Cytat:Crov
Niemniej kino rozrywkowe/przygodowe generalnie ma być stylistycznie przezroczyste.
Says who?
Cytat:O tym mowie. Indiana Jones, Die Hard - to nie są filmy, które stylistycznie są turbo charakterystyczne - wyglądają po prostu dobrze.
To są filmy cholernie charakterystyczne. Porównaj sobie DH 1 i 3 z 2 i 4, to może zobaczysz. Jedynka jest tak unikatowym kinem, właśnie przez osobę McTiernana – może nie jest to twórca pokroju Burtona, gdzie z każdego kadru krzyczy kto to zrobił, ale idzie poznać jego kino.
Cytat:Jackson nie mogl zrobić Władcy Pierścieni z Rką - brutalnością i cyckami.
No bo ten, w książce też ich nie ma – co to za przykład w ogóle?
Poza tym akurat stylu Jacksona w LOTR jest cholernie dużo – m.in. dlatego nie mam zbyt dobrej opinii o TTT i ROTK, bo gość zwyczajnie przesadza z kiczem.
Cytat:Przywoływanie Spielberga jako "autora" jest IMO kompletnie nie adekwatne, bo jego styl jest generalnie cholernie przezroczysty i niewidzialny
Większej bzdury dawno nie czytałem. Spielberg ma w chuj elementów rozpoznawalnych, które nie tylko cechują jego kino, ale też i stworzyły historię współczesnej X muzy. Weź się ogarnij, bo jak zwykle wyśmiewanie mojej osoby przychodzi ci łatwiej, niż konkretne argumenty.
Cytat:Tak, Webb z turbo-charakterystycznym stylem po niskobudżetowym filmie o miłości - jego czuć STRASZNIE W FILMIE AKCJI, bo przeciez jest chemia w wątku romantycznym, ale już braci Russo, Gunna, Branagha*, Whedona NO W OGOLE NIE CZUĆ W FILMACH MARVELA. :)
Whedona wymieniłem, miszczu. A Webba czuć właśnie przez wzgląd na to, że tak mocno skupia się w jedynce (dwójki nie widziałem), właśnie na miłości i młodości Parkera – stąd pozostałe elementy składowe mogą rozczarowywać, bo są mniej dopracowane.
Braci Russo nie czuć, bo to nie są twórcy ze stylem (oni w ogóle coś innego zrobili poza Capem? No właśnie). Czuć inspirację starym kinem, które uwypukla jeszcze osoba Redforda. Ale nic ponadto.
Co do Gunna – sprawdził się i wpasował, ale patrząc po jego wcześniejszych, pełnych krwi i bluzgów filmach, gość też musiał się sporo hamować na planie. Fakt, że o Marvelu wypowiada się lepiej od Whedona świadczy jedynie o tym, że jest albo bardziej eleastycznym człowiekiem, albo mniejszym kozakiem od Jossa, albo po prostu podpisał odpowiednią klauzulę (a i też miał mniejszą odpowiedzialność na planie).
Cytat:Jego styl moze nie jest szczegolnie charakterystyczny, ale czuć inność w stylu Thora.
Czujesz ją chyba tylko przez wzgląd na swoistą teatralność Thora – zatem skojarzenie: Branagh-teatr-Szekspir. Tylko, że jest ono błędne, jeśli spojrzysz na jakikolwiek film szekspirowski tego twórcy. Przy każdym osiąga fenomenalne wyniki, tymczasem w Thorze wyraźnie się dusi.
Cytat:Proteus
Tak samo nikt mi nie wmówi, że sukcesy pierwszych filmów Jerrego Bruckhaimera to przypadek.
Biorąc pod uwagę, że niektóre z nich powstawały w iście partyzanckich warunkach, to można się kłócić. A, że facet generalnie ma jako tako łeb na karku i wie w kogo inwestować, to inna sprawa. Gorzej, że tacy ludzie to raczej wyjątki od reguły.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
25-10-2015, 19:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2015, 19:23 przez Mefisto.)