Nowy
Liczba postów: 432
Liczba wątków: 12
Mierzwiak napisał(a):O to biega, że to tytułowe 300 odnosi się rzecz jasna do trzystu Spartan, więc taka wymowa tytułu wydaje mi się logiczna.
Tak, to wiem, ale film ma tytuł "300" (trzysta) ! Gdyby to było "300-tu" to proszę bardzo, ale tak nie jest. Skoro czytają to jako trzystu to równie dobrze mogą czytać trzysetny. Mamy sobie film 2010, którego to tytuł każdy przeczyta, zgodnie z zasadami panującymi w języku polskim, jako dwa tysiące dziesięć. Nie dwa tysiące dziesięciu, ani nawet dwa tysiące dziesiąty, mimo iż byłoby najlogiczniejsze, bo tytuł pochodzi od roku w którym dzieje się akcja (a więc w roku dwa tysiące dziesiątym).
Teraz powstaje pytanie czemu 300 to trzystu.
a) Dystrybutor jest na bakier z j.polskim
b) Nie chcieli przerabiać oryginalnego logo mając gdzieś j.polski
c) Inne
20-03-2007, 16:59
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Chyba za bardzo się czepiasz.
20-03-2007, 17:05
Dużo pisze
Liczba postów: 527
Liczba wątków: 2
Ja czekam do konca nastepnego tygodnia, jesli do tego czasu nie bedzie informacji o projekcji w IMAXie ide do tradycyjnego kina.
BTW. Sam w kinie bylem tylko raz, na AVP, to fajne uczucie :twisted:
get ready for suprise...
20-03-2007, 18:38
Nowy
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 6
AvP i fajne uczucie... Zanczy, mogłeś swobodnie wybuchać śmiechem i na głos rzucać zjadliwe komentarze? ;)
"I rode a tank, held a general's rank, when the blitzkrieg raged, and the bodies stank."
20-03-2007, 19:32
Nowy
Liczba postów: 2,172
Liczba wątków: 13
A ja idę na 300 w sobotę rano, tak żeby nie było na sali dzieci, kobiet w ciąży i głodnych ludzi z popcornem :)
Romeck jutro Dzień Wagarowicza- nikt nie idzie do szkoły :)
A czy bilety przedpremierowe są droższe od zwykłych i o ile?
20-03-2007, 19:59
Nowy
Liczba postów: 2,376
Don Vito napisał(a):Romeck jutro Dzień Wagarowicza- nikt nie idzie do szkoły :)
O w mordę, szkoła miała czasem swoje dobre strony. ;)
20-03-2007, 20:01
Stale zapracowany olewacz
Liczba postów: 1,440
Liczba wątków: 11
Właśnie zerknąłem na listę rezerwacji na seansie, na którym będę. PEŁNA SALA. I jakoś w tym wypadku mnie to nie robi :) Bo to bardzo popcornowy film, taki dla śliniących się geeków lub gejów lubiących spocone męskie ciała.
Ups, tak z drugiej strony, jednak mi to przeszkadza <ROTFL>
20-03-2007, 20:03
Nowy
Liczba postów: 837
Liczba wątków: 10
Dobrze Wam, ja dopiero w przyszłym miesiącu się mogę wybrać :(
20-03-2007, 20:05
Stały bywalec
Liczba postów: 887
Liczba wątków: 4
hops napisał(a):Właśnie zerknąłem na listę rezerwacji na seansie, na którym będę. PEŁNA SALA. I jakoś w tym wypadku mnie to nie robi :) Bo to bardzo popcornowy film, taki dla śliniących się geeków lub gejów lubiących spocone męskie ciała.
Ups, tak z drugiej strony, jednak mi to przeszkadza <ROTFL>
to tak czy nie :P :P ?
20-03-2007, 20:13
Nowy
Liczba postów: 2,376
Oczywiście, że wszyscy jesteśmy gejami śliniącymi się na widok spoconych, męskich torsów. :D
20-03-2007, 21:23
Dużo pisze
Akaki napisał(a):AvP i fajne uczucie... Zanczy, mogłeś swobodnie wybuchać śmiechem i na głos rzucać zjadliwe komentarze? ;)
:D Pudło. AVP bardzo mi sie podobał.
Pytamz ciekawosci.Czy bilety na przedpremierowe pokazy są droższe od normalnych?
get ready for suprise...
21-03-2007, 08:28
Banned
Jak szedłem na przedpremierowy pokaz Batman Begins bilety były w normalnej cenie (znaczy się były tak samo drogie jak zawsze - Silver Screen :?)
21-03-2007, 08:39
Nie są. Ja za bilet zapłaciłem punktami programu lojalnościowego Multikina ;)
EDIT: Właśnie wychodzę na seans :D
21-03-2007, 08:51
Nowy
Liczba postów: 432
Dr_Bakier napisał(a):Pytamz ciekawosci.Czy bilety na przedpremierowe pokazy są droższe od normalnych?
Mnie kosztowały 15 złotych za sztukę z kartą Nokii. Czyli dokładnie tyle, ile normalne.
21-03-2007, 10:37
Stały bywalec
Liczba postów: 1,636
Liczba wątków: 8
Nie zapomnijcie zapodać wrażeń ;) Ja podzielę się moimi w sobotę dopiero.
Aktualnie rządzi: ja
21-03-2007, 13:22
Wrażenia? Już spieszę:
"300" powinno się nazywać "Rzeźnią numer 300". Bo w tym filmie, oprócz spektakularnego ucinania głów, przebijania ludzi włóczniami, kiereszowania, patroszenia i masakry nie ma niczego więcej. Widać, że dialogi pisane były z myślą o komiksie [krótkie, bufoniaste, często infantylne], aktorzy musieli popracować jedynie nad tężyzną, nie nad umiejętnościami ekspresji i gestykulacji, a zadaniem reżysera było jedynie poskładanie efektownych teledysków w jedną, dwugodzinną całość. "300" to bardzo słodki, czerwony cukiereczek - napakowany kapitalnym CGI, bardzo ładnie udźwiękowiony i dający potężnego kopa... ale tylko w niektórych scenach. Bo jeśli odjąć od tego filmu brawurowe szarże [świetnie nakręcone - ciekawe zbliżenia i praca wirtualnej kamery], których jest dość sporo [jednak więkoszść z nich bardzo do siebie podobnych - różnią się chyba tylko statystami, jacy akuratnie atakują i ewentualnym bossem], to w filmie zostałyby drętwe dialogi i nadekspresja przy formułowaniu średnich one-linerów. Niemniej jednak jest to dość udana krzyżówka "LOTRa" i "Gladiatora" [parę patentów jest wręcz zerżniętych - jeśli nie przez Millera, to przynajmniej przez Snydera], którą ogląda się z przyjemnością, ale szczękoopadu spodziewanego nie uświadczyłem.
Dla gore-onanistów będzie to z pewnością najlepszy film roku :) Dla mnie... 7.5/10.
[aaa, ze 3/4 filmu jest w slow-motion, wiec w rzeczywistosci powinien on trwac jakies 90, a nie 117 minut]
21-03-2007, 15:24
Dużo pisze
A ja myślałem że te slowmotiony to tylko na potrzeby zwiastunów.
P.S. pisze na przyszłosć, zaznaczajcie ewentualne spojlery :D
get ready for suprise...
21-03-2007, 18:32
Jessica Buch
Liczba postów: 1,683
Liczba wątków: 6
hops napisał(a):dla gore-onanistów będzie to z pewnością najlepszy film roku :) Dla mnie... 7.5/10.
hops, to i tak wysoka ocena, dla mnie film wyglądał niczym demo gry komputerowej. 5/10
Zapowiada się chyba najbardziej przereklamowany film 2007 roku ;)
21-03-2007, 20:42
Podwyższyłem ocenę o punkt [najpierw dałem 6.5/10] bo gustuję w efektownej rozwałce :) Nie jest to żadna rewelacja, to fakt, ale z zaniżaniem oceny też bym nie przesadzał.
21-03-2007, 20:46
Banned
Zapowiada się wizualne arcydzieło, ale że jest tak jak hops domyślam się od jakiegoś czasu, chociaż nie znaczy to że film nie okaże się dla mnie świetny. Pytanie tylko, na ile kolejnych seansów będzie się nadawać.
hops, masz ochotę obejrzeć go raz jeszcze?
21-03-2007, 20:58
|