(19-10-2020, 21:58)Kryst_007 napisał(a): W sumie całkiem ciekawa i szczegółowa interpretacja z Twojej strony. Widać, że sporo się to zaangażowałeś. Jednak wciąż trzeba uzasadnić kwestię tego, że Furiosa nie poznaje w Max'ie człowieka, który ją porzucił w dzieciństwie ;)
Bardziej to się zaczęło że wpadłem na pomysł "zatrzymania" sceny gdy samochody przejeżdżają dziewczynkę. A jak się zorientowałem co się dzieje - to nie pasuje. Powinno być że albo Max bierze odwet na Joe za śmierć dziewczynki - albo gdzieś przy Joe powinna być dziewczynka o ciemnych włosach i jasnych oczach.
Tymczasem pomstę na Joe bierze Furiosa a cały film jest właściwie o tym że Furiosa "wraca do domu" ale sama nie da rady. Więc pojawia się Max który wiezie ją do domu a który cierpi z powodu "ludzi których zawiódł/zostawił" w przeszłości.
Coś się tutaj solidnie nie zgadza... do momentu gdy sobie uzmysłowiłem ze jak najbardziej jest przy Joe "dziewczynka" o jasnych oczach i ciemnych włosach. I jest to bardzo ważna postać w filmie :D
Zauważ że gdy Furiosa poznaje Maxa ten ma maskę ze znakiem Maserati (żart twórców :p) i w filmie nie poznaje jego imienia. Max mówi jej swoje imię gdy jest nieprzytomna. To gdybanie, ale gdyby właśnie Max pojawił się bez maski i od razu się przedstawił - może Furiosie by w pamięci coś "kliknęło" ;)
24-10-2020, 17:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-10-2020, 17:37 przez Rozgdz.)