No to i ja błysnę listą książek w tym roku. :) Wszystkiego 38 pozycji:
Biały oleander
Ci z Dziesiątego Tysiąca
Czarownica
Doktor Żywago
Dom czarów
Dom na Wyrębach
Drugi sen
Dziwna pogoda
Enigma
Fabrykantka aniołków
Gai-jin
Gra w Boga
Instytut
Jest krew…
Kawaler de Maison Rouge
Klaudiusz i Messalina
Kostnica
Nie opuszczaj mnie
Ogniem i mieczem
Pan Wołodyjowski
Pierwszy śnieg
Pogromca lwów
Potop
Ptasiek
Regulamin tłoczni win
Rytuał
Stacja arktyczna „Zebra”
Stowarzyszenie umarłych poetów
Świat według Garpa
Świst umarłych
Ta, która musi umrzeć
Tai-Pan
Wampir Lestat
Wyklęty
Wywiad z wampirem
Wyznania gejszy
Zdrada
Zwierciadło piekieł
Aktualnie obalam Krzyżaków (kiedyś już czytałem).
Co do klasyków, to właśnie w ostatnich dwóch latach też wziąłem się za nadrabianie: Doktor Żywago, Anna Karenina, Mistrz i Małgorzata, Zbrodnia i kara, Ferdydurke, Proces, Rozważna i romantyczna, Grona gniewu, Na wschód od Edenu, Nie opuszczaj mnie, Okruchy dnia, Ja Klaudiusz, Księga dżungli, Władca Much, Księga tysiąca i jednej nocy.
@Arahan, też byłeś zaskoczony pozycją Skrzetuskiego w dalszej części Trylogii? Dla niezorientowanych: Skrzetuski robi w Potopie (w ekranizacji go nie było) za drugi plan, ale traktowany jest trochę po macoszemu, w porównaniu z Wołodyjowskim i Zagłobą. Tak samo nie jest zbyt istotny w Panu Wołodyjowskim, warto też dodać, że na początku tej części przemyka też Kmicic, ale szybko znika z kart już do końca. Z kolei w Potopie ma swój epizod Helena Kurcewiczówna i jeśli dobrze pamiętam, jest to już dość tęga baba z dzieciakami. ;)
Biały oleander
Ci z Dziesiątego Tysiąca
Czarownica
Doktor Żywago
Dom czarów
Dom na Wyrębach
Drugi sen
Dziwna pogoda
Enigma
Fabrykantka aniołków
Gai-jin
Gra w Boga
Instytut
Jest krew…
Kawaler de Maison Rouge
Klaudiusz i Messalina
Kostnica
Nie opuszczaj mnie
Ogniem i mieczem
Pan Wołodyjowski
Pierwszy śnieg
Pogromca lwów
Potop
Ptasiek
Regulamin tłoczni win
Rytuał
Stacja arktyczna „Zebra”
Stowarzyszenie umarłych poetów
Świat według Garpa
Świst umarłych
Ta, która musi umrzeć
Tai-Pan
Wampir Lestat
Wyklęty
Wywiad z wampirem
Wyznania gejszy
Zdrada
Zwierciadło piekieł
Aktualnie obalam Krzyżaków (kiedyś już czytałem).
Co do klasyków, to właśnie w ostatnich dwóch latach też wziąłem się za nadrabianie: Doktor Żywago, Anna Karenina, Mistrz i Małgorzata, Zbrodnia i kara, Ferdydurke, Proces, Rozważna i romantyczna, Grona gniewu, Na wschód od Edenu, Nie opuszczaj mnie, Okruchy dnia, Ja Klaudiusz, Księga dżungli, Władca Much, Księga tysiąca i jednej nocy.
@Arahan, też byłeś zaskoczony pozycją Skrzetuskiego w dalszej części Trylogii? Dla niezorientowanych: Skrzetuski robi w Potopie (w ekranizacji go nie było) za drugi plan, ale traktowany jest trochę po macoszemu, w porównaniu z Wołodyjowskim i Zagłobą. Tak samo nie jest zbyt istotny w Panu Wołodyjowskim, warto też dodać, że na początku tej części przemyka też Kmicic, ale szybko znika z kart już do końca. Z kolei w Potopie ma swój epizod Helena Kurcewiczówna i jeśli dobrze pamiętam, jest to już dość tęga baba z dzieciakami. ;)
07-10-2020, 22:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2020, 08:16 przez Cassel.)