Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
ja miałem tak samo jak ty: w kinie nie zauważyłem tych wszystkich komputerowych bzdetow. dopiero wczoraj - kiedy odpaliłem divxa - to co ujrzałem odrzuciło mnie od monitora z siłą eksplozji dwutonowego ładunku C4.
Cytat:PS. Właśnie wyłapałem smaczek dla fanów!!! Tuż przed pojawieniem się tytułu słychać pikanie detektora ruchu z Aliens!!! Nie wiem jaki to ma sens ale to cool nawiązanie!!!
czekam niecierpliwie na tekst Alieena/military'ego - ten film wręcz ugina sie pod ciężarem smaczków dla fanów.
07-02-2008, 14:17
Nowy
Liczba postów: 125
Liczba wątków: 12
ogladanie kupy przed splukaniem jest bardziej emocjomujace. straszna padaka.
make war. love is overrated
07-02-2008, 15:23
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Na alienexperience pojawil sie wywiad z jednym ze Strausow, w ktorym m.in. poruszono kwestie rozszerzonej edycji dvd. Wyglada na to, ze prolog bedzie wreszcie mial jakis sens. Bedzie wygladal mniej wiecej tak:
- statek z pierwszego AVP odlatuje z ziemi
- rodzi sie predalien
- predy przenosza jakies badziewia na mniejszy statek, przygotowujac sie do odlotu; w domysle predalien w tym czasie tez przedostaje sie do pojazdu
- predalien zrzuca skore
- kiedy predy sa juz prawie na Ziemi, predalien ich masakruje i mamy to, co mamy
Ciaglosc czasowa, logika - wszystko zachowane. :)
Sztraus wyjasnil tez, skad bierze sie tak wielu obcych, a raczej skad mialo sie brac (a czas ich wzrostu jest calkiem dlugi - film rozgrywa sie na przestrzeni ponad 48 godzin, wzrost zajmuje alienom troche czasu, wiec tez nie ma sie co czepiac). W scenariuszu stalo, ze w kanalach sciekowych mialo byc mniejsze gniazdo, ale producenci zazyczyli sobie usuniecia sceny ze wzgledow budzetowych. A zreszta poczytajcie se, jak chcecie. :)
http://www.alienexperience.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1032&Itemid=700
Choc na waszym miejscu, gdybym tak nie lubil filmu, to nie marnowalbym czasu na tak dlugi artykul, tylko po to zeby napisac kolejne 20 postow o tym, jak nie lubie tego filmu. :)
07-02-2008, 22:49
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
military napisał(a):Ciaglosc czasowa, logika - wszystko zachowane. :)
Ojej, faktycznie. Bardzo to logiczne że sygnał zamiast na duży statek który w try miga by zawrócił trafił na odległą nie wiadomo o ile planetę :lol:
Ale spokojnie, i na to jest wytłumaczenie: na dużym statku nie mieli urządzenia odbierającego międzygalaktyczne wiadomości wideo, prawda military?
07-02-2008, 22:56
Talking Head
Rozumiem, ze jak dzwonisz na 999 bo ci sie choinka swieci, to przejezdzajacy autobus wyjmuje weza i zaczyna ci polewac mieszkanie.
07-02-2008, 22:58
Banned
Dokładnie takiej odpowiedzi się spodziewałem :D Jaki film, takie tłumaczenia fanów.
PS. To porównanie... wow.
07-02-2008, 23:01
Talking Head
Wiem, wolalbys zebym powiedzial ze film to chala, bo kiedy mowa o kosmatych stworach to musimy stosowac nasza logike. :) No dobrze, specjalnie dla ciebie mozliwe wytlumaczenia zgodne z ludzka logika :)
1. Zawrocenie wielkiego statku w przestrzeni kosmicznej, gdy wszedl juz w jakis rodzaj nadswietlnej predkosci, byloby zapewne bardzo trudno, energozerne, moze i niebezpieczne, a takze bezsensowne, zwlaszcza jesli statek wracal z uszczuplona zaloga, by, powiedzmy, uzupelnic paliwo. To tak jak z wielkim transatlantykiem - zeby go zawrocic, kiedy jest na pelnej predkosci, trzebaby duzo trudu i energii. A byc moze jej zapasy sa dokladnie obliczone na rejs.
2. Przekaz odebral specyficzny predator, ktory potem wyraza szacunek do poleglego towarzysza, wiec mozliwe ze byli w jakis sposob zwiazani, bo ja wiem, kumple czy cos w tym guscie, a co za tym idzie - sygnal byl skierowany wlasnie do niego. Moze pred obiecal kumplowi, ze jesli cos pojdzie zle, to przyjedzie i mu pomoze. Przeciez nie wiedzial przed wyjazdem ze tamten nie zyje, ze obcy sie rozplenili - wszystkie elementy do zatarcia sladow przygotowuje na miejscu, zabierajac je z wraku. Moze wiec chce ukryc wpadke kumpla, chronic jego dobre imie. Tak to wyglada na filmie, ale przykladanie ludzkiej miary do kosmicznego potwora jest cokolwiek dziwne, wiec mozliwe ze sie myle. Jesli mowa o fantasy czy takim zwichrowanym s-f, w ktorym bohater jest totalnie pozaludzki, po prostu kupuje to, co wymyslili scenarzysci, bo nie bede sie klocil, ze tak obca istota powinna robic inaczej. Moze ma inna logike, inaczej rozumuje, no nie wiem. W spoleczenstwie opartym na honorze nie zdziwiloby mnie, ze jeden koles przybyl na samobojcza misje, zeby naprawic bledy kumpla. Jak w Japonii. A moze bylo inaczej, nie wiem. Mam to w dupie. Czepiasz sie bez sensu. Jakzes taki spryciarz, sprobuj mi wyjasnic np. jak Obcy w 1 czesci urosl tak bardzo bez pokarmu. Byl pusty w srodku? Nie dreczy cie ta kwestia?
07-02-2008, 23:11
Banned
military napisał(a):Zawrocenie wielkiego statku w przestrzeni kosmicznej, gdy wszedl juz w jakis rodzaj nadswietlnej predkosci, byloby zapewne bardzo trudno, energozerne, moze i niebezpieczne, a takze bezsensowne
Czy wiemy że statek Predatorów miał opcję wchodzenia w prędkość nadświetlną? Nie. Opierajmy się na tym co jest w filmie.
military napisał(a):Przekaz odebral specyficzny predator, ktory potem wyraza szacunek do poleglego towarzysza, wiec mozliwe ze byli w jakis sposob zwiazani, bo ja wiem, kumple czy cos w tym guscie, a co za tym idzie - sygnal byl skierowany wlasnie do niego. Moze pred obiecal kumplowi, ze jesli cos pojdzie zle, to przyjedzie i mu pomoze.
A może ci co byli na dużym statku nie lubili tych z małego, bo to byli Predatorzy geje (tak swoją drogą, czy są Predatorzy płci żeńskiej?), a ten który odebrał sygnał był jedynym tolerancyjnym... Ponawiam prośbę: tylko fakty, żadnych teorii.
military napisał(a):Jakzes taki spryciarz, sprobuj mi wyjasnic np. jak Obcy w 1 czesci urosl tak bardzo bez pokarmu. Byl pusty w srodku? Nie dreczy cie ta kwestia?
Dręczy, ale biorąc pod uwagę że to obca superistota z kwasem zamiast krwi, nie na tyle by się tego czepiać. To element konwencji.
Natomiast tutaj mamy prostą kwestię: jest mały statek, duży statek i planeta Predatorów. Dlaczego sygnał zamiast dotrzeć do dużego statku, trafił na odległą planetę. Znam odpowiedź na to pytanie, tylko wskazuję błąd logiczny którego można były bardzo łatwo uniknąć.
07-02-2008, 23:27
Ambasador białej rasy
military napisał(a):jak Obcy w 1 czesci urosl tak bardzo bez pokarmu. Byl pusty w srodku? Nie dreczy cie ta kwestia?
mnie nie dręczy. skoro ma kwas zamiast krwi, to pewnie ma tez inna przemianę materii, inaczej sie rozwija po opuszczeniu żywiciela. niektóre gatunki krokodyli potrafią przetrwać bez pokarmu trzy miesiące, a niektóre pająki nawet pół roku. przyroda zawsze znajdzie rozwiązanie. po drugie, zawsze mógł podkradać żarcie z kuchni :)
Mierzwiak napisał(a):Natomiast tutaj mamy prostą kwestię: jest mały statek, duży statek i planeta Predatorów. Dlaczego sygnał zamiast dotrzeć do dużego statku, trafił na odległą planetę. Znam odpowiedź na to pytanie, tylko wskazuję błąd logiczny którego można były bardzo łatwo uniknąć.
Mierzwiak, a moze tak zamiast zastanawiać sie nad trzeciorzędnymi pierdołami, zastanawiałbyś sie, dlaczego film przypomina momentami American Pie? czemu jest tak porażająco głupi i naiwny? czemu akcja zapierdala jak w teledysku? czemu odległość dzieląca avp-r od resurrection mierzona jest w parsekach? czemu nikt juz nie robi poważnych filmów sci-fi? czemu to wszystko musi byc tak ostentacyjnie nastolatkowe? czemu facehuggery są komputerowe? czemu, czemu, czemu, czemu?
07-02-2008, 23:31
Banned
Mental napisał(a):dlaczego film przypomina momentami American Pie? czemu jest tak porażająco głupi i naiwny? czemu kręcony pod nastolatkową widownie? czemu akcja zapierdala jak w teledysku? czemu, czemu, czemu, czemu?
Wystarczy spojrzeć na nazwiska z czołówki Alien 1-3, nawet 4, a na ludzi którzy napisali i nakręcili TO.
O producentach z Foxa nawet nie wspominam. Ostatnio w recenzji "Meet the Spartans" przeczytałem jakże prawdziwe stwierdzenie, że Fox jest już o krok od wypuszczenia filmu "Dupa". Kto oglądał Idiokrację ten wie o co chodzi.
PS. W Niemczech potrafili fajnie zrobić tytuł na plakacie
07-02-2008, 23:58
Talking Head
Krotko i zwiezle o zawartosci wydania 2dvd:
1. wersja producencka filmu - 89m 53s
2. wersja rozszerzona - 96m 54s
3. usuniete sceny - 19m 52s (!!!!! jak dla mnie szok, ten film mogl trwac 2 godziny...)
4. 8 dokumentow o roznych aspektach produkcji filmu (lacznie ok. 90 minut)
5. dwa komentarze: rezyserow i producenta oraz specow od efektow
Zapowiada sie calkiem fajne wydanie. :)
12-02-2008, 21:47
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
To nie mogli wersji rozszerzonej zrobic tak zeby trwala dwie godziny? Glupota.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
12-02-2008, 22:26
military napisał(a):Krotko i zwiezle o zawartosci wydania 2dvd:
1. wersja producencka filmu - 89m 53s
2. wersja rozszerzona - 96m 54s
Dodane sceny to podobno -
- rozszerzona sekwencja początkowa z pokazaniem statku-matki predów
- przedłużona sekwencja narodzin obcych na porodówce...
- przyszpilona do ściany blondyna rozrywa się w połowie
- jakaś akcja na cmentarzu
- rozszerzona scena rozmowy szeryfa z Dallasem
i coś tam jeszcze
Na scenę z obcym na samochodzie nie liczcie. Colin Strause powiedział że jej nie pokażą bo jest niedorobiona. (dawałem tu link do tego wywiadu ale posty przepadły i teraz nie pamiętam gdzie go czytałem).
Cytat:3. usuniete sceny - 19m 52s (!!!!! jak dla mnie szok, ten film mogl trwac 2 godziny...)
Pierwotna wersja jaką zmontowali miała ponoć 115 minut i zawierała dodatkowo wątek dwójki dzieciaków, które uciekają przed predalienem w szpitalu, w scenie inspirowanej pościgiem raptora za dzieciakami w Jurassic Park. Dzieciaki skończyły w centrum miasta gdzie razem z innymi łyknęły atomówkę. Końcowy pojedynek predaliena z preatorem trwał ponoć o wiele dłużej.
Cytat:zapowiada sie calkiem fajne wydanie. :)
:lol:
13-02-2008, 01:15
(+) (+)
Liczba postów: 1,590
Liczba wątków: 19
Cytat:przyszpilona do ściany blondyna rozrywa się w połowie
To dobry powód żeby obejrzeć tą wersję:) Od kiedy ją zobaczyłem w filmie to tylko czekałem aż zostanie zarżnięta.
W niedziele zaliczyłem seans w kinie(tak, w niektórych miastach premiera była w ten weekend:) i jak dla mnie jedyne plusy to:
- w filmie pojawia się Obcy
- w filmie pojawia się Predator
- ludzie są wyrzynani przez Obcych i Predatora
- Obcy i Predator naparzają się
Cały zestaw debilizmów już chyba wymieniliście więc nie będę powtarzał.
Od smaczków i nastolatkowo-pizzowych motywów chciało mi się rzygać.
13-02-2008, 03:07
Ambasador białej rasy
zajebista recka, podpisuje sie pod nia wszystkimi kończynami. gdyby wszyscy fani mieli takie podejscie do tematu jak ten gość, amerykańskie kino rozrywkowe byłoby sto razy lepsze niż jest obecnie.
http://zakazanaplaneta.pl/news.php?readmore=1261
O ile obraz Andersona sprawiał wrażenie stonowanego do PG-13, tak AVP2 przypomina film PG-13 upgrade'owany do R.
"film PG-13 upgrade'owany do R" - tym określeniem będę sie od dzisiaj posługiwał nagminnie i natarczywie:) chodzi oczywiście o scenariusz w PG.
13-02-2008, 19:59
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Uzylem podobnego stwierdzenia w mini-recenzjach rano :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
13-02-2008, 20:14
Banned
Mental napisał(a):gdyby wszyscy fani mieli takie podejscie do tematu jak ten gość, amerykańskie kino rozrywkowe byłoby sto razy lepsze niż jest obecnie.
Fani nie piszą scenariuszy. Fani nie finansują tych filmów. Ani ich nie reżyserują. Co to ma w ogóle do rzeczy?
13-02-2008, 20:33
Ambasador białej rasy
Mierzwiak, czasami zadajesz takie pytanie, ze ręce opadają. słyszałeś o czymś takim jak "popyt"? widownia ma decydujący wpływ na to, co sie ogląda. jak gówno zbiera dobre recenzje, będzie więcej gówna. prosta matematyka.
13-02-2008, 20:35
Banned
Słyszałem. Tylko zastanawiałem się czy piszesz poważnie. Podobnie jak ja byłeś na tym w kinie. Masz, mamy swój udział we wpływach.
A recenzje AVPR są w większości złe, więc o czym mowa?
13-02-2008, 20:39
Ambasador białej rasy
to prawda.
ale do TFów nie dołożyłem ani złotówki:)
Cytat:A recenzje AVPR są w większości złe, więc o czym mowa?
największym fanom (do których ja się nie zaliczam, choć za trylogie aliena i pierwszego Preda dałbym się pociąć) i mega gikom film się podobał. gdyby oni zaczęli płakać, to może coś by sie zmieniło. wiem, naiwniak ze mnie.
13-02-2008, 20:42
|