(05-03-2026, 14:38)PropJoe napisał(a): Ja z kolei liczyłem, że Sinners zyskuje trochę za późno i przynajmniej część głosujących oddała głosy przed tymi nieszczęsnyni BAFTAmi i nagrodami SAG. Ale teraz czytam, że system do głosowania działa tak, że można zagłosować dopiero po obejrzeniu lub odklikaniu jako obejrzane wszystkich nominowanych. Nawet jeśli większość widziała OBAA i Sinners już dawno temu to zagłosować na nie mogą dopiero po nadrobieniu na przykład Train Dreams, czyli mogą zmienić zdanie teraz. Niedobrze.BAFTA rozdano 22.02, a głosowanie na zwycięzców rycerzyków odbywa się jak zwykle w tygodniowym oknie, które w tym sezonie wypada od 26.02 do 5.03. Czyli gala SAG miała miejsce w połowie tego okna.
Wspomniana systemowa zmiana związana z nakłanianiem do obejrzenia wszystkiego rzeczywiście może wpłynąć na to, że większość Akademików odda głosy dopiero dzisiaj (wczoraj widziałem nawet wpis jakiegoś insidera, który sugerował, że dokładnie tak jest), czyli z wynikami SAG na świeżo w głowie. :) Z drugiej strony, skoro część jednak stara się obejrzeć wszystko przed decyzją (bo co do tego, że część jest niereformowalna wątpliwości nie mam), to może jednak pójdą pod prąd?
A z takich statystycznych ciekawostek, podobno w sytuacjach, gdy aktor pierwszoplanowy po wygraniu SAG przegrywał Oscara, to zawsze z kimś z silniejszego w wyścigu filmu; ponoć nigdy nie było inaczej. A "Sinners" są w nim oczywiście przed "Martym", ustępując jedynie "OBAA".
05-03-2026, 17:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2026, 17:32 przez Galadh.)