrzeli zakryje je spoilerem.

Trochę się tego uzbierało ale nie neguje faktu, że jest to wielkie kino. Piękny film, do którego pewnie za 3-4 lata ponownie wrócę.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
Lot nad kukułczym gniazdem (1975) reż. Miloš Forman - Juby - 01-03-2014, 12:05