Zachęcony obejrzałem 5 odcinków i mogę się dołączyć do skromnej grupy fanów. Kapitalna rzecz. Nie pamiętam kiedy ostatnio miałem taką frajdę oglądając coś nowego. Chyba tylko przy "Dark Crystal" albo pierwszym sezonie "Castlevanii". A piąty odcinek to już rewelacja, połaczenie wizji/flashbacków z teraźniejszością i teatrem kabuki. Rewelacja.
Na chwilę obecną 9/10.
Fenomenalna rzecz :)
Żadne tam - jak na dzisiejsze czasy to całkiem niezłe, całkiem spoko, pozytywne zaskoczenie ale...
Gorąco zalecam.
Można?
W ciągu 40 minut, pokazane de facto 3 przenikające się historie. Żadnych zbędnych ozdobników, niepotrzebnych scen, zapychaczy, po prostu samo gęste.
Jakiś Lolan by z tego zrobił trzygodzinną epopeję naładowaną ekspozycjami dla debili, gdzie by się miało dość po 20 minutach.
Na plus brak nachalnego humoru, element komediowy w postaci bezrękiego ucznia nie jest kolejnym wcieleniem "osła ze Shreka".
PS. Nie ma Murzynów!!!
Na chwilę obecną 9/10.
Fenomenalna rzecz :)
Żadne tam - jak na dzisiejsze czasy to całkiem niezłe, całkiem spoko, pozytywne zaskoczenie ale...
Gorąco zalecam.
(19-11-2023, 02:50)slepy51 napisał(a): Jasne, całość jest mocno feministyczna i jeśli ktoś ma uczulenie na tego typu tematy, to nie ma raczej po co tego odpalać,W ogóle nie gryzie. Baśń jest w końcu o kobiecie w feudalnej Japonii, a jakieś bardziej feministyczne teksty są całkiem naturalne i serwowane z wielkim umiarem a nie tradycyjna współczesna napierdalanka - Hurr durr jestem silną kobietą, paczcie i podziwiajcie.
Można?
(23-11-2023, 04:53)slepy51 napisał(a): czysta, niczym nieskalana narracyjna perełka zamknięta w tych 40-stu kilku minutach. Coś wspaniałego.O to to :)
W ciągu 40 minut, pokazane de facto 3 przenikające się historie. Żadnych zbędnych ozdobników, niepotrzebnych scen, zapychaczy, po prostu samo gęste.
Jakiś Lolan by z tego zrobił trzygodzinną epopeję naładowaną ekspozycjami dla debili, gdzie by się miało dość po 20 minutach.
Na plus brak nachalnego humoru, element komediowy w postaci bezrękiego ucznia nie jest kolejnym wcieleniem "osła ze Shreka".
PS. Nie ma Murzynów!!!
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
23-11-2023, 09:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2023, 10:47 przez Dr Strangelove.)