(08-08-2025, 20:09)Scheckley napisał(a):Tam było w trzeciej części, że u małp "monkey" to jakiś n-word. A nieświadomy niczego sanitariusz używający "monkey" (nie mający nic złego na myśli) po prostu był ofiarą zderzenia kulturowego z małpim wykształciuchem.Ciekaw jestem tylko jak to mógł zrobić - używając nieprawidłowego tonu proponując Zirze jedzenie?
Bo też nie oszukujmy się. Mimo, że Cornelius i Zira to ci dobrzy, to już w pierwszej części - jak reszta ich ziomków - traktowała ludzi z wyższością i nie widziała nic w złego trzymania Taylora na smyczy jak u psa (co Taylor jej zarzuca). I w pierwszej części szympansy też nie różnią się niczym od goryli i orangutanów w nienawiści do ludzi. Galen to sprawiał wrażenie pracującego za karę, a świat przedstawiony ustanawiał szympansy m.in. jako felczerów - można domyśleć, który z gatunków przeprowadzał lobotomię u Landona i jestem pewien, że zrobił to z wielką ochotą. Więc dość mroczniejsza strona Ziry w tym filmie nie wydaje się taka "out of character".
Swoją drogą myślałem, że już dawno ujrzałeś oryginalną tetralogię. Chociażby na Polsacie. I z nich wszystkich Ucieczka jest najsolidniejsza. Też chwalić za brak głaskania widzów po główkach (szczególnie w kontekście pierwszej, dość komediowej, połowie) i brak typowo hollywoodzkiego zakończenia w blockbusterze. Dwa następne, choć mają swoje momenty, są o klasę gorsze i jest w nim parę głupot (jak wątek z wirusem psów i kotów). Jak i też ucierpiały ze strony knowań producentów.
08-08-2025, 21:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-08-2025, 12:56 przez OGPUEE.)