-- Laozi
22-01-2011, 00:22
|
ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach
|
|
Tu czy tam przekleństwo złe nie jest, ale niech nie wchodzi to w nawyk w dyskusji, hm?
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 22-01-2011, 00:22
o, Hitch, osty za bluzganie wygasły? :)
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 22-01-2011, 00:31
Ano, wygasły, a obowiązki moderatorskie wróciły, także wnoszę o spokój i kulturę :)
-- Laozi 22-01-2011, 00:33 und3r napisał(a):No nie powiedziałbym. Jak można go nazwać sequelemMożna. Wystarczy go obejrzeć. Ja oglądałem, to stuprocentowy sequel. 22-01-2011, 11:18 wujo444 napisał(a):jakby oceniać remaki poprzez zmienienie miejsca jednej maszyny, to taki Bullit sam siebie remakuje jakieś 5 razy w jednej scenie pościgu.Nie chodzi o zmianę miejsca położenia maszyny, tylko o całkowity brak chronologicznego następstwa zdarzeń, co w tym przypadku praktycznie wyklucza sequel. Mierzwiak napisał(a):Taaaa...und3r napisał(a):No nie powiedziałbym. Jak można go nazwać sequelemMożna. Wystarczy go obejrzeć. Ja oglądałem, to stuprocentowy sequel. Dlaczego? Bo akcja została przeniesiona kilkadziesiąt lat do przodu, a to niedopuszczalne w remake'u? :lol: Ale może po kolei. 1) W Dziedzictwie nie ma kontynuacji żadnego wątku Trona z '82. 2) Mamy bardzo klasyczne dla remake'u "kalki scen" (wejście do siedziby Encomu i tekst "to dopiero wielkie drzwi", etc.). 3) Sama "Sieć" jest w Tronie czym innym niż w Dziedzictwie, podstawowe założenie jej istnienia zostało zmienione (i bardzo dobrze, bo w oryginale było strasznie głupie). 4) NAWET sam Kevin Flynn, w Tronie jest programistą Encomu (w dodatku zwolnionym, jeśli dobrze pamiętam, dlatego musiał się włamywać do ich siedziby), a w Dziedzictwie założycielem i głównym udziałowcem firmy. Niech mi ktoś pokaże sequel, gdzie w pierwowzorze ta sama postać najpierw przez cały film jest lekarzem, a w sequelu okazuje się, że nigdy nie była lekarzem, tylko Ministrem Zdrowia. Tego typu zmiany są jednak często stosowane we wznowieniach. 5) Linia fabularna jest nie tyle kontynuowana, co odtworzona i przesunięta o kilkadziesiąt lat (de facto o tyle, o ile zestarzał się Jeff; "odpowiednikiem" Jeffa w fabule staje się jego syn, też programista, też nie pracujący już w Encom - klasyczny zabieg przy tworzeniu remake'u). Teraz czekam na argumenty, które wskazywałyby na sequel. Nie musi być 5. [Sequel (ang. kontynuacja, dalszy ciąg, następstwo) â kontynuacja jakiegoś dzieła, najczęściej filmu, książki lub gry komputerowej, przedstawiająca dalsze losy poznanych bohaterów lub kontynuująca wątek ukazany w poprzednim filmie.] 22-01-2011, 19:43 und3r napisał(a):W Dziedzictwie nie ma kontynuacji żadnego wątku Trona z '82.Oprócz GŁÓWNEGO BOHATERA, który tam był młody a tu jest stary :lol: Stary, daj sobie spokój z katalogowaniem filmów, bo ci to nie wychodzi. A może to dokument, bo ciągnie dalej film nakręcony 20 lat temu? Skoro został nakręcony to już część historii, którą można sobie do woli interpretować! To taki eksperymentalny dokument. Pokazuje wyrywek historii w formie sequela filmu (jako produkcyjnego wydarzenia X lat temu). Genialne!
-- Laozi 22-01-2011, 20:11 und3r napisał(a):1) W Dziedzictwie nie ma kontynuacji żadnego wątku Trona z '82.Żartujesz? A słowa Flynna z offu na początku filmu? To co opowiada synowi? Postać Alana? To co Alan mówi Samowi? To że Flynn był prezesem Encomu? Postać TRONa? Remake jest autonomicznym dziełem, do pełnego zrozumienia fabuły Legacy wymagana jest znajomość pierwszego filmu. Dlaczego? Bo to kontynuacja. und3r napisał(a):2) Mamy bardzo klasyczne dla remake'u "kalki scen" (wejście do siedziby Encomu i tekst "to dopiero wielkie drzwi", etc.).Nie słyszałeś nigdy o nawiązaniach, mrugnięciach okiem do fanów? und3r napisał(a):3) Sama "Sieć" jest w Tronie czym innym niż w Dziedzictwie, podstawowe założenie jej istnienia zostało zmienione (i bardzo dobrze, bo w oryginale było strasznie głupie).Bo to jest sieć którą Flynn stworzył tylko na własny użytek. und3r napisał(a):4) NAWET sam Kevin Flynn, w Tronie jest programistą Encomu (w dodatku zwolnionym, jeśli dobrze pamiętam, dlatego musiał się włamywać do ich siedziby), a w Dziedzictwie założycielem i głównym udziałowcem firmy.Na końcu pierwszego filmu Flynn zostaje CEO (prezesem) Encomu. W Legacy w telewizji podają, że prezes Encomu Kevin Flynn zaginął. Ciąg fabularny zachowany. Nie wiem skąd wytrzasnąłeś, że Flynn jest założycielem Encomu. Nigdzie w filmie nie ma takiej informacji. und3r napisał(a):5) Linia fabularna jest nie tyle kontynuowana, co odtworzona i przesunięta o kilkadziesiąt latJest kontynuowana i odtworzona jednocześnie i odtworzenie to jest akurat rzeczą oczywistą, skoro oba filmy opierają się na tym samym, podstawowym założeniu - główny bohater wchodzi do cyberświata. und3r napisał(a):[Sequel (ang. kontynuacja, dalszy ciąg, następstwo) â kontynuacja jakiegoś dzieła, najczęściej filmu, książki lub gry komputerowej, przedstawiająca dalsze losy poznanych bohaterów lub kontynuująca wątek ukazany w poprzednim filmie.]Zgodnie z definicją TRON: Legacy kontynuuje wątki poprzedniego filmu i przedstawia dalsze losy jego bohaterów (Kevin Flynn). 22-01-2011, 21:50 und3r napisał(a):Ale może po kolei.Taa.... z takimi "dowodami" to mozna nawet udowodnic ze Predator2 jest remakiem Predator1. 22-01-2011, 23:06
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 12-03-2011, 12:45
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 12-03-2011, 12:45
W formie produkcji straight to video, so who gives a fuck? I tak nikt tego nie obejrzy :wink:
12-03-2011, 16:49
W formie produkcji straight to video, so who gives a fuck? I tak nikt tego nie obejrzy :wink:
12-03-2011, 16:49
Typuje ten film na największy torrentowy megahit.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 12-03-2011, 19:46
Typuje ten film na największy torrentowy megahit.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 12-03-2011, 19:46
no to będzie remake Siedmiu Samurajów. na krzesełku reżysera człowiek o nazwisku Mann... a imię jego Scott. poprzednie osiągnięcia tego pana lepiej przemilczeć, a i to nadchodzące lepiej byłoby też pozostawić bez dyskusji.
05-05-2011, 14:31
Ja ostatnio dowiedziałem się, że Miike po 13 assasynach szybciutko nakręcił też remake Harakiri, i lada moment zacznie z nim jeździć po festiwalach. Jako, że to jeden z moich naulubieńszych filmów podchodzę z rezerwą. Nie ma tam co poprawiać, więc tylko bardzo wierny remake może mi się spodobać.
05-05-2011, 14:38
mi się wydaje, że akurat Miike to jeden z ostatnich artystów, którzy bawiliby się w kalkowanie. 13 Assassins oryginału ani remaku nie oglądałem więc nie mam porównania co do zawartości oryginału w kopii, ale to w końcu Miike więc pewnie nakręcił te filmy 'po swojemu'.
05-05-2011, 15:10
Czeka nas zalew remaków Kurosawy...
http://www.filmweb.pl/news/Hollywood+kupi%C5%82o+prawa+do+niemal+wszystkich+film%C3%B3w+Kurosawy-77032
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
24-08-2011, 13:35
ehe... to będzie coś w klimacie holmesa... Sherlock Holmes -> Gregory House -> nowy Sherlock Holmes
Makbet -> Tron We Krwi -> Jakieś Amerykańskie Gówno. 24-08-2011, 15:38 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |