Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Jak to widziałem 20+ lat temu to mnie to szczerze bawiło, ale aż boję się do tego wracać :D
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
[Obrazek: kentucky-fried-movie-2.jpg]

Kentucky Fried Movie (1977)

Chyba pierwszy film ZAZ ale reżyseria palant Landis. I... cienizna. Parę momentów zabawnych ale większość to kicha. Do tego mam niedoparte wrażenie, że ktoś tu próbował naśladować Pythonów. Tyle, że w takiej lajtowej, amerykańskiej wersji. No wiecie... żeby nie przegiąć z abstrakcją, wszystko musi być jasne dla hotdogowego widza.

Jeszcze miałem nadzieję, że parodia "Enter the Dragon" (jest taka) będzie zabawna. Ale gdzie tam...

3+/10

Swoją drogą: nie było tematu o parodiach?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Moscow on the Hudson - urocze, milusie, ale takie mocno powierzchowne, naiwne w tym amerykańskim optymizmie, chociaż z drugiej strony takie pewnie były czasy. Lepiej jakby skupili się mocniej po prostu na nowym życiu Ivanoffa, a mniej na całej rosyjskiej stronie historii, bo ona jest zupełnie nieprzekonująca, nawet dosyć sztuczna. Williams fajny, ale ja tam miałem problem uwierzyć z jego nieznajomość angielskiego, która raz jest, a raz jej nie ma. Przyjemne, ale do obejrzenia i zapomnienia, dam naciągane 6/10

Phone Booth - też fajne było: taka minimalistyczna zabawa kinem, film z gatunku tych, w których co chwila krzyczysz do bohatera, żebyś debilu zrobił coś inaczej :P Bardzo dobry Farrel i Whitaker, świetny klimacik końca ery budek telefonicznych i początku komórek. Dobrze się bawiłem, tutaj mocne 6+/10

Odpowiedz
(27-05-2026, 11:59)simek napisał(a): Dobrze się bawiłem, tutaj mocne 6+/10

Nie czaję rozdrabniania ocen w i tak już dużej skali 10 stopniowej, zwłaszcza, gdy towarzyszy temu dopisek "mocne" - 6+ brzmi właśnie jakby ktoś się nie mógł zdecydować pomiędzy 6 a 7 :)

Drop Zone - Dekady tego nie widziałem, choć generalnie niewiele się w mojej ocenie zmieniło przez ten czas. Ot, niezbyt lotna, ale jednak bardzo lotna rozrywka (get it? :> ). Fabuła nie ma za grosz sensu i potencjał nie został w pełni wykorzystany, ale jak to się ogląda! Fenomenalnie to jest wszystko sfotografowane - zwłaszcza względem obecnego kina - i na tyle dynamiczne, że film po prostu się chłonie. Choć przyznam, że największe wrażenie zrobiły na mnie nie podniebne akrobacje, a zdjęcia Waszyngtonu w efektownym finale - dziś nie do ogarnięcia, a tutaj pięknie namacalne i po prostu żywe. Akcja w porządku, humor ok, postaci odpowiednio charakterne, no i Yancy Butler in her prime [Butler > Yasmine Bleeth] . Jedyny minus to brak cycków i mięsa, bo choć przemoc jest, to właściwie jej nie czuć. Verhoeven by pewnie wysmażył z tego arcydzieło, a tak został solidny popcorniak.

6/10

To teraz pora odświeżyć Terminal Velocity :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(27-05-2026, 12:47)Mefisto napisał(a):
(27-05-2026, 11:59)simek napisał(a): Dobrze się bawiłem, tutaj mocne 6+/10

Nie czaję rozdrabniania ocen w i tak już dużej skali 10 stopniowej, zwłaszcza, gdy towarzyszy temu dopisek "mocne" - 6+ brzmi właśnie jakby ktoś się nie mógł zdecydować pomiędzy 6 a 7 :)
Dyskusja stara jak świat, nie mam w niej do dodania nic odkrywczego. W praktyce moja skala jest 20 punktowa, bo lubię sobie dać czasami plusika. A zdarzają się też minusy, albo istnieje u mnie również mocne 7 i słabe 7.
Każda ocena to na dobrą sprawę rozdrabnianie się. Każda oprócz skali która zaproponował tutaj kiedyś military:
:(
:|
:)
:D
I w tej skali oba powyższe filmy dostają ocenę :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon