Mental napisał(a):do jasnej ciasnej o jakie "współczesne odniesienia" chodziło Lipińskiej? Irak? Afganistan? WTC? Bin Laden? tarcza antyrakietowa? dziura ozonowa?Tego typu odniesienia to sobie można robić w filmach typu Gwiezdne Wojny gdzie film nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, a w fabułę można wpleść jakieś tam analogie. Niektórzy w Zemście Sithów dostrzegali odniesienia go George'a Busha, nie wiem, nie zauważyłem i mam to gdzieś, ale niech sobie będą.
Natomiast po co odniesienia do współczesności w AG?! Jak do cholery (i znowu - po co?!) do filmu dziejącego się na przełomie lat 60-tych i 70-tych Scott miałby wrzucić aluzje do wydarzeń mających miejsce za 20, 30 lat?!
Cytat:Spotkanie bohaterów wypada tak późno, że ciekawa relacja między nimi zostaje jedynie zaznaczona.Bo to nie miał być film o ich relacji. Gdyby tak było, spotkaliby się maksymalnie pod koniec pierwszej godziny filmu.
Cytat:Scott sili się, żeby coś istotnego o świecie powiedzieć, ale zwyczajnie nie potrafiZawsze zastanawia mnie na jakiej podstawie ludzie wyciągają takie wnioski w przypadku niektórych filmów, tak jak tutaj. I nie wiem.
03-02-2008, 11:54