Nie wiem, czy wkleić to do tematu z którymś filmem, czy nowy temat robić, więc daję tutaj :) Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts (2022) to po prostu 100% nostalgii i film, który każdy fan musi zobaczyć. Jasne, nie ma tutaj praktycznie nic odkrywczego i jestem przekonany, że więcej fajnych materiałów jest w dodatkach do wydań specjalnych albo innych dokumentach, ale... nie o to tu chodziło. To dosłownie spotkanie po latach ekipy i ich wspomnienia, nic więcej. Chodzą po scenografii, siedzą w fotelach, śmieją się, płaczą, rozmawiają, wspominają i czuć magię. Spora w tym rola muzyki i scenografii, ma się rozumieć, bo gdy chodzą sobie po tych cudownych planach, a w tle rozbrzmiewają znane motywy, nie sposób się uśmiechnąć. Wszystko skupia się rzecz jasna na głównej trójce, a i tam najwięcej czasu z nich ma oczywiście sam Potter (potem Hermiona i Ron na końcu), to jednak miło się ogląda. No i jest JK Rowling, ale jako nagrania archiwalne XD. Niemniej widziałem, wzruszyłem się, polecam. Moment, gdy Robbie Coltrane mówi, że za tyle i tyle lat już go nie będzie na świecie, ale Hagrid z nami pozostanie, jakoś tak mocno uderza.
8/10.
8/10.
02-01-2022, 10:44