(08-11-2024, 18:48)PropJoe napisał(a): Jeśli chodzi o subtelność propagandy to to chyba nie jest jakaś wiedza tajemna, której Kurski nie byłby w stanie skopiować. Co stało na przeszkodzie, żeby z TVPiS uczynić takie może tylko trochę bardziej pro-PiSowsk Polsat. Przecież kadry i tak chyba (to srebrnik pewnie może potwierdzić lub nie) przepływają sobie pomiędzy stacjami albo zostają po poprzednich ekipach. Gdyby nie poszli tak na grubo z propagandą naprawdę nie znaleźliby na rynku wprawionych w tym subtelnym TVN-owskim praniu mózgów.
To juz wiesz, nalezy pytac Kurskiego. Niby takie to wszystko oczywiste i proste, ale jednak Kurski skopiowac nie potrafil. Mowie, przasna ignorancja i tyle.
(08-11-2024, 18:48)PropJoe napisał(a): Jeśli chodzi o subtelność propagandy to to chyba nie jest jakaś wiedza tajemna, której Kurski nie byłby w stanie skopiować. Co stało na przeszkodzie, żeby z TVPiS uczynić takie może tylko trochę bardziej pro-PiSowsk Polsat. Przecież kadry i tak chyba (to srebrnik pewnie może potwierdzić lub nie) przepływają sobie pomiędzy stacjami albo zostają po poprzednich ekipach. Gdyby nie poszli tak na grubo z propagandą naprawdę nie znaleźliby na rynku wprawionych w tym subtelnym TVN-owskim praniu mózgów.
Powiem tak, ten babciny beton raczej nie gardzi wykszatalciuchami PO, tak jak ci gardza moherowym betonem PiS. To jest zdanie, ktore moge oprzec tylko na dowodzie anegdotycznym, ale z tego co rozumialem, gadajac z jakimis wiekszymi grupami moherow i pojedynczymi PO-wcami z rodziny to ci pierwsi sa na misji duchowej, uwazaja tych z PO za wkurwiajace, ale zbladzone dusze. Z drugiej strony to takie wiesz, protekcjonalne patrzenie z gory na Katoliban przez nowoczesne, europejskie neo-mieszczanstwo. Innych danych nie mam, a wiec trzymam sie tego co widze, nawet jezeli to uproszczony obraz na potrzeby dyskusji.
(08-11-2024, 18:48)PropJoe napisał(a): Pal lich ten faszyzm, ale ta europejskość jest dla mnie o tyle zabawna, że świadczy raczej o zaściankowości i kompleksach właśnie, czyli tym co zarzucają plebsowi. Moje poczucie patriotyzmu i narodowej tożsamości jest gdzieś tam pewnie pośrodku dwiema wizjami.
U mnie tez, ze zdecydowanym jednak przechylem na nacjo-patriotyczne prawo. CO do tej zasciankowosci, no ja sie zgadzam, ze tutaj duzo kompleksow (nie bez przyczyny Gazownia od lat jedzie na pedagogidze wstydu), checi bycia tym fajnym, nowoczensym, fajnym zachodem oraz ignorancji, bo Polska juz jest tym nowoczensym, fajnym Zachodem - wiecej, my ten Zachod juz miejscami przegonilismy i pod niektorymi wzgledami to my jestesmy najlpszym przedstawicielem zachodniej cywilzacji.
(08-11-2024, 18:48)PropJoe napisał(a): No znowu zgoda, ale ja mogę dobrać przykłady inaczej jeśli chodzi o wykształcenie. Ja wolę normika po studiach (może nawet kogoś, kogo byś nazwał pożytecznym idiotą), który głosuje na kogo tam sobie chce, może i przeciw PiS ze względów wizerunkowych (bo nie ma się co dziwić, że ludziom łatwiej zagłosować na Donka czy Trzaska niż na Kaczyńskiego lub Macierewicza) niż sebixa po 7 klasach podstawówki, patriotę-kibola albo przedstawiciela "szlachta nie pracuje" (nie wiem na ile to elektorat PiS, ale jednak w dużej mierze PiS kupił takie grupy 500+, nie?).
Fair enough. I oczywiscie za przyklad podalem babcie, ale juz jak do rownania dodamy Sebika, ktory tylko widzi socjal i normika z glowa, ktory potrafi myslec krytycznie to oczywiscie, ze wybieram druga opcje.
(08-11-2024, 18:48)PropJoe napisał(a): Żeby była jasność, znam wielu zajebistych prostych ludzi bez wykształcenia. Nie mówiąc już o specjalistach po zawodówce czy technikum, zajebistych stolarzy czy tam hydraulików. Ale jak ktoś nie był w stanie skończyć podstawówki albo jest po zawodówce i patriotyzm i uczciwość rozumie tak, że z jednej strony "panie z fakturą to będzie trzy razy drożej" a z drugiej i tak próbuje cię wydymać na kasę albo odwali fuszerkę no to sorry, ale nawet ja czuję pogardę. :P
Znowu, fer enaf - zeby nie bylo, ze polskiego jezyka sie wstydze :)
(08-11-2024, 18:48)PropJoe napisał(a): Ani bym nie gloryfikował uroku tych prostych, zwykłych ludzi bez wyższego, ani nie demonizował wykształcenia wyższego, bo przynajmniej w naszym wieku studia to dla większości był naturalny wybór. Znowu, podziały nie są tak proste i oczywiste.
Jasna sprawa. I wiadomo, ze nie chce doslownie demonizowac wyzszego wyksztalcenia w skali kraju, bo bez tego ani rusz, tym bardziej, ze to nie tylko wyksztalciuchy glosuja na PO. Poza tym, jak pokazaly te wybory, wyksztalceni glosowali, bo chcieli pomyslu na Polske PiS, ale bez PiS u wladzy, a dostali...coz, klasyczne PO, niestety.
No i moje slabosc do starszego pokolenia robi swoje :)
(08-11-2024, 18:48)PropJoe napisał(a): Tego nie rozumiem. Na polskich uczelniach jest indoktrynacja? Też na kierunkach ścisłych?
Myślę, że jest to najmniejszy problem polskiego szkolnictwa wyższego
To akurat pisalem o Zachodzie, ale juz do Polski to szlo, wielkimi krokami. I wyraznie dalej idzie, z nowym rzadem. I w sumie mowa o edukacji w ogole. Moze to w drobie Trumpizmu odrobine zwolni, ale nie sadze, ze jakos mocno. I jasne, polska edukacja ma mase innych problemow, ale marsz przez instytucje coraz wyrazniej zaczal sie przetaczac przez nasze Uniwerki. Byly juz o tym dyskusje z przykladami, w dziale swiatopogladowym, a wiec z glowy przykladow nie podam.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
12-11-2024, 21:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2024, 21:49 przez Bucho.)