Stały bywalec
Liczba postów: 8,893
Liczba wątków: 26
5 odcinków w reżyserii Jan Holoubka (Wielka Woda), opartych na tragicznej katastrofie promu MF Jan Heweliusz z 14 stycznia 1993, największej katastrofy żeglugi cywilnej w powojennej Polsce
może nie będzie to tak kiepskie jak zapowiadały trailery, po pierwszym odcinku jest dobrze chociaż czuć inspirację Czarnobylem gdzie widz od razu jest wrzucany w ciężkie chwile katastrofy (dramat, chaos, dużo niewiadomych)
Netflix upodobał sobie seriale na podstawie polskich katastrof, ciekawe co będzie następne
06-11-2025, 10:43
Stały bywalec
Liczba postów: 13,223
Liczba wątków: 77
Ja mam za sobą 2 odcinki.
Z plusów na tę chwilę:
- czuć większy piniondz
- fajne sceny z katastrofy i akcji ratunkowej. Jest odpowiednio intensywnie, ale dużo widać i absolutnie nie czuć (poza 2-3 fragmentami), że było to robione głównie w studiu. Nie ma co pisać "jak na polską produkcję jest dobrze". Jest po prostu dobrze!
- klimat lat 90-tych. Zero smartfonów, radio Grundiga na półce, jak kawa to taka "z gruntem", do tego stary golf z rozwalonymi szybami pozaklejanymi taśmą, na ulicach Cyganie. Dokładnie to, co kiedyś widziałem na podwórku :)
- inspiracje Czernobylem w kontekście pokazywania zakulisowych rozmów pokazujących typowe "postPRLowskie" postrzeganie ludzi przez władzę.
- zakończenie 2 odcinka które mnie pozytywnie zaskoczyło
- scena szpitalna z salą i napisem "Dla ocalałych z Heweliusza". Bardzo dobra.
- scena z identyfikacją zwłok przez Bintera - jeszcze lepsza
Z minusów:
- problematyczne aktorstwo tzn. nie jest tutaj źle, ale raczej stany średnie. Żurawski niby jest głównym bohaterem, ale na razie nie czuć jego siły przebicia. Kobiecie role też lekko dyskusyjne (Różdżka na razie zmarginalizowana do roli smutnej żony). Najlepszy jak dla mnie ten młody major z fryzurą ala "Arnold z Red Heat"
- czasami dialogi są tak niewyraźne, że trzeba przewijać i puszczać od nowa. Masakra. Rok 2025, mamy narzędzia AI do poprawy audio, a fundujemy znowu w produkcji za miliony jakieś mamrotanie pod nosem i weź tu zgaduj co kto mówi (i nie, nie chodzi o scenę ratunkową ktora jest chaotyczna z oczywistych względów)
- już teraz widać, że serial będzie chciał łapać kilka perspektyw na tę katastrofę - rodzinną, załogi, służb, polityków i zapewne z perspektywy sądu (bo widać trochę tych scen w zwiastunach). Zastanawiam się, czy nie będzie się to rozłazić.
Na teraz - technicznie to lepsze od Wielkiej Wody. Holoubek to sprawny reżyser, ale oczekuję jednak większej mocy ze strony bohaterów. Czernobyl miał podobny koncept, a mimo wszystko postać grana przez Starsgaarda rozwalała system.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
06-11-2025, 11:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2025, 11:52 przez Snappik.)
Stały bywalec
Liczba postów: 8,893
Liczba wątków: 26
faktycznie to zakończenie drugiego odcinka się udało nieźle
wiceminister Janusz Kowalik dodany tutaj fikcyjnie ale dialogi póki co ma dobre (pierwsza narada i "kurwa to nie jest Titanic"
wcześniej nic nie wiedziałem o katastrofie Heweliusza więc pewnie po serialu będzie trzeba nadrabiać, czytałem tylko opis na wiki i faktycznie łajba była wadliwa, przeróbki rodem z warsztatu wpływające na stabilność i katastrofa gotowa mimo, że wcześniej z promem były problemy - ja pierdolę kolejna duma polityków która była wadliwa, bezrobocie duże więc trzeba było rzeźbić w tamtych czasach
ogólnie w czasie premiery serialu na youtube dużo pojawiło się materiałów o katastrofie promu
06-11-2025, 21:01
Stały bywalec
Liczba postów: 2,176
Liczba wątków: 14
Ja to obejrzę, na razie żona ogląda na naszym nowym HD kinie, więc słyszę tylko dialogi/gadkę i aż mnie kurva trzęsie. Może z obrazem będzie lepiej, lecz musiałem iść i zapytać Zośki, co ogląda, bo mi tu przy kompie uszy krwawią.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
06-11-2025, 21:10
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,058
Liczba wątków: 66
3 odcinki za mną i fajnie się to ogląda. Jedyne co trochę mi nie pasi, to trzęsienie kamerą w scenach katastrofy - jest to zupełnie niepotrzebne o tyle, że i tak całość jest dość chaotyczna i fajnie oddaje panikę ludzi podczas takiej sytuacji, po drugie wygląda zwyczajnie źle i "tanio". Poza tym spoko, trzyma w napięciu, aktorzy nieźle, strona obyczajowa bardzo ok, większych skuch nie stwierdzono.
Edit: Obejrzałem całość i podtrzymuję wszystko to co napisałem wcześniej - bardzo dobry serial z rewelacyjnym ostatnim odcinkiem. Nie mam żadnych większych zastrzeżeń i ta okazjonalna "trzęsawka" kamery to w sumie mój jedyny zarzut. Cała reszta albo bardzo dobra albo świetna, począwszy od realizacji a na graniu i ogólnej "przyjemności" z oglądania skończywszy. Ba, nawet Szyc mnie nie wkurwiał a to w przypadku jego osoby wybitne osiągnięcie. Warto też dodać, że totalnie brak tu tych różnych dziwnych wiks, które są typowe dla seriali Netflixa - null, zero. Wygląda to wszystko jak produkcja wyjęta z innych czasów, w tym pozytywnym sensie. Znakomita robota.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
06-11-2025, 22:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2025, 03:33 przez slepy51.)
Stały bywalec
próbowałem przebrnąć przez pierwszy odcinek. Nie mogę. To jest, kurwa, dramat realizacyjny. Owszem, didaskalia na scenie są smaczkiem i dopieszczone itd. ale to jedyna zaleta tej TVNowskiej produkcji. Albo raczej PULS TV z Wenezueli.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
07-11-2025, 12:22
Chrissie Watkins' arm
Sorry chłopie, ale pierdolisz jak potłuczony :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
07-11-2025, 12:28
Stały bywalec
może. Zmuszę się przez weekend i obejrzę tę produkcję, choć już nie mam żadnych wymagań. A miałem niskie. Te "dialogi" mnie rozwalają. Montaż i wprowadzenie do akcji mnie po prostu odrzuciły. Idę sprawdzić, kto to w ogóle kręcił, w sensie zdjęcia. Koszmarne są.
EDIT: Bartłomiej Kaczmarek realizował zdjęcia. A dokładnie jego kamera na statywie.
07-11-2025, 12:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2025, 12:42 przez Debryk.)
Chrissie Watkins' arm
Bartłomiej Kaczmarek. Gościu kręcił "Rojsta", "Wielką wodę", "25 lat niewinności" i kilka innych. I można się czepiać różnych rzeczy w tych produkcjach, ale zdjęcia akurat stoją w nich na wysokim poziomie, dlatego wydaje mi się, że zdecydowanie przesadzasz. W sumie to nawet ciekawię się, co powiesz o 5 odcinku "Heweliusza", który wg mnie jest zdecydowanie najlepszy i pod względem realizacji i znakomicie sprawdza się jako finał serialu, który świetnie podsumowuje wszystkie wątki i trzyma w ciągłym napięciu. To jest naprawdę robota na światowym poziomie.
Debryk napisał(a):Montaż i wprowadzenie do akcji mnie po prostu odrzuciły.
Mówisz o pierwszej scenie katastrofy? No przecież tam chodziło o to, żeby widz poczuł się oszołomiony i nieswojo, ten cały początkowy chaos jest zaplanowany, masz się poczuć jak bohaterowie tam na miejscu. Czy to działa czy nie? No mnie się podobało, jedyne co bym wyjebał to tą wspomnianą "trzęsącą się" kamerę, to akurat było tanie i zupełnie niepotrzebne. Ale już kompletnie nie wiem, co tam jest nie tak z montażem.
07-11-2025, 12:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2025, 12:52 przez slepy51.)
Stały bywalec
jak napisałem wyżej, obejrzę i może posypię głowę popiołem. Na razie odbiłem się bo jest tu wszystko to, czego po prostu nie cierpię nie tylko w polskim kinie, ale w kinie w ogóle. Sztywniarskie dialogi, wprowadzanie postaci z dupy strony, zero dramaturgii (poza akcją z zegarkiem), fatalny dźwięk, szopkowe aktorstwo i zdjęcia ze statywu przewalone przez tonę filtrów z niebieskim na czele.
07-11-2025, 12:53
Chrissie Watkins' arm
Jasne. Ja tylko dodam od siebie, że oglądam i oglądałem w tym roku kilka innych polskich seriali i realizacyjnie "Heweliusz" na ich tle naprawdę wygląda jak produkcja z jakiegoś lepszego filmowego świata. Ba, na tle seriali zagranicznych wygląda kozacko i nie ma się absolutnie czego wstydzić.
07-11-2025, 13:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2025, 13:05 przez slepy51.)
Stały bywalec
Liczba postów: 13,223
Liczba wątków: 77
(07-11-2025, 12:22)Debryk napisał(a): To jest, kurwa, dramat realizacyjny.
Jeżeli Heweliusz to dramat realizacyjny to ja nie wiem jakie masz wymagania :) Przecież tu nie ma jakiejś niewiadomo jakiej sieczki z czasem. Wszystkie wątki są logiczne i dodatkowo dopisane didakaliami. Można się jedynie spierać czy są interesujące.
Początkowa akcja ratunkowa jest dla mnie czytelna jak na chaos który tam się dzieje, ale nie wiem czego oczekiwałeś? Zefirka który przewraca prom?
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
07-11-2025, 13:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2025, 13:28 przez Snappik.)
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,115
Liczba wątków: 67
(07-11-2025, 12:47)slepy51 napisał(a): Bartłomiej Kaczmarek. Gościu kręcił "Rojsta", "Wielką wodę", "25 lat niewinności" i kilka innych. I można się czepiać różnych rzeczy w tych produkcjach, ale zdjęcia akurat stoją w nich na wysokim poziomie
Biorąc pod uwagę, że zdjęcia we współczesnych produkcjach są potem i tak przefiltrowane przez kompa, to takie stwierdzenia są inwalidą, bo ostatecznie efektu pracy operatora i tak nie widać. Osobiście wstydziłbym się podpisywać pod czymś takim na miejscu tych ludzi, ale wiadomo - czek przychodzi, jest dobrze.
07-11-2025, 14:07
Chrissie Watkins' arm
Mefisto i narzekanie na współczesną kinematografię vol.nie wiem który - chłopie, już się trochę nudny robisz z tym ;) Widziałeś chociaż z 10 minut tego serialu czy znowu tak narzekasz dla samego narzekania?
A to, że w postprodukcji dodadzą jakiś filtr czy zmienią color grading nie równa się, że nie widzisz czy zdjęcia są złe czy dobre, bez przesady. To nie film Marvela, który kręcili w całości na green screenach a połowę ujęć planowali w kompie na wirtualnych kamerach. Tutaj mogliby sobie jedynie darować tą całą trzęsawkę dodaną w post, bo cała reszta wygląda naprawdę dobrze i buduje świetny klimat, przynajmniej dla mnie.
07-11-2025, 14:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2025, 14:19 przez slepy51.)
(07-11-2025, 14:13)slepy51 napisał(a): Mefisto i narzekanie na współczesną kinematografię vol.nie wiem który - chłopie, już się trochę nudny robisz z tym ;)
Mam to w dupie - tak wyglądają, a nie inaczej, więc nie pisz, że zdjęcia są na dobrym poziomie, skoro tam nie ma zdjęć, tylko netliksowa papka na jedno kopyto i dwa kolory.
Cytat:A to, że w postprodukcji dodadzą jakiś filtr czy zmienią color grading nie równa się, że nie widzisz czy zdjęcia są złe czy dobre, bez przesady.
Randomowy kadr z Rojsta:
randomowy kadr z Heweliusza:
randomowy kadr z Wielkiej wody:
randomowy kadr z 25 lat niewinności:
W skrócie: SSDD.
Z tych czterech produkcji dałoby się pewnie zmontować jedną i nawet byś nie zauważył różnicy. :)
A nie piszemy tu jedynie o dorobku tego jednego operatora, tylko o 95% całej współczesnej kinematografii (i 100% w przypadku tej streamingowej), więc równie dobrze mógłbym tu dodać wszystko od Stranger Things po nowego pseudo Predatora i wszystko wygląda TAK SAMO.
Cytat:To nie film Marvela, który kręcili w całości na green screenach a połowę ujęć planowali w kompie na wirtualnych kamerach.
Problem polega na tym, że obecnie w sumie trudno już powiedzieć, co było robione na kompie, a co nie, bo potem i tak jest wszystko dodatkowo przerabiane na kompie, więc nawet te wszystkie ujęcia rzeczywiste wyglądają jak zrobione z pomocą CGI. I tak, jasne, że nie tylko do tego sprowadza się operatorka, ale co z tego, jak rzeczywista praca zdjęciowca idzie się po tych wszystkich zabiegach ruchać.
07-11-2025, 14:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2025, 15:15 przez Mefisto.)
Chrissie Watkins' arm
Luz, widzę, że dyskusja z tobą nie ma najmniejszego sensu, miłego :)
07-11-2025, 14:20
Stały bywalec
Liczba postów: 6,766
Liczba wątków: 6
Nie wiem na ile w kwestii kolorystyki można już wszystko zmienić na kompie, ale nadal jakość tego co do tego kompa wrzucisz nie jest chyba totalnie bez nauczenia. A nawet jeśli jest to przecież dochodzi jeszcze praca kamery, kadrowanie, taki smaczki jak na przykład odbicie lekarki w oknie samochodu w drugim odcinku to nie jest zasługą kompa, nie?
Jestem po dwóch odcinkach i daleki jestem od zachwytu, trochę za bardzo razi próba inspirowania się Chzarnobylem, raz bardziej, raz mniej udana, ale ogólnie ogląda się to bardzo dobrze.
Jedyny zarzut jaki mam... ktoś wyżej wspomniał o aktorstwie. Rzeczywiście jest w kilku przypadkach co najwyżej dobre, najlepszy Żurawski, może też dlatego, że ma na razie najwięcej do zagrania. A i tak nie za dużo. Większy problem w połączeniu z aktorstwem czy tam takim sobie rozpisaniem postaci mam z dialogami. Są po prostu w najlepszym razie nijakie. A czasami na granicy tragedii. Na przykład ten dyrektor pytający Piotrusia: "U Joli jak poszło? Jakoś poszło?" czy jakoś w tym stylu, w połączeniu z słabym aktorstwem brzmi pokracznie. Albo ten konsul pytający równie drętwo "A pamięta pan coś z tej katastrofy?". No brakuje dialogom naturalności i jakiegoś pierdolnięcia. Szkoda, bo w takiej tematyce i przy niezłej realizacji, bardziej wyraziste postaci z lepszymi dialogami spełniłyby fajnie całość. O, albo ten minister obserwujący akcje wyławiania ciał rzucający tylko jakieś "ja pierdole".
Ale ogólnie ogląda się nieźle. Pewnie w weekend skończę.
07-11-2025, 14:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2025, 14:31 przez PropJoe.)
Stały bywalec
sceny katastroficzne - super. Propsy za riga, Szyc doskonały. Ogólnie ten segment to inna liga i tutaj reżyser docisnął do pieca. Reszta do piachu. Podkreślam, bo nie chcę aby to umknęło - zdjęcia w tej produkcji są bezjajeczne, a na wespól z "gadającymi" głowami, to jest serio koszmarek.
Slepy, akurat trochę seriali oglądam i tam gdzie ludzie gadają da się zrobić dobre zdjęcia, oświetlenie, uchwycić plan, coś pokazać. Tutaj kamera stoi i montaż wcale nie pomaga, tylko pudruje trupa.
Całościowo 4/10 bym dał, dołuje tutaj wszystko "dookoła", nie zaś sama katastrofa, która w sumie i tak jest wyrywkowo pokazana czyli od sygnału "mayday" w sumie.
07-11-2025, 14:31
Chrissie Watkins' arm
PropJoe napisał(a):Nie wiem na ile w kwestii kolorystyki można już wszystko zmienić na kompie, ale nadal jakość tego co do tego kompa wrzucisz nie jest chyba totalnie bez nauczenia. A nawet jeśli jest to przecież dochodzi jeszcze praca kamery, kadrowanie, taki smaczki jak na przykład odbicie lekarki w oknie samochodu w drugim odcinku to nie jest zasługą kompa, nie?
No masz rację, ale Mefisto chyba gnoi dla zasady "bo Netflix". A ten serial nawet ciężko byłoby uznać za ich produkcję gdyby ktoś nie wiedział, że to oni wyłożyli kasę - nie ma tutaj żadnych mniejszości seksualnych, kolorowych, postaci kobiece nie są na pierwszym planie i nie przysłaniają całej reszty obsady, ba, to nawet nie są żadne "strong woman, independent woman" tylko zwykłe, zrozpaczone po śmierci mężów babki, które chciałyby jakiejś tam sprawiedliwości a koniec końców nawet i tego nie dostają.
Debryk napisał(a):Całościowo 4/10 bym dał, dołuje tutaj wszystko "dookoła", nie zaś sama katastrofa, która w sumie i tak jest wyrywkowo pokazana czyli od sygnału "mayday" w sumie.
Czyli nadal nie widziałeś ostatniego odcinka a już oceniasz "całościowo". No ok, można i tak :)
07-11-2025, 14:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2025, 14:44 przez slepy51.)
(07-11-2025, 14:20)slepy51 napisał(a): Luz, widzę, że dyskusja z tobą nie ma najmniejszego sensu, miłego :)
Nom, fajnie, że sobie edytowałeś posta po mojej odpowiedzi - luz :)
07-11-2025, 15:02
|