(27-08-2018, 09:37)Juby napisał(a): Mefisto, jak już pisałem, nie będę cię do niczego przekonywał, bo to że Fallout ci się nie podobało, a mi owszem = good for me, bad for You. Dziwi mnie tylko, że na naładowany po brzegi fenomenalnie nakręconą akcją film nazywasz "pozbawionym energii" i porównujesz do snuja Spectre, w którym Craig w co drugiej scenie przysypiał. Mogę kupić większość twoich uwag w kierunku Fallout, ale to porównanie jest dla mnie zupełnie nietrafione.
Ale to jest właśnie znakomite porównanie, bo i tu, i tam mamy do czynienia z takim trochę wymęczonym angażem tego samego reżysera i tej samej podstawowej ekipy (pomijając kuriozalną podmianę kompozytora - ktoś powinien zawisnąć na jajach za taką decyzję). Skutkuje to tym, że oba filmy, choć pozornie mają wszystko, co powinny mieć produkcje danej serii, to przy poprzednikach wypadają naprawdę słabiutko. I tu, i tam ciągnie się wątki z poprzedniego filmu i robi to w sposób po prostu zły. W obu filmach również jest tak cholernie mhrocznie i zarazem tak bardzo bez wyrazu. Oba nie mają już tej samej świeżości i energii, co ich poprzednicy. Owszem, Cruise w Fallout ma jednak nieco więcej do zagrania i ciągnie całym sobą te wszystkie wyczyny kaskaderskie. Ale wybacz, patrzę na jego twarz i widzę ten sam poziom zmęczenia (rolą? czasem spędzonym na planie? wysiłkiem włożonym w to wszystko?), a w niektórych scenach również, mimo wszystko, swoiste znużenie. Oba te filmy w końcu również wykładają się na tym, że próbowano je za bardzo wyświdrować ponad jakikolwiek poziom, przez co wypadają nieprzekonująco i po prostu głupio. No i last, but not least - pośród wszystkich kalek, które wypełniają Fallout, Spectre też się tam znajduje. Niestety.
Cytat:I nie wyciągam ocen "sprzed lat", to post z końca października 2015 po ostatnich powtórkach Mentala, czyli jego ostatnie=najaktualniejsze opinie.
jest druga połowa 2018 roku, więc tak, to jest wyciąganie ocen sprzed lat. Skąd zresztą wiesz, czy Mental nie powtórzył sobie niedawno tych filmów? Bo ja na przykład tak i po seansie Fallouta musiałem podwyższyć ocenę dwójki, ale nie będę przecież o tym za każdym razem pisał.
Cytat:Pamiętam, że długo wahałem się z założeniem tutaj konta, po tym jak Gieferg na forum BatCave pisał, że cieszy się z bana (którego dostał zdaje się w 2008 roku), bo to forum stara się odbierać przyjemność z oglądania filmów (zwłaszcza PG-13) i jeśli ci się takowy podobał, to zaraz znajdują się tacy, którzy starają ci się zrobić pranie mózgu. Minęło 10 lat i chyba niewiele się zmieniło. :/
Ale ja mam w dupie to, czy film się Tobie podobał. Jestem raczej - jak zwykle zresztą - rozbawiony tym masowym wystawianiem maksów dla filmu, który przy najlepszych chęciach z mojej strony jest co najwyżej przeciętny i tak mocno niespójny, że aż boli. To samo było - w kwestii ocen - przy Avengersach ostatnich, to samo było przy BR2049 i kilku innych tytułach ostatnich lat. Ja wiem, że rozrywka swoją drogą, ale jest jednak jakaś granica tolerancji. Nie wszystko co nowe i świeże jest z miejsca arcydziełem. Poza tym, czy ludzie to w kinie naprawdę nie myślą? Bo jeszcze mógłbym zrozumieć, gdyby Fallout naprawdę mamił znakomitą intrygą i tak jak Blade Runner karmił oczy wizualnym wodotryskiem, ale... tak nie jest. Zatem co, kilka scen akcji, na których bawiłeś się wyśmienicie wystarczy by zlać wszystko inne? I za pół roku znowu będą się wysypywać pierdoły pod tytułem "drugi seans zweryfikuje wszystko" (tak jakby w filmie były zaszyfrowane jakieś dodatkowe dane do rozkminy) albo, co mocno prawdopodobne, nastąpi konfrontacja ze "starymi" ocenami.
Ale dobra, nie chcę mi się tego dalej ciągnąć. Wam się super duper podobało - cieszę się. Choć dziwię - zwłaszcza w przypadku jechania przez co poniektórych po innych, znacznie lepszych i ciekawiej zrealizowanych filmach. Tak czy inaczej, peace. Kochajmy się tak, jak Cruise kocha skakać pomiędzy budynkami.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
27-08-2018, 13:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-2018, 13:42 przez Mefisto.)