A Perfect World (Eastwood, 1993)
kto obejrzał perfect world i nie uronił łzy, ten niech się lepiej do tego nie przyznaje.

[Obrazek: perfectworld.jpg]

gorąca jesień 1963 roku, tuż przed zamordowaniem kennedy’ego w dallas. butch haynes przemierza Teksas kradzionym samochodem. celem podróży jest Alaska, gdzie przebywa jego ojciec. facet miał niełatwe dzieciństwo: tatuś wiecznie nieobecny, matka prostytutka i na dodatek nowy orlean jako miejsce dorastania. będąc nastoletnim smarkiem zabił człowieka w obronie matki. teraz ucieka przed policją, niańcząc przy okazji dzieciaka, którego porwał z domu. wkrótce wytworzy się pomiędzy nimi silna ojcowsko-synowska wieź na śmierć i życie.

o samy filmie nie będę za wiele gadał poza tym, że jest wybitny, costner gra role życia, a eastwood tradycyjnie już opowiada o sprawach wielkiej wagi nie owijając niczego w bawełnę, w sposób bezceremonialny i prosty - tym razem tak delikatnie miedzy oczy o czasach porozbijanych rodzin, o tym, jak ważny jest dobry wzorzec mężczyzny (i kobiety) w procesie dorastania dziecka.

oglądając przedwczoraj perfect world (który to już raz? dwudziesty?), uderzyło mnie znienacka, że przecież jeszcze nie tak dawno temu normalna rodzina to było małżeństwo z kilkorgiem dzieciaków, mieszkające z dziadkami i całą tę czeredą utrzymywał mężczyzna, a dzieci skądś wiedziały, że trzeba powiedzieć "dzień dobry". teraz ojciec pracuje, matka się "realizuje", snując się po korytarzach biur i przekładając "bardzo ważne kwity" z półki na półkę, a synek siedzi u zamożniejszego kolegi przy komputerze (jeśli ma szczęście), podczas gdy córka puszcza się w centrum handlowym, bo tata i mama niestety nie mają kasy na nowy telefon.

coś się jebie na tym naszym doskonałym świecie i to nie na żarty. kto będzie nam o tym przypominał, jak zabraknie starych kowbojów?

[Obrazek: 322059.1.jpg]

10/10

Odpowiedz
To najlepsza recenzja filmu jaką kiedykolwiek czytałem Uśmiech

Wręcz zmusiła mnie do napisania posta Uśmiech

Dzisiaj po przyjściu z pracy, pierwsze co zrobię, to obejrzę A Perfect World.
Pewnie też po raz 20 Oczko

Odpowiedz
decard napisał(a):Wręcz zmusiła mnie do napisania posta Uśmiech

Niestety.

Odpowiedz
Cholernie dobry film. Niesamowita opowieść o przyjaźni i przywiązaniu. Estwood opowiada o rzeczach prostych w niezwykły sposób, Costner tak jaak wspomniał Mental zagrał rolę życia, nigdy wcześniej, ani później nie wcielił się w swoją postać tak dobrze. Oglądałem to dzieło po raz pierwszy w wieku bodajże 14 lat i pamiętam pod jakim ogromnym wrażeniem byłem.
Wielkie i chyba jednak trochę niedocenione kino.

Odpowiedz
Z jakiś miesiąc temu odświeżyłem sobie ten film i niestety muszę się przyznać, ale nie uroniłem łzy. Chociaż kilka lat temu, podczas pierwszego seansu, już tak gładko nie było, zwłaszcza po postrzeleniu Butcha.

Warto też dodać - oprócz tego, co Mental już napisał - że w tym filmie można zobaczyć obraz religii, która w bezmyślny sposób ogranicza człowieka, a w tym przypadku dziecko, które pewnie nawet nie rozumie, czemu nie może iść z rówieśnikami i bawić się na Halloween w "trick or treat".

Mental napisał(a):gorąca jesień 1963 roku, tuż przed zamordowaniem kennedy’ego w dallas.

A ja dosłownie przedwczoraj oglądałem "JFK". Oczko
22.04.2011

Odpowiedz
Te dwa filmy: Świat doskonały i Leon zawodowiec zawsze stawiałam w jednym rzędzie. Wiem i czuję też pod skórą, że ten pierwszy jest obrazem lepszym, poważniejszym i chyba przede wszystkim bardziej dojrzałym. To jednak zdecydowanie częściej wracam do filmu Bessona, który moim zdaniem zawiera w sobie większą dawkę emocji. Samotność Leona i Matyldy oraz jej ukojenie jest zarysowana dosadniej i bardziej gra na empatii niż samotność Butcha. W osobistym rankingu Leon stoi przed Doskonałym światem.
Oczywiście piszę tutaj o wersji kinowej gdyż wersja reżyserka niezbyt przypadła mi go gustu.

Odpowiedz
Cytat:Samotność Leona i Matyldy oraz jej ukojenie jest zarysowana dosadniej i bardziej gra na empatii niż samotność Butcha.

a moim zdaniem Leon jest chwilami za bardzo przerysowany. to ciągle dobry film, ale do perfect world się nie umywa. a że więcej emocji? zapewne wynika to z tego prostego faktu, że Leonowi przypadło w udziale niańczenie dziewczynki, a Costnerowi - chłopca:)

Odpowiedz
a jak interpretujecie scene w domu murzynskiej rodziny? butch zachowuje sie tam conajmniej dziwnie. chce nauczyc typka jak byc ojcem? czy moze nie wytrzymuje stresu zwiazanego z nagonka i puszczaja mu nerwy?
Youniverse

Odpowiedz
ależ tu nie ma nic do interpretacji. typek bił dzieciaka bez powodu, wiec butch - pewnie pamiętając swoje razy od ojca - przyłożył mu w ryj, a potem już się posypało i stracił kontrolę nad sytuacją. mocna jest scena, jak butch grozi murzynowi bronią i wymusza na nim, żeby powiedział do syna, że go kocha. to nie mogło zadziałać.

Odpowiedz
Jak to oglądałem kilkanaście lat temu, to nie wiedziałem że to Eastwooda. Okazuje się zatem, że nie jestem na jego produktu impregnowany, jak napisałem w innym wątku Uśmiech Łzę uroniłem, i owszem. Ciekawe, czy to Clint się zmienił, czy ja? Bo ostatnimi jego filmami wzruszyć się żadną miarą nie potrafię.
fb.com/bart.poznaniak

Odpowiedz
Film wspominam z wieeelkim sentymentem. Jeden z pierwszych "poważnych" filmów, które widziałam w kinie. I zawsze łzę uronię. :wink:

Odpowiedz
Kapitalna jest też scena w której Costner uchyla mały rąbek swojej ciemnej strony. Jak dla mnie jest to jeden z najmocniejszych wątków filmu, bo nie wiadomo do końca czy jest on zimnym psychopata czy tylko po po prostu zwykłym człowiekiem wyprowadzonym z równowagi. Clint sprytnie to wymanewrował i zakończył scenę błyskawiczną interwencją dziecka. Świetny film jeden z najwybitniejszych zaraz po Unforgiven i Million Dollar Baby w dorobku tego znakomitego reżysera. <ok>

Odpowiedz
Ciekawa sprawa - każdy wspominając Perfect World wspomina też o łzach. Dla mnie to też taki specjalny film bo był pierwszym na którym się popłakałem. Oglądałem go mając lat może 11-12 i nigdy żaden film mnie nie wzruszył - nawet Król Lew ; ) No a przy końcówce Perfect World coś we mnie pękło i łzy poleciały. Oczywiście po pewnym wystrzale.
Wielki film. Perfekcyjnie nakręcony, doskonale zagrany. Costner może tworzyć duety z Jennifer Aniston ile chce, u mnie ma i tak dożywotni szacunek za tą rolę i kilka innych z tego okresu.

Odpowiedz
chyba chciałeś powiedzieć: tommy lee jones. bo cohenowie już raczej nie nakręcą drugiego tak wybitnego filmu jak NCFOM. inna sprawa, ze TLJ też już ma swoje lata. stara gwardia pomału odchodzi i co zostaje po niej? wspomnienie dawnej potęgi.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon