Screamers 2: The Hunting
Screamers to jeden z moich ulubionych filmów. Surowy, brutalny, ponury, niegłupi, świetnie prezentujący się i z dobrymi aktorami. Powtórzyłem sobie dziś to małe arcydzieło i coś mnie skłoniło do obejrzenia sequela direct-to-dvd.

No i oglądam. Jestem w dwudziestej szóstej minucie. Sam początek nie był zły - fajne gore i niezgorsza scenografia, zwłaszcza jak na nieistniejący budżet, ale oczywiście w ciągu dwudziestu minut można pięknie spartaczyć dorobek twórców "jedynki".

Co było świetnego w Screamersach?

- bohaterowie wyglądający na zmęczonych życiem, pasujący do sytuacji? Tutaj mamy młodych i zgrabnych żołnierzy w czystych kostiumach. Przewodniczy im panienka-żołnierz, która może i wygląda niezgorzej, ale ma tak długie włosy, że ciągle wchodzą jej do oczu. Jak taka fryzura może sprawdzić się na polu bitwy?

- postnuklearny świat, pełen imponujących ruin i rdzy, w dodatku radioaktywny, w którym trzeba było palić czerwone papierosy, żeby nie zostać zakażonym? No cóż, tutaj są jakieś anonimowe skały, o radioaktywności zapomniano, a wnętrza zupełnie nie pasują do stylistyki poprzedniej części.

- tajemnica otaczająca skrimersów? Nie było wiadomo, jak właściwie wyglądają ani skąd się biorą. Tutaj widać ich bardzo dokładnie (ani trochę nie przypominają kształtów obserwowanych w jedynce), a w 20 minucie poznajemy ich wytwórnię.

- niejednoznaczne, otwarte zakończenie? Cóż, już w piątej minucie wiadomo, co się stało z Hendricksonem. Dzięki za spartolenie nawet tego elementu, you fuckers.

No cóż, na razie jest źle, ale mimo wszystko nie tragicznie. Zobaczymy, co będzie dalej.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Wiadomości w tym wątku
Screamers 2: The Hunting - military - 09-02-2009, 21:56
[] - vast - 09-02-2009, 22:05
[] - military - 09-02-2009, 22:49
[] - Arahan - 09-02-2009, 22:54