właśnie do mnie dotarło - po obejrzeniu 7 najważniejszych filmów Manna - że ani razu nie pojawia się u niego miłosne wyznanie, choć sytuacji ku temu było całe mnóstwo, szczególnie w Heat. nie jestem pewny tylko Ostatniego Mohikanina. owe 7 filmów to (w kolejności od najwcześniejszego): Thief, Manhunter, Heat, The Insider, Ali, Collateral, Miami Vice.
oglądając Heat, zwróćcie uwagę na postać Nate'a graną przez Voighta. koleś jest niesamowity: jego niewzruszony spokój płynie chyba z przekonania o własnej nietykalności. facet wydaje się być całkowicie nieosiągalny, zawsze poza podejrzeniem, w filmie ani razu nie pada jego nazwisko w kontekście przestępczej działalności. z początku Voight nie chciał zagrać bossa, twierdząc, że nie nadaje się do takich ról. wiecie, jak Mann go przekonał? powiedział: "Mógłbym wybrać do tej roli kogoś innego, ale wtedy straciłbym szansę pracy z tobą". ostatnie słowa Nate'a od lat robią na mnie kolosalne wrażenie:
Nate (przez telefon do Neila): So long, brother. Take it easy. You're home free.
po czym Neil odkłada słuchawkę i nastepuje najlepsza scena w filmie:
ukochana kobieta czy wpierdolić Waingro?
ukochana kobieta - wpierdolić Waingro?
kobieta - Waingro?
Waingro.
oglądając Heat, zwróćcie uwagę na postać Nate'a graną przez Voighta. koleś jest niesamowity: jego niewzruszony spokój płynie chyba z przekonania o własnej nietykalności. facet wydaje się być całkowicie nieosiągalny, zawsze poza podejrzeniem, w filmie ani razu nie pada jego nazwisko w kontekście przestępczej działalności. z początku Voight nie chciał zagrać bossa, twierdząc, że nie nadaje się do takich ról. wiecie, jak Mann go przekonał? powiedział: "Mógłbym wybrać do tej roli kogoś innego, ale wtedy straciłbym szansę pracy z tobą". ostatnie słowa Nate'a od lat robią na mnie kolosalne wrażenie:
Nate (przez telefon do Neila): So long, brother. Take it easy. You're home free.
po czym Neil odkłada słuchawkę i nastepuje najlepsza scena w filmie:
ukochana kobieta czy wpierdolić Waingro?
ukochana kobieta - wpierdolić Waingro?
kobieta - Waingro?
Waingro.
19-07-2008, 17:08