Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
Masakra.
Też jestem sporym fanem tej serii. Nawet Origins lubię i oceniam podobnie jak Ty. Dla Knight chciałem wręcz specjalnie PS4 kupować. Jednak te głosy zewsząd a dodatkowo teraz Twoja opinia skutecznie mnie zniechęcają. Lepiej chyba ogrywać dalej różne dobra na PS3 a nową konsolę kupić kiedyś tam (może Uncharted 4?).
.
17-08-2015, 16:03
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Batman Burtona w akcji. Niestety, skin i model twarzy są domyślne. Widać też, że nie chciało się chujom pokombinować przy modelu i animacji, bo widać zaczepy peleryny wyłażące spod maski. Fajnie, że można używać samochodu w trybie Free Roam, ale ponownie bez wsparcia dla animacji oryginalnego wozu. Zagram w to w końcu, ale nieprędko.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
18-08-2015, 17:32
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Wow, widzę że w tej części już się nie pieprzą i Batman nie szybuje, ale po prostu lata.
18-08-2015, 21:35
Stały bywalec
Liczba postów: 9,121
Liczba wątków: 44
Jeszcze jedna sprawa, o której zapomniałem wspomnieć w recenzji. W grze nie ma nagości, przekleństw, krwi. Skąd kategoria wiekowa M? Śmiech na sali.
Nowy zwiastun przypominający jak zajebista jest ta gra (w co grali ci recenzenci)?
TUMBLER!
Jeszcze niech dadzą kostium z Batman Begins i mogę wrócić do gry.
19-08-2015, 11:36
Deputy US Marshal
Liczba postów: 7,026
Liczba wątków: 15
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
08-09-2015, 01:49
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Batman: Arkham Knight
Pierwszy kontakt z grą niesamowicie mnie zniechęcił, interfejs zniesmaczył, a sterowanie Batmobilem odrzuciło, ale cholera, to Batman, musiałem wrócić do Gotham no i przepadłem, bo to co z początku przeszkadzało okazało się fajne (kołową prezentację postępu w misjach poproszę od teraz w każdej grze, przynajmniej z otwartym światem), a... nieważne, to przecież Batman :)
Oczywiście gra nie jest idealna - fabuła, choć lepsza niż w Arkham City, oferuje absurdalny motyw Arkham Knighta i Scarecrowa, którzy najwyraźniej dysponują setkami miliardów dolarów, bo tylko tak można wyjaśnić fakt dysponowania przez nich takim sprzętem, taką jego ilością i w ogóle skalą całej operacji. High-techowy Batman z jego wypasionymi gadżetami to coś, co jest doskonałe od pierwszej części (korzystanie z nich, jak i sama walka, są tu jeszcze bardziej wypasione, a walka z partnerami i zespołowe nokauty to prawdziwa uczta), ale fakt że formę tę przyjęła cała reszta gry był złym pomysłem, podobnie jak fatalnym pomysłem było to, co zrobiono tu z Trującym Bluszczem.
Niesławne już starcia z dronami (ile trzeba ich zniszczyć w całej grze - łącznie z misjami pobocznymi - 500? Więcej?) same w sobie są OK i potrafią dostarczyć frajdy, ale a) jest ich za dużo i wielokrotnie widać, że są dodanymi na siłę, sztucznymi przedłużaczami gry b) w ogóle nie pasują do Batmana. Tryb bojowy Batmobilu sam w sobie jest świetny, ale myślę że można było wpleść go do gry w znacznie bardziej kreatywny sposób.
Historia stojąca za Arkham Knightem jest bardzo dobra, wiadomo, ale postać sama w sobie jest kiepskim czarnym charakterem; wyglądającemu jakby urwał się z filmowego G.I. Joe przeciwnikowi brakuje charakteru i charyzmy, a jego wątek... nie ma rozwiązania. Wpada w finale na dwie sekundy, ale co dalej? Dlaczego nie ma jeszcze jednej sceny między nim a Batmanem? Najlepszy jest jednak Joker, którego wpleciono tu w absolutnie fenomenalny sposób dzięki czemu towarzyszy Batmanowi przez większość gry. Kapitalny motyw, o którym nie miałem pojęcia mimo znajomości najważniejszych spoilerów.
Krótko:
+ Mistrzowska strona audiowizualna
+ Wątek Jokera
+ Gadżety / walka / szybowanie nad miastem
+ Retrospekcje z historii Arkham Knighta i Barbary
+ Batmobil
+ Masa rzeczy do zrobienia
+ Tryb fotograficzny
- Sztampowa fabuła
- Za dużo starć z dronami
- Wątek Trującego Bluszcza
- Kiepska fizyka jazdy Batmobilem
7/10. Byłaby mocna ósemka gdyby nie tyle starć z dronami, sztucznego przedłużania gry i wątpliwych motywów pokroju ucieczki przed Arkham Knightem prowadzącym monstrualną machinę do drążenia tuneli.
05-10-2015, 10:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2015, 10:29 przez Mierzwiak.)
Stały bywalec
Chyba dawno nie grałeś w City, skoro piszesz, że fabuła w tej części jest lepsza i podoba ci się gameplay, który jest strasznie wtórny. I Batmobile w plusach? Serio?
Czekam aż zagrasz ww Origins, bo lepsze.
Aha, kołowa prezentacja postępu w grze rzeczywiście fajna.
05-10-2015, 10:47
Banned
(05-10-2015, 10:47)Juby napisał(a): Chyba dawno nie grałeś w City, skoro piszesz, że fabuła w tej części jest lepsza
Arkham City to zbiór randomowych cameosów najsłynniejszych przeciwników Batmana. To nie fabuła, tylko zlepek epizodów.
(05-10-2015, 10:47)Juby napisał(a): podoba ci się gameplay, który jest strasznie wtórny.
A Arkham City nie ma wtórnego gameplayu? Co to w ogóle za wzięty z tyłka zarzut? Może trzecie Arkham miało być przygodówką point-and-click?
(05-10-2015, 10:47)Juby napisał(a): I Batmobile w plusach? Serio?
10/10 dla Arkham City, 3/10 dla AK. Serio?
(05-10-2015, 10:47)Juby napisał(a): Czekam aż zagrasz ww Origins, bo lepsze.
Nie zagram.
05-10-2015, 12:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2015, 12:08 przez Mierzwiak.)
Stały bywalec
(05-10-2015, 12:07)Mierzwiak napisał(a): Arkham City to zbiór randomowych cameosów najsłynniejszych przeciwników Batmana. To nie fabuła, tylko zlepek epizodów.
Arkham City ma fabułę dotyczącą Hugo Strange'a, który wrzucił do swojego zakładu Wayne'a i o tym kto za nim stoi + knujący ciężko ranny Joker. Niczego lepszego kontynuującego Asylum bym nie wymyślił. Owszem, czasami gra zatrzymuje się dla epizodów innych przeciwników Batmana, ale lepsze to niż fabuła Knight, która ma się tak:
- Strach na wróble OSTRZEGA przed swoim gazem mieszkańców Gotham. Po co? Parzcież mógłby wyrządzić więcej krzywd, czyt. mocniej zemścić się na Batmanie, gdyby otruł zaludnione miasto. Opętani ludzie na ulicach dodatkowo utrudniali by pracę policji! Dostajemy na to debilne wytłumaczenie, że cloudburst i tak ich sięgnie, więc mógł sobie pozwolić na ostrzeżenie ludzi... co ma na celu wyłącznie zrobienie po raz kolejny pustego miasta w grze. Żenada.
- Wątek Arkham Knighta (z którym nawet nie ma konkretnego starcia) jest przewidywalny ze względu na retrospekcje, a dla osób znających komiksy jest jeszcze bardziej przewidywalny. Twisty w City były udane, tutaj jest jeden słaby.
- Gra tylko na chwilę odbiega od tych dwóch panów skupiając się na Harley. Ale to nie poprawia sytuacji jaką mamy w tej części, czyli - BRAK WALK Z BOSSAMI!
- To ile razy Scarecrow może w tej historii zabić Batmana i tego nie robi jest śmieszne. Tak samo to jak nadzoruje ciągle działania Batmana, mówiąc do niego z jakichś głośników? W AA i AC było to wytłumaczone, tutaj nie.
(05-10-2015, 12:07)Mierzwiak napisał(a): A Arkham City nie ma wtórnego gameplayu?
A no nie ma. Z tego co pamiętam moje pierwsze wrażenie z City było takie, że zdziwiłem się ile w tej grze poprawiono, nawet rzeczy, które nie zauważyłem żeby były niedoskonałe w Asylum. Batmana lepiej walczył, lepiej reagował na kontry, mógł szybować, poruszać się po gzymsach, a nawet chodzić po prętach. Kurde, nawet mógł sobie na tratwie popylać (często samemu zrobionej z lodu)! Poruszanie się nim, skradanie i walka dawały jeszcze więcej przyjemności niż w Asylum + dodano Catwoman, która była równie zajebiście zaprojektowaną postacią. W Knight granie Batmanem jest takie samo jak w City+ zmieniono kilka ruchów podczas walk i dodano potyczki dwoma postaciami. Koniec. Gra, którą robiono tyle lat, odwlekano jej datę premiery kilkukrotnie, gra która wyszła pod nextgeny oferuje nic nowego. A nie, zapomniałem... oferuje 45% czasu gry spędzonej w Batmobilu. :P
(05-10-2015, 12:07)Mierzwiak napisał(a): 10/10 dla Arkham City, 3/10 dla AK. Serio?
Niech pomyślę. Jak usiadłem do City to bez odejścia od kompa przeszedłem 60%, ogólnie całą grę przeszedłem chyba 5 razy, w tym mając 87% (tylko trybów wyzwań na mapach walk i skradań nie przeszedłem, na samej mapie, zarówno w zwykłej grze jak i w "fabule PLUS" miałem 100%) i z chęcią jeszcze powrócę do tej gry. Minimalne rysy nie przeszkadzają mi od 4 lat nazywać ją swoją ulubioną grą.
Knight męczyłem ponad miesiąc, wciąż jestem na 90% fabuły (resztę dopatrzyłem na youtube), nie mam ochoty kontynuować bo czegoś takiego jak "finał" tutaj nie ma, żałuje wydanej na grę kasy, uważam ją za największe rozczarowanie jeśli chodzi o gry w jakie grałem i żałuje spędzonych wielu godzin na strzelaniu się Batmobilem z dronami.
Odp. Tak.
(05-10-2015, 12:07)Mierzwiak napisał(a): Nie zagram.
Origins > Knight. Tyle w tym temacie.
05-10-2015, 13:26
Banned
(05-10-2015, 13:26)Juby napisał(a): Arkham City ma fabułę dotyczącą Hugo Strange'a, który wrzucił do swojego zakładu Wayne'a i o tym kto za nim stoi + knujący ciężko ranny Joker. Niczego lepszego kontynuującego Asylum bym nie wymyślił. Owszem, czasami gra zatrzymuje się dla epizodów innych przeciwników Batmana, ale lepsze to niż fabuła Knight, która ma się tak:
Napiszę najjaśniej jak się da: fabuły obu gier są totalnie do dupy, przy czym wolę tę z AK, bo nie jest zlepkiem epizodów. Tyle.
Poza tym AC ma ode mnie 8/10, a AK 7/10, więc nie wiem o co ten ból batdupy.
(05-10-2015, 13:26)Juby napisał(a): W Knight granie Batmanem jest takie samo jak w City+ zmieniono kilka ruchów podczas walk i dodano potyczki dwoma postaciami. Koniec.
Czyli gameplay w AK jest do dupy, bo jest tak samo doskonały jak w City. Because fuck logic.
(05-10-2015, 13:26)Juby napisał(a): Niech pomyślę. Jak usiadłem do City to bez odejścia od kompa przeszedłem 60%, ogólnie całą grę przeszedłem chyba 5 razy, w tym mając 87% (tylko trybów wyzwań na mapach walk i skradań nie przeszedłem, na samej mapie, zarówno w zwykłej grze jak i w "fabule PLUS" miałem 100%) i z chęcią jeszcze powrócę do tej gry. Minimalne rysy nie przeszkadzają mi od 4 lat nazywać ją swoją ulubioną grą.
Knight męczyłem ponad miesiąc, wciąż jestem na 90% fabuły (resztę dopatrzyłem na youtube), nie mam ochoty kontynuować bo czegoś takiego jak "finał" tutaj nie ma, żałuje wydanej na grę kasy, uważam ją za największe rozczarowanie jeśli chodzi o gry w jakie grałem i żałuje spędzonych wielu godzin na strzelaniu się Batmobilem z dronami.
Odp. Tak.
A co mnie to obchodzi? Ja AK skończyłem w dokładnie 7 dni, dyskutuj z tym :)
05-10-2015, 14:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2015, 14:44 przez Mierzwiak.)
Stały bywalec
(05-10-2015, 14:24)Mierzwiak napisał(a): Czyli gameplay w AK jest do dupy, bo jest tak samo doskonały jak w City. Because fuck logic.
Nie jest "do dupy" tylko rozczarowujący bo po raz kolejny mamy to samo, mimo aż 4 lat tworzenia tej gry i to pod konsole nowszej generacji.
(05-10-2015, 13:26)Juby napisał(a): A co mnie to obchodzi? Ja AK skończyłem w dokładnie 7 dni, dyskutuj z tym :)
No sam pytałeś skąd różnica 10/10 a 3/10, to ci odpisałem. :P Przez chwilę nawet wystawiłem AK 1/10, tak mnie zdenerwowało kolejne irytujące starcie z czołgami. Dopiero po dniu odpoczynku uznałem, że muszę podnieść ze względu na grafikę i dobry powrót do wątku Jokera + kilka momentów.
(05-10-2015, 14:24)Mierzwiak napisał(a): Poza tym AC ma ode mnie 8/10, a AK 7/10, więc nie wiem o co ten ból batdupy.
W sumie sam nie wiem. ;) Może o to, że AC to gra na 10, zwłaszcza w zestawieniu z AK. :P
05-10-2015, 15:16
Banned
(05-10-2015, 15:16)Juby napisał(a): Nie jest "do dupy" tylko rozczarowujący bo po raz kolejny mamy to samo, mimo aż 4 lat tworzenia tej gry i to pod konsole nowszej generacji.
AAAARGHHH!!! Gameplay, taki sam jak w grze którą oceniasz na 10/10, jest rozczarowujący? Naprawdę tego nie rozumiem. Poza tym tu naprawdę nie było już co dodawać poza Batmobilem.
(05-10-2015, 15:16)Juby napisał(a): W sumie sam nie wiem. ;) Może o to, że AC to gra na 10, zwłaszcza w zestawieniu z AK. :P
Nie więcej niż 8 w zestawieniu z Arkham Asylum :P
Gdzie te remastery AA i AK na PS4? :(
05-10-2015, 15:50
Stały bywalec
(05-10-2015, 15:50)Mierzwiak napisał(a): Gdzie te remastery AA i AK na PS4? :(
Po co ci remaster AK, który wyszedł na PS4. ;)
05-10-2015, 17:22
Dużo pisze
Liczba postów: 497
Liczba wątków: 1
kim w końcu jest Arkham Knight?
05-10-2015, 18:04
Banned
(05-10-2015, 17:22)Juby napisał(a): Po co ci remaster AK, który wyszedł na PS4. ;)
AC, ofkors, AC :)
@Lambon:
05-10-2015, 18:28
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Cytat:Przez chwilę nawet wystawiłem AK 1/10, tak mnie zdenerwowało kolejne irytujące starcie z czołgami.
Taa, a jak ja wystawię 1/10 jakiemuś nieziemsko nudnemu / wkurzającemu filmowi, to przesada, trolling itp.
A Batman był nudny i wtórny już od Arkham City, które było pełne "busyworku", a twórcy zapomnieli, że milion ledwie nakreślonych wątków to nie to samo, co fabuła.
05-10-2015, 18:58
Stały bywalec
Stały bywalec
Sierpniowy powrót do sprzedaży Arkham Knight na PC odbędzie się 28 października!
http://www.batcave.com.pl/2015/10/powrot-batman-arkham-knight-na-komputery-28-pazdziernika/
:P
Tak informuje, choć mało mnie to obchodzi. Może jak kiedyś znajdę łatkę na kostium z Batman Begins i Tumblera - co pewnie nie nastąpi, bo zrobiono głosowanie który kostium z filmów Nolana chcą fani, a ci wybrali ten gorszy - to wrócę do gry. Tym razem na najłatwiejszym, nie najtrudniejszym poziomie trudności żeby się nie męczyć i na spokojnie choć raz w całości przejść grę, na którą wydałem... ugh... wolę sobie nie przypominać ile.
26-10-2015, 21:34
Banned
Tymczasem ja ukończyłem grę na 100%.
Zagadki i wyzwania Riddlera, z naciskiem na związany z nimi wątek Catwoman dostarczyły mi więcej frajdy niż główna fabuła. To samo tyczy się misji pobocznych i wyzwań RR.
Tumblerem świetnie się jeździ, a pisk opon wzięty prosto z filmu to miły smaczek.
26-10-2015, 23:41
Mam Asylum i City, a na Orygins nie mam ochoty.
17-04-2016, 14:14
|