Nowy
Liczba postów: 134
Liczba wątków: 8
Światowej sławy psychiatra i jego młoda żona, badająca historie czarownic w średniowieczu, wyjeżdżają do domu na odludziu, by zaszyć się przed światem i zmierzyć się ze swoimi najgłębszymi lękami. Zamiast ukojenia znajdą tam jednak niszczycielską moc sięgającą początków świata. Będą musieli stawić czoła potężnej i przerażającej sile, z której istnienia nie zdawali sobie sprawy.
Jest to fabuła nowego filmu Larsa von Triera pt. "Antychryst". Fabułą wygląda interesująco. Wiadomo, że główne role zagrają Willem Dafoe i Charlotte Gainsbourg. Optymistycznie napawa pierwsza recenzja "Antychrysta": http://www.aintitcool.com/node/39631
Jeżeli taki jest w rzeczywistości "Antychryst" to szykuje się NC-17 i świetny horror.
Uważam, że to może być jeden z lepszych horrorów, jakie powstały. Lars von Trier jest bardzo dobrym reżyeserem, więc może nakręcić dobry film. Żeby tylko nie było przesadnego wylewu krwi jak w "filmach" typu "Piła"
Premiera światowa i polska 29-05-2009
26-04-2009, 08:46
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,127
Liczba wątków: 57
Powiem tak film ma genialny plakat. Jeden z lepszych jakie widziałem w przeciągu ostatnich kilku miesięcy. Po drugie oprócz tego że zapowiada się bardzo interesujący horror. Fabuła oczywiście nie jest odkrywcza, ale osoba reżysera oraz obsada dają nadzieję na przynajmniej dobry obraz. Bardzo klimatyczny zwiastun wzbudzający zainteresowanie.
W dodatku efekty do niego robią Polacy czyli ekipa Bagińskiego. Czekam z niecierpliwością co z tego wyjdzie.
26-04-2009, 20:50
VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
no to von Trier, więc tak naprawdę nikt nic nie wie. Reżyser pobawi się widzem jak maskotką, przemieli jego emocje i wkurzy miłośników gatunku. Bo to nie będzie klasyczny horror, choć za taki chce być postrzegany. Tak samo jak "Przełamując fale" nie było klasycznym melodramatem, choć tak było przedstawiane. Pewne cechy gatunku, to owszem, ale oddziaływanie całości ZAWSZE wychodzi poza sam film. To von Trier i dlatego go ubóstwiam go 8)
AdiPio napisał(a):Żeby tylko nie było przesadnego wylewu krwi jak w "filmach" typu "Piła"
hmmm... Piła i von Trier?
26-04-2009, 21:26
Nowy
Liczba postów: 134
kimber henry
Liczba postów: 6,015
Liczba wątków: 18
Von Trier mnie albo zachwyci, albo wk**wi. Innych opcji nie przewiduję. Jego kino zawsze łączy się z obrzydzeniem, pytanie tylko, czy będzie to obrzydzenie tak paskudne, że aż rozkoszne, czy tylko paskudne, bo puste.
AdiPio napisał(a):Jeżeli taki jest w rzeczywistości "Antychryst" to szykuje się NC-17 i świetny horror.
Von Trier jest zawsze NC-17, bo to wielki prowokator, który uwielbia przerabiać mózgi widowni na mieleńce i znęcać się nad każdym włókienkiem nerwowym z osobna.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
26-04-2009, 22:17
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
serio?
ja jego artystyczno-prowokatorskie padliny wyłączałem zazwyczaj po 15-20 minutach.
tym razem jednak istnieje nieduże prawdopodobieństwo, że antychrysta zobaczę.
dobrowolnie, przez nikogo nieprzymuszany.
świat się kończy chyba.
26-04-2009, 22:26
Nowy
Liczba postów: 3,416
Przypuszczam, Mental, że się zawiedziesz. Innej opcji, szczerze mówiąc, nie widzę :)
26-04-2009, 22:29
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
antychrysta z góry nie skreślam. może być fajny. nie zmienia to jednak prostego faktu: nigdy do końca nie zaufam człowiekowi, odpowiedzialnemu za opracowanie podręcznika dla nieuków, czyli dogmy. takie kuriozum mogło powstać tylko na kontynencie, gdzie wystarczy rzucić kamieniem, by trafić w Artystę.
26-04-2009, 22:43
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Antychryst zapowiada się na wykraczającą poza standardowe normy dawkę niesamowitego klimatu, a że klimat von Trier potrafi kreować przekonałem się oglądając fragmenty obu części Królestwa (i tylko fragmenty, w całości tego trwającego dwa dni filmu nie udało mi się zobaczyć : ). Spowity mgłą las, domek na pustkowiu - trailer filmu aż roi się od fantastycznych ujęć, jak choćby to:
I jedna sugestywna linijka: Słyszałam krzyki... Jakby wyły istoty, które zaraz zginą. Tłumaczenie brzmi nieco lepiej niż oryginał, ale strasznie działają na mnie takie rzeczy, do tego ta sceneria. Brrr.
Od filmu oczekuję jednego - by był pełnokrwistym horrorem nakręconym przez nietuzinkowego reżysera, a nie tylko zabawą nietuzinkowego reżysera w kręcenie horroru. Na razie nic nie wskazuje by Antychryst był tym drugim, więc jak najbardziej czekam.
PS. Z trailera wynika że bohaterka odstawia leki. Jeśli wszystko co się dzieje okaże się tylko halucynacjami chorej kobiety, Lars dostanie ode mnie bardzo mocnego kopniaka.
EDIT: Drugi trailer - w sumie niewiele nowego poza paroma nowymi dość ciekawymi ujęciami z ekstremalnie wolnym slo-mo.
27-04-2009, 07:42
Stały bywalec
Liczba postów: 3,408
Liczba wątków: 23
Mierzwiak napisał(a):Od filmu oczekuję jednego - by był pełnokrwistym horrorem nakręconym przez nietuzinkowego reżysera, a nie tylko zabawą nietuzinkowego reżysera w kręcenie horroru. Na razie nic nie wskazuje by Antychryst był tym drugim
http://www.hollywoodreporter.com/hr/film-reviews/film-review-antichrist-1003973946.story
http://www.filmweb.pl/Wr%C3%B3blewski+w+Cannes+Piek%C5%82o+depresji+von+Triera,News,id=51574
Niestety, coś już zaczyna na to wskazywać.
Why are you firing wallnuts at me?
18-05-2009, 12:29
Nowy
Jak już wcześniej mówiłem, liczyć na "zwykły horror" mógł tylko tylko skrajny frajer.
18-05-2009, 13:33
(+) (+)
Liczba postów: 1,590
Liczba wątków: 19
Właśnie usłyszałem w radiu szokujące doniesienia z Cannes, otóż ludzie reagują na film m.in. tak: obrzydliwy film, dzieło chorego umysłu, cholera, podobają mi się takie opinie. Von Trier skomentował to tak: jestem najlepszym reżyserem na świecie i wyprzedzam własną epokę, dlatego moje filmy są wygwizdywane. Do tego trudno mi się odnieść bo zbyt wielu jego filmów nie widziałem, ale ten z wielką ochotą obejrzę. Zwiastun i fotki jak dla mnie są bardzo zachęcające. Oczywiście nie liczę na pełnoprawny horror, ale raczej jakąś chorą wariację. Jeśli tylko nikt nie będzie obracał ryja do kamery i łapał za pilota to będzie dobrze.
18-05-2009, 15:11
Stały bywalec
Liczba postów: 10,490
Liczba wątków: 5
Oni w tym Cannes już niejeden dobry film wygwizdali, więc nie ma się co przejmować. Zresztą było do przewidzenia :) Każdy film Triera jest w ten sposób przyjmowany - od zachwytów, po obrzydzenie.
Co prawda nie widziałem kilku jego obrazów ale np. o "Przełamując falę" mówiło się podobne rzeczy (w sensie, że chory, obrzydliwy), a to moim zdaniem najpiękniejszy (obok "Spragnionych miłości") film o miłości jaki widziałem. Więc ja tam bym nie słuchał takich opinii. Jak dla kogoś obrzydliwe to niech nie ogląda takich filmów, bo widocznie są nie dla niego :) Pewnie niektórzy idąc na film pod tytułem "Antychryst" myśleli, że będzie miło i sympatycznie, a jednym z bohaterów będzie Teletubiś :lol:
Na szczęście bardzo szybko będzie można zweryfikować czy film rzeczywiście dobry lub niedobry. Aż nie mogę wyjść ze zdumienia, że wreszcie nie jakieś "Transformersy" czy inne "Spider-Many", a film Larsa von Triera wchodzi do naszych kin tydzień (!) po światowej premierze. Mam tylko nadzieję, że nie będę musiał zwiedzić pół kraju żeby znaleźć jakieś kino, w którym to będą puszczać, bo chyba na Multipleksy nie mam co liczyć (?).
18-05-2009, 18:34
Nowy
Liczba postów: 968
Liczba wątków: 13
Przełamując fale czy Dogville, to filmy które świadczą o klasie tego reżysera. Nie skreślałbym żadnego filmu tego Pana przed jego obejrzeniem. Mam wrażenie, że to będzie kolejny majstersztyk.
19-05-2009, 00:45
Nowy
Von Trier zadedykował film Tarkowskiemu. Na pewno was to cieszy, chłopcy :>
20-05-2009, 14:58
Stały bywalec
Liczba postów: 10,490
Liczba wątków: 5
Co jest z jego strony niezłą bezczelnością tak nawiasem mówiąc :)
20-05-2009, 16:54
Nowy
Bezczelność to wszak drugie imię Von Triera. Zresztą podczas konferencji prasowej rzekl, że dedykując film reżyserowi, najłatwiej uciec od oskarżeń o kopiowanie go. Chociaż jeden z dziennikarzy prównał "Antychrysta" raczej do filmów Argento (reakcja Von Triera -- bezcenna, można zobaczyć około 9:30). Jak zmieszać Argento z Tarkowskim (i z Von Trierem), to wychodzi nieźle karkołomna kombinacja.
20-05-2009, 17:17
Nowy
Liczba postów: 968
Liczba wątków: 13
No i film już zaliczony. Rozpoczyna się chyba jednym z najpiękniejszych prologów jakie widziałem w filmach. Po prostu piękno samo w sobie. Perfekcyjne wykonanie. Po wspaniałym prologu, poznajemy dokładniej głównych bohaterów. Małżeństwo, on - terapeuta z doświadczeniem - próbuje pomóc żonie wydostać się z pułapki rozpaczy po stracie ich małego synka. W tym celu próbuje ją konfrontować ze strachem, który się w niej skrywa. Film generalnie niezły. Nie jest tak dobry jak poprzednie dzieła Von Tiera. Nie jest też tak głęboki i godny przemyśleń jak poprzednie filmy tego reżysera. Po obejrzeniu filmu nasuwają się dziwne refleksje. Nie podzielam zdania reżysera, że natura jest w grunice rzeczy istnym chaosem, że kobiety to wrodzone zło z piekła rodem i należało by je wszystkie najlepiej od razu spalić żywcem :) Bez przesady. Film epatuję nagością, seksem, jest miejscami brutalny. Wszystko ok, tylko dlaczego jest taki płytki. To dość nie podobne do tego reżysera. Wielkie brawa natomiast, za wspaniałe, zapierające dech w piersiach zdjęcia. Genialne! Żałowałem jednak, że nie obejrzałem tego filmu na DVD, w zaciszu domu, na dużym ekranie TV. Publika znajdująca się w kinie chyba nie do końca wiedziała jakie kino kręci Von Tier. Głupie komentarze w trakcie filmu to normalka na tej projekcji. Po usłyszeniu "Antychryst" i "Horror" rzucili się masywnie do kina, po czym albo wychodzili w połowie, albo wręcz żądali zwrotu kasy za bilet ;)
Cóż, film pod pewnymi względami (głównie scenariusz, przesłanie) słabo trzyma się kupy. Nadrabia pięknymi zdjęciami, klimatem, grą aktorską. Ogólnie wystawiam zatem ocenę 7,5/10.
29-05-2009, 10:13
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
Mocny miejscami makabryczny film, którego główną zaletą jest niesamowity klimat grozy. Genialne zdjęcia i gra aktorska. Scenariusz mi się podobał, natura zazwyczaj pokazywana jest jako coś dobrego i harmonijnego (przeciwstawiając człowiekowi), a Von Trier odwrócił wszystko, natura z gruntu jest zła, chaotyczna i dążąca co destrukcji. Nie wiem tylko o co reżyserowi chodziło ze złą naturą kobiet :)
Generalnie film udany poza jedną kompletnie zawaloną sceną gdzie jakieś zwierzątko krzyczy "Chaos króluje" .
8/10
Oconnel napisał(a):Publika znajdująca się w kinie chyba nie do końca wiedziała jakie kino kręci Von Tier. Głupie komentarze w trakcie filmu to normalka na tej projekcji.
A ja dzięki temu, że wczoraj zaczęły się juwenalia w Poznaniu miałem w kinie spokój :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
29-05-2009, 12:34
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,686
Liczba wątków: 67
Zaliczone. To film dobry-zły. Dobry, bo trudno było więcej od aktorów wymagać, trudno było o lepszą formę audio-wizualną (prolog i epilog rządzą) i trudno o lepszy klimat (nie jest to oczywiście typowy straszak, ale jeży włos lepiej, jak te wszystkie slashery i reszta tatałajstwa o mordowaniu). Niestety zły to film, bo w sumie pusty, nic nie wnoszący do tematu poza religijnymi bredniami. Zły to film, bo jest masa scen zbędnych, tak w swojej obrzydliwości, jak i w znaczeniu. Zdecydowanie jeden ze słabszych Trierów, choć nie żałuję seansu, bo i tak to lepsze, jak połowa tego, co w kinach leci.
PS. Zwierzątko rzeczywiście było przegięciem :)
29-05-2009, 19:42
|