2001 : A Space Odyssey
Z zasady nie ufam recenzjom trwającym dłużej niż recenzowany film.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Ale on nie robi recenzji Uśmiech

To bardziej hmm, podcastowe reportaże o filmach - historia powstania, kontekst, oczywiście zdarza się, że wyraża opinie o danym filmie, ale nie jest to klasyczna recenzja.

Odpowiedz
Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.

Odpowiedz
srebrnik napisał(a):Zapowiadał, że odcinek może trwać nawet 3h

Na temat "Odysei" powiedziano i napisano już wszystko. Setki osób doktoryzowało się z tego filmu. Nie wiem, co nowego czy odkrywczego dopowie tu Oleszczyk. Obstawiam, że nic - tak samo jak nic ciekawego nie powiedział o "Heat", a jedynie męczył bułe przez połowę podcastu. Nie rozumiem sensu robienia odcinków o filmach, które wszyscy znają. Wieje nudą. Gdyby zrobił podcast o kontynuacji, czyli "2010: Odysei kosmicznej", wtedy szacuneczek, posłuchałbym.

Odpowiedz
2001 - powtórka po wielu latach.
Dziś wchodzi to sprawniej niż kiedyś niestety dłużyzny pozostają dłużyznami. Masturbacja widoczkami jest przesadzona, aczkolwiek prawie nic się nie zestarzały one, jak i efekty. Ale należało to skrócić, bez żadnej straty, o 30 minut.
Na plus na pewno niejednoznaczne zakończenie.

7-/10

2010
Tu już mamy typowe SF bez takiego pierdozacięcia. Więcej się dzieje, zmontowane żwawiej, postaci ciekawsze, historia bardziej wciąga. Na minus- dosyć błahe rozwiązanie zagadki z 1 filmu. No i gorsze efekty.

7+/10
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Ostatnio sobie obejrzałem ten niby sequel 2010 i zupełnie nie ma to podjazdu do oryginału Kubricka. Film jest nieangażujący i po prostu nudny, cała historia monolitu i wyjaśnienie jest denne, bez żadnego pomysłu. No ale co może zaoferować reżyser, który ma na koncie takie strzały jak End of Days z Arnim, jakiś Relikt, dwa szroty z JCVD... Jego dwa najlepsze filmy to Outland i Presidio, i to tylko za sprawą Sean'a Connery'ego, bo gra w obu. No i Outland miał jeszcze fajny art i set design, bo otrzymany w spadku po Obcym Scotta.

Odpowiedz
"Koziorożęc 1" z 1978 r. od Hyamsa też był niezły. W ogóle to l. 70-80 - te były dla tego reżysera, może nie solidny, ale po prostu dobry rzemieślnik, a "2010" to taki film wymuszony przez studio, żeby zdyskontować trochę sukces kina science fiction po Gwiezdnych wojnach.

Odpowiedz
Jest tu sporo filmowych nerdów. Czy ktoś może mi pomóc w znalezieniu naprawdę dobrej jakości zdjęcia?
Chodzi o ten pulpit z pierwszego i trzeciego kadru od góry:
[Obrazek: 619DmeZoGnL._AC_SL1500_.jpg]

Ja niestety nie bardzo daję sobie radę. Znalezienie zdjęć samego HAL-a nie przedstawia problemów, ale już zresztą jest tak sobie.

Odpowiedz
Myślę, że łatwiej będzie jak znajdziesz średniej jakości zdjęcie i użyjesz AI do jego poprawy i/lub zwiększenia rozmiaru
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Albo spytać AI, czy jest w stanie wyszukać owe zdjęcia, bo to całkiem dobre wyszukiwarki.

Odpowiedz
Ale potrzebujesz zdjęcia w sensie fotosa z planu? Czy po prostu kadr z filmu? Jeśli to drugie, to chyba nie wymyślisz nic lepszego niż ściągnięcie/kupno wersji 4K i zrobienia screenshota.

Odpowiedz
Potrzebuję lepszego zdjęcia tych kadrów które wrzuciłem i tyle, może być oczywiście fotos z planu, zdjęcie kawałka scenografii itp.

Odpowiedz
[Obrazek: vY7lni5.jpeg]

[Obrazek: 470185315-10160707090961881-5337103831233197937-n.jpg]

Oryginalny link jak coś. 
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
No i proszę. Przyszedł profesjonalista Ślepy i zaorał wujków dobre rady Uśmiech

Dziękuję pięknie!

Odpowiedz
Nie ma za co, cieszę się, że pomogłem Oczko
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(12-03-2026, 11:00)Corn napisał(a): Myślę, że łatwiej będzie jak znajdziesz średniej jakości zdjęcie i użyjesz AI do jego poprawy i/lub zwiększenia rozmiaru

Uśmiech
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości