Stały bywalec
Liczba postów: 3,030
Liczba wątków: 36
Już miesiąc temu miałem założyć ten wątek, ze względu na przenosiny forum odłożyłem to na później i w końcu zapomniałem. Zdecydowałem się jednak w końcu to zrobić, bo warto zwrócić uwagę na tą brytyjską produkcję.
Fabuła jest dość prosta. W trakcie rabunku dokonywanego przez młodociany gang na samotnej kobiecie, wracającej nocą do mieszkania położonego w nieciekawej londyńskiej dzielnicy, spada coś z nieba. Po chwili rani lekko przywódcę bandy i ucieka. Ten traktuje to jako ujmę na honorze, czym prędzej więc wdaje się w pogoń za stworzeniem i ubija je. Ściąga to najwyraźniej do Londynu więcej kosmitów, którzy zaczynają się panoszyć na dzielnicy. Smarkaczom nie pozostaje więc nic innego jak uporać się z inwazją.
Jakkolwiek głupio to może nie brzmieć po tym krótkim opisie, film oferuje naprawdę porządną dawką rozrywki, czerpiącą garściami z epoki VHS. Jest to energetyczny survival mocno osadzony w brytyjskiej rzeczywistości(reżyser/scenarzysta przez rok mieszkał w jakiejś podłej londyńskiej dzielnicy, żeby lepiej poznać zachowania dzisiejszych szczeniaków, w samym filmie zaś występują sami naturszczycy), unikający raczej nawiązań do klasyków gatunku(a nawet śladowych elementów parodii), transplantujący natomiast kręgosłup amerykańskich produkcji z czasów VHS do XXI-wiecznego Londynu, dumnie operując przy tym lekką tandetą(wygląd kosmitów). W zwiastunie eksponowane są elementy humorystyczne, nie jest to jednak czysta komedia i zdecydowanie nie wszyscy bohaterowie dożyją do końca, jedynie pozornie, beztroskiej zabawy w ubijanie kosmitów.
Zakończę myślą, która towarzyszyła mi przez większość seansu: gdyby Predator przyleciał na łowy do Londynu, najprawdopodobniej dostałby wpierdol kijem baseballowym od angielskich gówniarzy.
25-06-2011, 21:44
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,119
Liczba wątków: 57
Kolejny film o inwazji kosmitów? Mi ciągle jest mało:)
Tylko nie jest to zwykły film o inwazji kosmitów, to film o inwazji "wielkich gorylo wilko pojebusów" na blokowisko w Londynie:) Brzmi wspaniale? Bo ten film jest wspaniały.
Pełen oldschol, czerpanie garściami z produkcji ery 80', przepełnione zajebistymy czasowymi on-linerami.Jedynie co może drażnić to wygląd kosmitów, ale ich wygląd zajebiście podsumował jeden z bohaterów.
Przezabawna komedia, niekiedy jest śmiesznie, niekiedy absurdalnie. Trup ściele się gęsto, krew leje się jak należy, akcja emocjonuje do ostatnich minut.
Takich filmów z kategorią R nam trzeba, a nie jakiś wymuszonych młodzieżowych Conanów lub innych Pirani:)
![[Obrazek: 257563.1.jpg?l=1314221526000]](http://1.fwcdn.pl/ph/06/31/570631/257563.1.jpg?l=1314221526000)
Gorylo wilko pojebusy nie wiedzą z kim zadarły
Sierżant Nantz może się schować, Kapitan Hiller to słabiak, a Cruise może uczyć się profesji u tych miłych chłopców:) Nie potrzeba wielkich armii, oddziałów Marines krzyczących do znudzenia oragh!! Wystarczą gówniarze z bejsbolem i maczetami, których determinacja by wpierdolić kosmitów jest niezmierzalna.
Polecam, bo niezła beka:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
21-09-2011, 09:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-09-2011, 09:11 przez Danus.)
Agent Mossadu
Liczba postów: 31,871
Liczba wątków: 4
Za film nie moge sie zabrac, lezy sobie gdzies odlogiem. Z tego co widze w trailerze, to mamy tutaj East London, czyli mocny "dziki zachod" - tak, Pred by dostal tutaj wpierdol kijem, lub ciecie Stanley'em po plerach ;)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
21-09-2011, 10:07
TermiGifiernator
Bucho, nie zastanawiaj się, tylko oglądaj. Moim zdaniem trailer nie odzwierciedla pełni epy tego filmu:)
21-09-2011, 15:39
Red Crow
Liczba postów: 12,668
Liczba wątków: 50
Potwierdzam słowa Danusa, film jest znakomity, moja opinia sprzed kilku dni:
Attack the Block - czyli o inwazji wściekłych, małpopodobnych kosmitów na pewne londyńskie blokowisko. Jest śmiesznie, jest klimatycznie, jest spoko eka głównych bohaterów, a w końcówce...sporo emocji. Takie połączenie Super 8 z filmami Cravena i Carpentera, z domieszką humoru spod znaku Edgara Wrighta. Cholernie dobrze się bawiłem. 8,5/10
21-09-2011, 16:03
Stały bywalec
Liczba postów: 2,292
Liczba wątków: 34
Danus napisał(a):Jedynie co może drażnić to wygląd kosmitów
Potwory właśnie są zarąbiste, w tym filmie. Groza normalnie... :) Doskonale pamiętam, jak sam spieprzałem przed jednym z nich na samym początku Another World:
Wygląd obcych bardzo inspirowany. Natomiast sam filmik genialny w swej prostocie. Nie zgodzę się z Danusem, że to komedia, bo moim zdaniem dużo rzeczy jest tu bardzo serio, i gdyby było tylko jajcarsko, nie czułbym tego dreszczyku emocji. Środowisko, zachowanie i teksty angielskiej "złotej" młodzieży mogą bawić, ale podobało mi się również to, że dużo rzeczy jest tu bardzo serio. Oczywiście, biorąc poprawkę na to, że to jednak film o inwazji krwiożerczych starszych braci crittersów. Dla mnie bardzo dobre, trzymające odpowiednio w napięciu, dość nietypowe - i chyba najlepsza rzecz tego gatunku, jaką obejrzałem od bardzo długiego czasu.
22-09-2011, 03:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2011, 03:01 przez BezcelowyAlbatros.)
The Oilman
Liczba postów: 577
Liczba wątków: 0
W mordę fajny filmik. Że takie coś da się jeszcze nakręcić w tych czasach i naprawdę zapewnić świetną zabawę? Po obejrzeniu stwierdzam, że jak najbardziej tak. Rozwalił mnie ten sympatycznie prosty design obcych :) Co do lekkich zgrzytów to nie lubię już przetrawionych wiele razy scenek na haju, które mnie mocno irytują. Ale cały film był dla mnie miłą rozrywką.
7/10
"I have a competition in me. I want no one else to succeed. I hate most people." - Daniel Plainview
22-09-2011, 21:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2011, 09:40 przez Berus.)
TermiGifiernator
(22-09-2011, 03:00)BezcelowyAlbatros napisał(a): że to komedia,
Wiesz, mi tak do końca nie chodziło o dosłowną komedię. Bo tak naprawdę ten film komedią nie jest. Oczywiście występuje tu bardzo specyficzny humor, ale ogólny klimat produkcji jest taki trochę bardziej poważny. Ja na przykład śmiałem się w wielu miejscach, jak na przykład gnojek tłumaczący Hi-Hatzowi, z czym mają do czynienia:P
Film jest w pytkę i do dziś o nim myślę. Bez wątpienia jedna z lepszych produkcji ostatnich lat i nie boję się tego pisać.
O czym jeszcze warto wspomnieć to bardzo dobra muzyka i niezwykłe dopasowanie jej do scen. Muzyka potęguje klimat, emocje.
22-09-2011, 22:39
Nowy
Liczba postów: 669
Oglądałem i rzeczywiście miła rozrywka. Miejscami bardzo fajny humor. Chłopaczki z blokowiska są wiarygodni i gadają takim slangiem, że mózg mi się wywracał. Akcje są ładnie pomyślane i sfilmowane.Montaż też dobry, nie było rzucawki kamerą. Generalnie fabułka jest bardzo prosta. Niby to dobrze, bo nie wkurza wydumanymi akcjami. Największym walorem tego obrazu jest jego świeżość i bezpretensjonalność.
Trochę mnie tylko denerwowało przesadne ziomalstwo i odniesienia do marychy. Średnio to było zabawne. Zwłaszcza ten upalony biały koleżka. Irytował mnie. Może taki był zamiar twórców?
Ogólnie jednak jest to ciekawe i nietypowe podejście do kina inwazyjnego.
Więcej takich filmów nam trzeba!
7/10
24-09-2011, 19:19
Stały bywalec
Liczba postów: 2,292
Liczba wątków: 34
paj napisał(a):Zwłaszcza ten upalony biały koleżka. Irytował mnie. Może taki był zamiar twórców?
Też miałem napisać, że Nick Frost wyjątkowo antypatyczny w tym filmie jest. Nie żebym za aktorem jakoś szczególnie przepadał, ale tutaj gra kolesia żywcem przeniesionego z "Shameless", gruby, śmierdzący, tchórzliwy handlarz marychą z brudnymi, zlepionymi kudłami. Trochę wyszedł tu poza swoje emploi misiowatego nerda.
25-09-2011, 03:13
Nowy
Chodziło mi o tego młodego białego i upalonego koleżkę, ale racja, ten gruby też był całkiem kiepski.
25-09-2011, 15:50
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,166
Liczba wątków: 67
(25-06-2011, 21:44)Tyler Durden napisał(a): w samym filmie zaś występują sami naturszczycy
Tylko jeśli masz na myśli role 5 szczeniaków, bo tak to stwierdziłem jednak obecność aktorów :)
A mój post będzie chyba pierwszym, który wyłamie się z wszechobecnych achów i ochów. Owszem, to sympatyczne, fajne filmidło, ale... to tyle. Ani nie bawiłem się na nim jakoś zajebiście przednio (co więcej, miał dłużyzny i sporo głupotek/niedopracowań, co trudno zwalić mi na karb obranego gatunku/stylu/fabuły/whatever), nie parskałem śmiechem co chwila (choć rzecz jasna czaję, iż jest to po trochu dramat, jednak ta dramatyczna nuta, np. z wujkiem, którego ciągle nie ma, zupełnie do mnie nietrafiła), nie czułem specjalnej sympatii wględem bohaterów, ani też nie mam zamiaru wracać do tego tytułu. Ot, obejrzałem i tyle. Dość przeciętne w ogólnym rozrachunku - nie ma co prawda mowy o jakimś wielkim zawodzie, ale też i nie bardzo wiem o co kaman z tymi zachwytami, szczególnie, że potencjał nie został wg mnie wykorzystany, a sam film mógłbyć o wiele bardziej brutalniejszy, szczery i konkretniejszy, jeśli idzie o to "mocne osadzenie w brytyjskiej rzeczywistości".
6 / 10
25-09-2011, 19:52
Nowy
Jakby był brutalniejszy i mocniej osadzony w brytyjskiej rzeczywistości, to wyszedłby jakiś Harry Brown+kosmici albo prawdziwe kino społeczne z korzeniami w latach 70-tych.
Attack The Block to przecież tylko rozrywka, bez pretensji do czegokolwiek i w swojej kategorii sprawdza się całkiem dobrze.
25-09-2011, 23:13
Dobrze, jak dobrze - poprawnie rzekłbym, szczególnie względem powyższej hipo-opery na jego temat. Poza tym nie bardzo wiem, co ma do tego zaslanianie się rozrywką, skoro tak czy siak chodzi o pewien realizm świata przedstawionego. A pod tym względem ATB trochę kuleje.
26-09-2011, 02:32
Nowy
Realizm świata? Rozwiń myśl, proszę.
26-09-2011, 18:55
Proszę: jeśli to ma być zła dzielnica, a bohaterowie to takie typy z którymi nie warto zadzierać, to ja ani przez sekundę w to nie uwierzyłem. Napaść na sąsiadkę, nóż w kieszeni i kaptury na głowie nie są tu żadnym kreowaniem klimatu, jaki powinien być, gdyby film de facto odzwierciedlał brytyjskie blokowiska (i bynajmniej nie chodzi tu o poziom Harry'ego Browna), a nie miejscami zamieniał się w parodię tegoż.
26-09-2011, 21:22
Nowy
Niby tak, ale ja od początku widziałem w tym świadomy zamysł reżysera. Świat przedstawiony to tylko dekoracja dla rozprawy z kosmitami. Może faktycznie film cierpi trochę z powodu braku jasnego określenia gatunkowego, ale mi to specjalnie nie przeszkadzalo w ogladaniu, bo nastawilem się na przaśną rozrywkę bez rozkminiania detali. Do parodii londyńskich realiów nic nie mam.
Wiadomo, że to jest obraz typu jednorazowego i pewnie nigdy już do niego nie wrócę, lecz ostatnio mam przesyt poważnych treści.
26-09-2011, 22:50
Nie no, jasne - film do piwka jest jak znalazł. Niemniej wciąż uważam, że film mógłby być i powinien być o wiele lepszy, a i te wszystkie oklaski w temacie spowodowały, że takiegoż cuda się spodziewałem.
27-09-2011, 02:11
Nowy
A to już problem ze zbyt dużymi oczekiwaniami. Ja wyzbyłem się ich po kilku tzw. przebojach kinowych, po których czułem się boleśnie oszukany i ogłupiony.
27-09-2011, 13:42
II Wicemiss Avatara 2010
Liczba postów: 3,195
Liczba wątków: 18
Wytrzymałem do 40 minuty. Pewnie dotrwałbym do końca, gdyby nie fakt, że głównymi bohaterami jest banda tępych i antypatycznych gówniarzy. Dodatkowo dawno nie widziałem tak kiepskich młodych aktorów. Naprawdę nie spodziewałem się, że brytyjska młodzież, może aktorsko zbliżyć się poziomem do tej polskiej.
09-10-2011, 20:20
|