Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Avengers: Endgame (2019)
Samo klękanie jest niby spoko uhonorowaniem, ale sam Tony nigdy by nie pozwolił aby ktoś się przed nim kłonił. Hołd kompletnie niepasujący do postaci. No i wszyscy tam kompletnie niezręcznie wyglądają, każdy ogląda się na każdego czy aby na pewno klęknąć.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
(27-07-2019, 00:26)Mierzwiak napisał(a): Nie, wcale nie ma dialogu o promieniach gamma i o tym że Hulk pstryknie bo jego to nie zabije.

Dawno ogladalem Endgame, ale to nie jest tak, ze to jedyny dialog w ktorym cos tam wspominaja o promieniach gamma w kontekscie rekawicy i mocy kamieni?
Ogladam Infinity Sage od poczatku, jestem na etapie Age of Ultron i zawsze o kamieniach w MCU mowi sie jako artefaktach o wielkiej mocy, ktorej zwykli smiertelnicy nie sa w stanie posiąść. Nie mam owy o jakims promieniowaniu tylko o mocy. Dlatego nieliczni moga w ogole trzymac kamienie golymi rekoma.
Jesli byloby promieniowanie to kazdy stojacy obok Visiona musialby umrzec, dr Selvig umarlby jiz dawno od Teserraktu i tak dalej.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Chodzi o energię uwolnioną w momencie użycia wszystkich Kamieni razem, a nie używanych osobno.

Tak czy inaczej to i tak durne, bo w takim razie zginąć powinien każdy znajdujący się w jakiejś tam odległości od tego kto pstryka.

Odpowiedz
Pada przecież tekst "the radiation is mostly gamma". Więc skoro gamma, to tylko najsilniejsze promieniowanie, to znaczy, że tam jest tego jeszcze więcej.
.

Odpowiedz
Avengersi pierwsi:
"She's throwing off interference, radiation. Nothing harmful. Low levels of gamma radiation."
"That can be harmful."

Odpowiedz
(22-07-2019, 14:01)Bradesinarus napisał(a): James Cameron z klasą!

Cameron to powinien im teraz zagrać na nosie i wznowić w kinach Avatara w edycji rozszerzonej.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Cameron może sobie chcieć różne rzeczy, nie on jest osobą decyzyjną w tej kwestii, studio jest, a to należy w tym momencie do Disneya.

Odpowiedz
Cameron posiada prawa do "Avatara". Disney przejmując Foxa, odziedziczył prawa do współprodukcji i dystrybucji, ale marka nie należy do nich. Podobnie ma się chyba sprawa z "Alitą".

Odpowiedz
No, czyli skoro prawa do dystrybucji są u Disneya, to znaczy że Cameron nie może sobie Avatara wysłać od przyszłego tygodnia do kin, nie?

Odpowiedz
No nie, ale jak Cameron będzie chciał zorganizować re-release, to Disney nie może po prostu powiedzieć "nie", bo by wiązało się to pewnie z utratą praw do dystrybucji lub innymi nieprzyjemnościami.

Podobnie ma się np. sprawa z Hulkiem. Jeżeli Disney zechce zrobić film o Hulku, to Universal ma prawa do dystrybucji. Ale jeżeli Universal zdecyduje się, że nie zamierza się w to mieszać, to tracą te prawa bezpowrotnie i Disney przejmuje dystrybucję.

W ten sposób też Disney stracił Narnię. Odmówili współfinansowania i dystrybucji trzeciego filmu (prawa posiadało Walden Media), który później przejął Fox.

Odpowiedz
(28-07-2019, 19:06)Grievous napisał(a): No nie, ale jak Cameron będzie chciał zorganizować re-release, to Disney nie może po prostu powiedzieć "nie", bo by wiązało się to pewnie z utratą praw do dystrybucji lub innymi nieprzyjemnościami.
Tylko ze Avatar miał premierę 10 lat temu, zaliczył już dystrybucję kinową i jest dostępny w kopiach cyfrowych i na nośnikach fizycznych. To nie jest sytuacja w której studio odmawia dystrybucji filmu.
Zgaduję, ale nie sądzę by prawa do dystrybucji przewidywały sytuację w której reżyser pstryka palcami i jego film wraca do kin, bo akurat ma taki kaprys.

Odpowiedz
Jednak w sytaucji, gdyby to było uzasadnione - np. wznowienie przed premierą "Avatara 2", czy jakieś maratony - to chyba już mógłby naciskać na studio. Coś też czuję, że to się tak po prostu nie skończyło wygraną "Endgame".
.

Odpowiedz
(28-07-2019, 20:21)Mierzwiak napisał(a):
(28-07-2019, 19:06)Grievous napisał(a): No nie, ale jak Cameron będzie chciał zorganizować re-release, to Disney nie może po prostu powiedzieć "nie", bo by wiązało się to pewnie z utratą praw do dystrybucji lub innymi nieprzyjemnościami.
Tylko ze Avatar miał premierę 10 lat temu, zaliczył już dystrybucję kinową i jest dostępny w kopiach cyfrowych i na nośnikach fizycznych. To nie jest sytuacja w której studio odmawia dystrybucji filmu.
Zgaduję, ale nie sądzę by prawa do dystrybucji przewidywały sytuację w której reżyser pstryka palcami i jego film wraca do kin, bo akurat ma taki kaprys.

Ale ja nie mówię o Cameronie-reżyserze z zachcianką, a o Cameronie, głowie Lighstorm Enterteinment, studia które posiada prawa do tego filmu. Disney nie może sobie tego ot tak po prostu zablokować. Jeżeli by odmówili, a Cameronomi bardzo by zależało, to jest on w pełni praw aby szukać innego partnera który zająłby się dystrybucją.

Lucas chciał mieć re-release "The Phantom Menace" w 3D kilka lat temu, to Fox zorganizował re-release. Jakby odmówili to Warner już się łasił od lat 90.

Oczywiście mówimy o czysto teoretycznej sytuacji, bo ani Disneyowi, ani Cameronowi jest na rękę walka na noże. Ale re-release Avatara to pewnie kwestia czasu. Przecież to jest zarobek niskim kosztem dla obu stron.

Odpowiedz
Zrobię mały derail z tego ciągnącego się wątku boxofficowego i powiem, że chyba cyfrowa wersja powinna lada moment (30.07) wylądować w sklepikach, więc będzie można zweryfikować wrażenia z kina.

Odpowiedz
Już jest.

Odpowiedz
Płyta or GTFO.

Odpowiedz
Od kilku tygodni mam już zamówione na Blu-ray, więc wolę poczekać do września. W przeciwieństwie do IW rok temu, nie mam takiego parcia na powtórkę.

Trochę o rekordach Endgame:
https://deadline.com/2019/07/avengers-endgame-box-office-records-broken-russo-brothers-fandangonow-presales-1202656364/

Odpowiedz
Mam tak samo jak Juby. Czekam na BD do września. W MM będzie steelbook, więc będzie pasował do wydania Infinity War.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Drugi seans był dość rozczarowujący (ale wydaje mi się, że we wcześniejszych postach przewidywałem coś takiego). To wspaniały hołd i przeciętny film. Jest trochę jak soczewka, bo tak sobie myślę, że większość emocji jakie towarzyszyły w kinie nie wynikała z konkretnej dramaturgii zawartej w filmie, a raczej dostałem wszystko to, co przez tyle lat przelewałem w to uniwersum. Ale kiedy już raz się pożegnałem z bohaterami, doświadczyłem katharsis, to trudno wykrzesać w sobie te same emocje, a sam film okazuje się dość jałowy pod tym względem. Długi wstęp mocno nuży, a uleciała gdzieś ta atmosfera rozpaczy, która mogła nudę usprawiedliwiać. Kiedy Stark w parę chwil rozwiązuje problem podróży w czasie, dramaturgia całkiem siada, bo nie ma przeciwnika, który mógłby bohaterom zaszkodzić, a te wszystkie time heisty okazują się raczej sentymentalnymi podróżami niż walką z czymkolwiek. Poświęcenie Wdowy niby spoko, ale nie umywa się do sceny z poprzedniego filmu - tam jest pewna intymność i groza, a tu dostajemy bitkę, która odciąga uwagę od sedna. Spotkanie Starka z ojcem jest mega sztuczne i razi nachalnością. Ostatnia bitwa jest super, ale też cały czas zastanawiałem się czemu zła Nebula nie sprowadziła ojca wcześniej i nie próbowała jakoś odwlec pstryknięcia. To wszystko wygląda tak jakby Thanos dał Avengersom fory - "pstryknijcie se, przywróćcie swoich przyjaciół i resztę wszechświata, a potem się zmierzymy na równych warunkach". Przy kolejnych seansach "Infinity war" klimat beznadziei nadal utrzymuje mnie na krawędzi fotela, a tutaj wszystko okazuje się takie lajtowe. Zbyt proste.

Odpowiedz
Świetne podsumowanie, Patyczaku.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon