07-10-2006, 23:22
|
Źródło (Fountain)
|
|
ale jak to? :roll:
na prawde nie moge znaleść tego w programie. wiesz może czy są jeszcze bilety? bardzo bym chciałą to zobaczyć 08-10-2006, 14:56
Dla znających angielski prawdziwa gratka - kulisy powstawania The Fountain. Fascynująca lektura. Jak nie czekałem na ten film, tak teraz jestem napalony. POLECAM!
http://www.wired.com/wired/archive/14.11/outsider.html?pg=1&topic=outsider&topic_set= 02-11-2006, 03:10
Obejżałem film już z dwa razy i jestem pod wrażeniem. Pod względem audiowizualnym jest naprawdę dobry. Świetna muzyka, niezłe zdjęcia i efekty wizualne. Zwróćcie uwagę na to że Aronofsky bardzo często robi symetryczne ujęcia. Ciekawy pomysł, który zdecydowanie wyróżnia ten film.
Co do samej fabuły, to niestety nie mogę się połapać. Może jestem nierozgarnięty i niepotrafię odczytać metafory jaka jest w tym filmie zawarta... nie wiem. W każdym razie mimo że kolejne sceny są bardzo sensowne, zresztą tak jak ich połączenie to nie potrafię zrozumieć całego filmu... Jest zdecydowanie metafizyczny i trzeba wyłapywać szczegóły, ale mimo wszystko pod koniec zwyczajnie się można pogubić. Wszystko się nagle łączy, zakrzywia się czas i przestrzeń... Trudno to wszystko rozgryźć. Ale jednak polecam, bo to widowisko niezwykłe, które mimo swojej widowiskwości jest pełne emocji. No i ta muzyka.... polecam. 03-01-2007, 23:52
Jesus Christ, coz za belkot. Pseudo inteligentne, z 2 dnem, ktorego niestety nie moge odnalezc. Albo Aronofsky, albo ja jestem za glupia. Najlepsze wytlumaczenie na fabule filmu wymyslil moj szwagier- Tommy najaral sie czegos po smierci zony i caly film to jest odlot w jego glowie.
Ale od storny wizualnej, film zasluguje na 6. To trzeba przyznac ;)
Zosia
NATASCHA-MCELHONE.NET 12-01-2007, 23:53 *Zosia napisał(a):Jesus Christ, coz za belkot. Pseudo inteligentne, z 2 dnem, ktorego niestety nie moge odnalezc. Albo Aronofsky, albo ja jestem za glupia. Najlepsze wytlumaczenie na fabule filmu wymyslil moj szwagier- Tommy najaral sie czegos po smierci zony i caly film to jest odlot w jego glowie. zgadzam się z każdym zdaniem... film wcale tak nie zachwyca 12-01-2007, 23:59
Mnie się 'Źródło' bardzo podobało. Aronofsky w swoich filmach opowiada strasznie dołujące historie i moim zdaniem robi to bardzo przekonywująco.
Od strony audiowizualnej to prawdziwa perełka. 16-01-2007, 11:01
Film jest bardzo dobry i spójny. Jest ok, ale do pewnego momentu. A mianowicie do końca. Sądziłem, że Jackman chociaż w Fountain mnie nie rozczaruje (bo w Prestiżu wyszedł słabo). W Źródle wyszedłby wspaniale, gdyby nie pewna reakcja mimiczna pod koniec filmu przypominająca mi twarze rozpuszczonych dzieci z reklam jogurtów. Poza tym niepotrzebnie Aronofsky wszystko komplikuje, chcąc nadać filmowi większej głębi. Wychodzi z tego pretensjonalna mozaika. W komiksie zakończenie jest zupełnie inne i o wiele ciekawsze. Ci, co oglądali film, nie powinni być rozczarowani komiksem, bo jest to wersja lepsza i (co ważniejsze) nieocenzurowana. Filmowa wersja Fountain pokazuje niektóre sceny zgoła inaczej, aniżeli komiksowa.
Dla tych, co chcą więcej wiedzieć o The Fountain jako komiksie: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fountain_%28graphic_novel%29 http://www.dccomics.com/graphic_novels/?gn=6123 Krótko mówiąc, The Fountain komiksowe to niejako triumf artysty, który został ograniczony w jego ulubionym medium (czytaj: kino) przez trzecie osoby.
Niech żyje modlitwa Świętych z Bostonu!
16-01-2007, 20:10 hops napisał(a):Zaniemówiłem. To było cudownie piękne.Byłem wczoraj, mam dokładnie takie samo zdanie. Niesamowity film. 20-01-2007, 22:16
czizas, już dawno nie pojawił się film, który wzbudzałby tak skrajnie odmienne uczucia: albo zachwyt, albo odrzut. i nic pomiędzy, żadnej obojętności!
21-01-2007, 10:48
Dlatego czym prędzej leć do kina des, żeby opowiedzieć się za którąś ze stron :) Tak się rodzą klasyki. Tak się rodzą dzieła kultowe :)
21-01-2007, 11:07
Recenzja "Źródła", którą można przeczytać na filmwebie, to istna komedia. Tytuł "Odyseja kosmiczna jelenia z rykowiska". Przedstawiam fragment, który dosłownie rozłożył mnie na łopatki:
Cytat:Gdzie są chasydzi usiłujący wykraść Maksowi z "Pi" imię Boga? Gdzie lodówka próbująca zjeść Ellen Burstyn w "Requiem dla snu"? Gdzie dystans, ironia i niczym nieskrępowana wyobraźnia?Nie wiem nawet co powiedzieć. 21-01-2007, 12:49
Już Ci napisałem na blogu co do rzucania inwektyw. Paweł Marczewski, to KMFowy ShandoR, także wolałbym abyś nie używał takiego słownictwa odnosząc się do jego osoby.
21-01-2007, 13:22
Podszedłem do sprawy zbyt emocjonalnie, przepraszam.
Ale zdania na temat zacytowanego fragmentu nie zmieniam. Równie dobrze można by się czepiać Spielberga że w jego postjurassicowych filmach nie było dinozaurów. 21-01-2007, 13:31 Mierzwiak napisał(a):Równie dobrze można by się czepiać Spielberga że w jego postjurassicowych filmach nie było dinozaurów.Z tym się akurat zgodzę, bo nie zgadzam się z recenzją przez Ciebie cytowaną :) 21-01-2007, 16:02 desjudi napisał(a):czizas, już dawno nie pojawił się film, który wzbudzałby tak skrajnie odmienne uczucia: albo zachwyt, albo odrzut. i nic pomiędzy, żadnej obojętności!Niestety obojętność można zauważyć wśród osób piszących na KMF. Film ten do tej chwili nie doczekał się recenzji że o analizie nie wspomnę. A konkurencja nie śpi i umieściła już dwie recenzje oraz jedną analizę. Mam nadzieję że tym postem nie obrażę Was a zmotywuję :). 22-01-2007, 20:35
W KMFie trwają prace nad czym innym :) A tekst o źródle się pojawi - myślę, że analiza będzie bardzo dogłębna :)
22-01-2007, 21:40 Kirek napisał(a):Niestety obojętność można zauważyć wśród osób piszących na KMF. Film ten do tej chwili nie doczekał się recenzji że o analizie nie wspomnę. A konkurencja nie śpi i umieściła już dwie recenzje oraz jedną analizę. w KMF pojawiło się za to 15 innych tekstów, których u konkurencji brak 8) spoko, będzie. kłopot ze Źródłem polega na jego dostępności - dystrybutor rzucił raptem 5 kopii na całą Polskę i siłą rzeczy nie każdy [czytaj: nie wszyscy ci, którzy byliby skorzy do napisania tekstu] widział 8) 22-01-2007, 23:18 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |