(29-07-2016, 23:11)simek napisał(a): Piszesz o tym komiksie X-Men? Mozesz przybliżyć jak fabuła ŚT wiąże się z nim?
- Jean Grey i Jedenastka mają podobne moce telekinetyczno-psychiczne
- Obie postacie zachowują coraz dziwniej (Jean Grey zaczyna mieć halucynacje, a Jedenastka od początku wzbudza zadziwienie)
- Ich moc jest coraz bardziej przerażająca (Jean opętuje niosąca śmierć Mroczna Phoenix, Jedenastka w trakcie wydarzeń łamie kości, zabija i rozwala vany)
- Jean Grey prześladują fałszywe wspomnienia z XVIII w., a Jedenastkę z eksperymentów rządowych
- Obie postacie dopaść jakaś zła organizacja do swych celów (w X-Men był to Hellfire Club, tajne towarzycho złych mutantów)
- Po początkowej przewadze bohaterów zła organizacja ma nad nimi przewagę i psychiczna bohaterka ratuje dzień
Pewnie to może moja nadinterpretacja, ale wg mnie nie ma mowy o zwykłym zbiegu okoliczności. Skoro został wspomniany ten, a nie inny komiks i jeszcze z pewnymi podobieństwami. Cholera, właśnie nabrałem ochoty na powtórzenie Mrocznej Phoenix.
Jak chcesz przeczytać, to kilka lat temu Hachette wydało ten story arc w ramach polskiej Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela, czyli z dostaniem w antykwariacie albo allegro nie będzie problemu (ja sam tak natrafiłem na "Mroczna Phoenix" i "Narodziny Venoma", zupełnym przypadkiem).
30-07-2016, 01:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2016, 01:05 przez OGPUEE.)
Spoiler