Filmowe stroje superbohaterów
Ulubione kostiumy, no to tak.

1. Batfleck z Batman v Superman: Dawn of Justice.
Kostium idealnie przeniesiony z kart komiksu "The Dark Knight Returns", gacek pierwszy raz od dawna robi wrażenie i wygląda fenomenalnie, gra Afflecka i drobne smaczki jak syntezator głosu dopełniają ideału.

2. Iron Man z Iron Mana.
Powiem szczerze, że idąc dalej ze zbrojami Iron Mana, choć robią wrażenie i są wyraźnie inne, to jednak po czasie stwierdzam, że to kostium bazujący na komiksowym koledze z ery Extremis robi największe wrażenie i oddaje jak najbardziej honory postaci.

3. Spider-man z Captain America: Civil War.
Wreszcie dostaliśmy komiksowe oczka ala Luchador. Do tego kostium jest wyraźnie materiałowy, a nie przypomina drogiego stroju z pięknymi szwami i fakturami. No i siatka jest czarna i jest wtopiona w materiał, a nie jest kolejnym odstającym elementem jak poprzednio (choć w The Amazing Spider-man też starano się pójść w tę stronę... a później w sequele z przytupem wrócono do poprzedniego stanu), do tego pozostawiono wyrzutnie sieci i choć mam pewne zastrzeżenia, to i tak wygląda to najbliżej mojemu wyobrażeniu z komiksu.

4. Captain America z Captain America: The Winter Soldier.
I chodzi mi tu o strój Stealth, a nie powrót do zmodyfikowanego stroju z First Avengers. I choć akurat Captain miał szczęście do kostiumów z wyjątkiem z pierwszej części Avengers, gdzie sylwetka nie ta i pewne chybione elementy dopełniały grozy. Z kolei strój Stealth, możliwie jak najbardziej łączy ze sobą komiksowe elementy oryginalnych kostiumów z nowoczesnym podejściem, przez co elementarne cechy zostają, a jednocześnie Cap prezentuje się poważnie i wygląda jak badass, prawdziwy El Capitano.

5. Thor z Thora.
Bóg piorunów miał szczęście do kostiumów które nie odchodziły zbyt daleko oryginału tak jak Captain America i choć lubię wszystkie dotychczasowe stroje, to jednak tak jak w przypadku Iron Mana, pierwszy jest najlepszy, prosty, bez multum dodatkowych ozdobników i tylko braku hełmu szkoda, którego do tej pory mogliśmy ujrzeć tylko raz właśnie w pierwszym Thorze. A przecież Magneto udowodnił i to wiele razy, ze hełmy są cool.

6. Deadpool.
Co tu dużo pisać, strój praktycznie przeniesiony 1:1, co praktycznie zaskoczyło fanów i jednocześnie ich w 100% usatysfakcjonowało. Jeśli chodzi o mnie, też mi ten strój pasuje, choć zmodyfikował bym troszeczkę maskę by nie wydawała się taka pociągła, ale to szczegół, w akcji i tak nie widać.

7. Deadshot z Suicide Squad.
Ta postać miała pecha w całej swojej adaptacyjnej karierze, bo w większości przypadków, serwowano jakieś dziwne wariacje jego kostiumu, jak maska z otwartymi ustami, brak maski i jakaś dziwna przepaska z czerwoną diodą i było to dosłownie wszędzie, czy to w serialach czy nawet w zazwyczaj fajnie interpretującej bohaterów gier z serii Arkham. Dopiero tutaj mimo niezadowolenia ze zmiany rasy bohatera, muszę oddać hołd reżyserowi i twórcom kostiumu który wreszcie wygląda odjazdowo, jest czerwony strój, jest biała maska która także prezentuje się idealnie, a nawet okularki z celownikiem niczego postaci nie ujmują.

8. Daredevil z Dardevil (Netflix).
Choć ja lubię obie wersje z obu sezonów jeśli chodzi o stroje z rogami, to jednak nie mogę zapomnieć o klasycznym czarnym stroju z chustą. Albowiem strój jest banalny, ale idealnie przeniesiony z komiksu (co trudne nie było) i dopełniało efektu cichego ninjy z Hell's Kitchen.

9. Superman z Man of Steel.
Choć film jest dla mnie średni, to jednak Snyder oko do wizualnej strony ma. Zmieniłbym parę rzeczy w samym stroju, ale jednak mimo wszystko Es prezentuje się tak dobrze jak nigdy, choć kolory może są zbyt stonowane, to jednak wreszcie mamy duże logo, a i Cavill do koksował, że aż miło.

10. Black Panther z Captain America: Civil War.
Tutaj mam zgrzyt, bo nie mogę nic postaci zarzucić, bo wiem jaka miała być, ale w żaden sposób jej nie polubiłem, była dla mnie nudna. Za to strój był idealny i choć można kombinować z peleryną i innymi dodatkami, to jednak strój jest fajny, materiałowy, wszystko na swoim miejscu, idealne proporcje, jeden z lepszych kostiumów.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
RE: Filmowe stroje superbohaterów - RysuMack - 30-07-2016, 22:18