(25-11-2021, 01:29)Kwasiboromir napisał(a): Czy przykłady z anime też mogą być?Jeśli dotyczą tematu, to pewex. Ja dam coś z drugiej strony globu - Zwierzęta z Zielonego Lasu. Nie tylko dorośli bohaterowie ginęli, bo trafiało sporo na młodych - bo Matka Natura musi pokazać, że nie jest miłą babunią kumplującą się ze Smerfami:
Pamiętam, że początek Nagłej śmierci mocno mnie zszokował, że JCVD nie udało się ocalić małej dziewczynki i ta zmarła. Znaczy zaskoczył mnie fakt, że twórcy zdecydowali się zabić dziecko.
Marie z najlepszej sceny Frankensteina Jamesa Whale'a. Po wprowadzeniu kodeksu Haysa została wycięta, co było szkodą, bo dawała paradoksalnie głębię potworowi. I cud, że nie podzieliła losu sceny z pająkami z King Konga:
I Bonnie z Przeminęło z wiatrem wdająca się w dziadka:
Kuźwa, to chyba mój obecnie ulubiony temat :).
EDIT: Śmierć dziewczynki z Ataku na posterunek 13 też była mocna, bo była niespodziewana i w przeciwieństwie do większości tu przypadków mała nie irytowała i było mi jej szkoda. Carpenter zresztą miał z tą sceną problemy, bo MPAA chciało ją usunąć, by nie dawać kategorii X. A Carpenter za radą znajomego w wersji dla MPAA usunął scenę z dzieckiem, a potem dał w wersji do kin ;).
25-11-2021, 01:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2021, 01:58 przez OGPUEE.)