TermiGifiernator
Liczba postów: 11,114
Liczba wątków: 57
To my chyba inne filmy oglądaliśmy. Gówniarze zagrali bardzo sympatycznie i co za tym idzie bardzo naturalnie. Naszym rodzimym aktorom wiele brakuje do tego poziomu jaki zaprezentowali aktorzy w Attack the Block.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
09-10-2011, 20:28
II Wicemiss Avatara 2010
Liczba postów: 3,195
Liczba wątków: 18
Uwielbiam młodych brytyjskich aktorów. IMO nie mają sobie równych na świecie, ale w tym filmie zagrali (w większości) kiepsko. Żeby nie rozpisywać się, którzy gówniarze mi nie przypasowali, przygotowałem tę oto grafikę:
09-10-2011, 21:09
TermiGifiernator
W pytę grafika, tylko jak ją rozumieć?
09-10-2011, 21:19
II Wicemiss Avatara 2010
To chyba oczywiste? Im aktor czarniejszy, tym bardziej naturalny :)
09-10-2011, 21:29
TermiGifiernator
Nie było tego dobrze widać na wykresie.
Ja się nie zgodzę, bardzo podobał mi się ten kolunio w czapce z frędzelkami:P
09-10-2011, 21:31
Stały bywalec
Liczba postów: 2,292
Liczba wątków: 34
Ja też nie miałem problemu z tym, żeby uwierzyć młodym aktorom w tym filmie. Gdzieś tam w podświadomości pojawiło mi się - ukamienujcie mnie! - skojarzenia z The Goonies, serio. W ogóle, odnośnie tego, co napisał Perfik, to w filmie bryluje "najjaśniejszy" młodziak, Alex Esmail, czyli filmowy Pest. A wykres rozpisałbym nieco inaczej - podpisując oś X "wiek aktora w skali ujemnej" :)
09-10-2011, 21:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-10-2011, 21:52 przez BezcelowyAlbatros.)
II Wicemiss Avatara 2010
(09-10-2011, 21:31)Danus napisał(a): Ja się nie zgodzę, bardzo podobał mi się ten kolunio w czapce z frędzelkami:P
Właśnie ten podobał mi się najmniej.
Ale tak jak pisałem, zobaczyłem tylko 40 minut, więc na tym poście kończy się moje udzielanie w tym wątku :)
09-10-2011, 22:18
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
Średnie kino rozrywkowe na raz. Co prawda ogląda się nieźle, a akcja jest szybka i trudno się nudzić, ale to wszystko co oferuje ten film. No może jeszcze obcy wyszli całkiem fajnie. Najgorsi jednak są bohaterowie. Ani jednej osobie nie kibicowałem, co więcej nawet się cieszyłem jak co poniektórzy zakończyli swój marny żywot. Stado denerwujących gówniarzy. Wszystko jednak przebił tekst głównego bohatera o tym, że czarni za wolno się zabijają więc przysłali obcych. Jeden wielki facepalm. W ogóle we fragmentach w których film stara się być czymś więcej niż tylko rozwałką z obcymi Attack the Block robi się strasznie irytujący.
Gdyby postarano się o ciekawsze postacie i lepsze dialogi film byłby znacznie lepszy, a tak za tydzień już nie będę o nim pamiętał.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
12-10-2011, 16:51
Nagina
Liczba postów: 65
Liczba wątków: 2
Ciekawy i zarazem śmieszny wygląd obcych, niezła gra małolatów. Mógłbym zobaczyć po raz trzeci, bez zaśnięcia podczas seansu. Moje klimaty mini-inwazji ufoków :) Oceniam na 8/10
"I Come in Peace!"
18-10-2011, 17:59
Stały bywalec
Liczba postów: 13,242
Liczba wątków: 77
(12-10-2011, 16:51)Azgaroth napisał(a): Wszystko jednak przebił tekst głównego bohatera o tym, że czarni za wolno się zabijają więc przysłali obcych. Jeden wielki facepalm.
Bardziej jedna wielka zgrywa :) Film balansuje między komedią, a krwawym survivalem i w sumie nie mogę napisać, że bawiłem się źle. Czegoś jednak wyraźnie zabrakło. Może gdyby ten film był robiony bardziej na serio, bez pójścia w jaranie marychy i podkrążone oczy to lepiej odebrałbym ten pomysł.
6,5/10
A design kosmitów jakkolwiek fajny skojarzył mi się ze skromną gierką Revenge of the Titans:
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
19-11-2011, 11:36
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Przeczytałem temat i oczom nie wierzę.
(21-09-2011, 09:08)Danus napisał(a): Takich filmów z kategorią R nam trzeba, a nie jakiś wymuszonych młodzieżowych Conanów lub innych Pirani:)
Tylko że "Blokersi kontra obcy" (tak powiedział lektor) to dokładnie ta sama kategoria - scenariusz pisany pod 10-latków (a może przez?) plus nieuzasadniona R-realizacja wprowadzająca w błąd każdego widza, który myśli że obejrzy film traktujący go jak dorosłego człowieka.
Nie, takich filmów z kategorią R nam nie trzeba, bo film w którym dziewczynka zarzuca na obcego kołderkę a druga napieprza go łyżwą zasługuje wyłącznie na kategorię G.
Zanim ktoś wyskoczy i oświeci mnie "Nie załapałeś konwencji!" - tak, wiem że to miała być zgrywa, ale sorry, w tym filmie nie było ani jednego zabawnego dialogu, ani jednej zabawnej sceny i ani jednej zabawnej postaci. Co to więc za "beka", na której nie można się pośmiać, bo reżyser zapomniał dostarczyć powodów do zabawy? Do tego główny bohater ma przez cały film tak poważną minę i w ogóle gra jakby wpadł z planu miniserialu dramatycznego BBC, że tym bardziej trudno załapać ten rzekomy luzacki klimat.
Za to design obcych był fajowy.
31-12-2011, 14:23
Stały bywalec
Liczba postów: 3,030
Liczba wątków: 36
(19-11-2011, 11:36)Snappik napisał(a): A design kosmitów jakkolwiek fajny skojarzył mi się ze skromną gierką Revenge of the Titans:
Tak w ramach ciekawostki, w przedostatnim Empire wyczytałem, że ich wygląd zainspirowany był grafiką z klasycznego automatu z grą Space Invaders.
02-01-2012, 21:20
Początkujący
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
W kilku słowach dlaczego ten film jest naprawdę udany. Pomijając wspomniane nawiązanie do lat 80tych i komiksowy wygląd kosmitów to młodzież została tu naprawdę celnie sportretowana (zagrana przez naturszczyków). I mówię to też z własnych obserwacji bo mieszkałem pod Londynem.
Pod maską przestępców, kryją się po prostu zagubione chłopaczki, posiadający często trudną sytuację w domu.
Zwróćcie też uwagę na zderzenie klas w tym filmie. Główna bohaterka pielęgniarka wolałaby nie mieć z nimi nic wspólnego. Z kolei biały wykształcony chłopak próbuje zyskać szacunek innych słuchając gangsta muzyki, próbując gadać w slangu i mówiąc jak to musi zapłacić za czynsz (mimo, że mieszka z rodzicami). Jest też przestroga w postaci prawdziwego gangstera. Jakby reżyser chciał nam pokazać jak ważna jest niedystansowanie się od trudnej młodzieży. Podobał mi się dialog:
- Co z twoim chłopakiem?
- On jest w Ghanie.
- Chodzisz z Afrykaninem?
- Nie, on tam pomaga dzieciom.
- O serio? A dlaczego nie może pomóc dzieciakom tutaj?
Piszecie też, że za dużo marychy. Zioło dla tych ludzi to jest codzienność. Inaczej niż w Polsce. Tam nie pali się od święta tylko dzień w dzień.
Remus, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Dec 2014.
13-12-2014, 11:34
|