Cytat:Serial wykonuje swoje zadanie, zadanie propagandowe.Zabawne jest to, że do obejrzenia serialu skłonił mnie wrzucony na tym forum zwiastun. W niedziele byłem akurat chory, więc leżałem na kanapie i uznałem, że sił mam tylko na coś od netflixa. Zobaczyłem, że wśród premier jest właśnie Adolescence. Przypomniałem sobie o zwiastunie. Odpaliłem i obejrzałem z marszu całość. Byłem kompletnie nieświadomy tego jaki pierdolnik się odpali po tygodniu od premiery.
Dlaczego o tym mówie? Ano dlatego, że ani przez sekunde w trakcie, ani po nie pomyślałem o tym, że to jakaś propaganda. Obejrzałem świetnie skrojony dramat, coś co 20-30 lat temu (zapewne w innej formie) byłoby albo nominowane do nagród, albo przynajmniej uznane za dobry, ważny film... wiecie, jak np. "Musimy porozmawiać o Kevinie" - w zasadzie to samo, tylko nakręcone inaczej i wypuszczone kiedyś. Wtedy nikt nie płakał nad żadną propagandą.
To mi tylko mocno uświadomiło, że ten cały kontekst o który tutaj i w sieci ludzie mają ból dupy, został dopisany po fakcie. Mogę się założyć, że nikt nie myślał o propagandowej wartości podczas produkcji. Żyjemy w pojebanych czasach, gdzie nasze bańki są już tak wielkie i tak żażarcie się zwalczające, że nie ma i chyba nie powstanie już dzieło wolne od politycznego kontekstu. Pojebane i smutne.
- - -
Edit: Swoją drogą, jeśli chcecie brytyjski serial o czarnej patoli to zapraszam do Top Boya. O tym jakoś nikt nigdzie się nie rozpisuje.
25-03-2025, 11:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-03-2025, 11:19 przez Corn.)