Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve
(23-08-2017, 23:04)Lawrence napisał(a): P.S. "Niemiec" piszemy z dużej litery ;)

A obozy przez "niemieckie", nie "polskie" weź tam wytłumacz kolegom. 

*

Problemem nie jest to, że film nie wygląda jak oryginał tylko, że wygląda nijak, albo inaczej: zupełnie generycznie, z takim posmakiem grafiki z deviantarta. Wybaczyłbym wszystko gdyby Denis poszedł na całość ze swoją wizją, ale ze zwiastunów wyziera obraz niezwykle zachowawczy, miałki i bez wyrazu. 
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Plakat z cyklu "Sklecona w pół godziny sztampowa okładka DVD." Fuj.

[Obrazek: l13ON8Lr.jpg]

Odpowiedz
Nie spodziewałem się takiego plakatu, ale niestety, nie jest to pozytywne zaskoczenie :/ Wygląda wyjątkowo kiepsko.
Ostatni trailer chyba najgorszy, nie szczególnie ciekawy choć nadal uważam, że przeświadczenie niektórych o tym, że dostaniemy blockbustera z masą wybuchów i strzelanin jest nieco błędne, ten trailer jest tak zmontowany, tak wygląda, ale bez przesady. W końcu jakoś muszą zachęcić niedzielnych do pójścia do kina.

Odpowiedz
Do nich ciągle nie dociera, że Drew Struzan był tylko jeden.

Kuba, ale różnica pomiędzy Br2049 i BR jest taka, że z tego drugiego, choćby nie wiem jak chcieli, to nie udałoby im się sklecić trailera pozującego na akcyjniaka. Więc jaki by film Villeneuve nie był, to jednak scen akcji będzie w nim sporo.

Odpowiedz
Ten Ford w t-shirtcie cały czas mnie rozpieprza. Naprawdę nikt nie zauważył jak bardzo to się gryzie z resztą? :)
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
A to... źle?

Edycja: To odpowiedź do Albertino, nie do Ciebie, Corn.

Odpowiedz
Źle - kostiumy i charakteryzacja w tym filmie NIE ISTNIEJĄ (btw Gosling też paraduje w t-shirtcie). Chyba nie muszę pisać jak sprawy miały się w filmie Scotta? Robisz kontynuację czegoś tak kultowego, to się starasz, a oni mają wyjebane. Może to będzie fajny film, ale jak się podejdzie do niego, że to nie jest BR, tylko cośtam innego.

Odpowiedz
(24-08-2017, 17:35)Albertino napisał(a): różnica pomiędzy Br2049 i BR jest taka, że z tego drugiego, choćby nie wiem jak chcieli, to nie udałoby im się sklecić trailera pozującego na akcyjniaka.
Nie żartuj, oczywiście że by się dało.

Zobacz jak trailery sugerują "akcję" - montażem i podkładem, bardzo często jednocześnie pokazując ujęcia na których kompletnie nic się nie dzieje.

1:10 tego nowego trailera - ujęcie lecącego pojazdu, Gosling, wysuwany nóż, odwracająca się laska. Błyskawiczna, dynamiczna sklejka - nic się nie dzieje, ale muzyka i montaż mają sprawić przeciwne wrażenie. Tak samo ten debilny trend podkładania uderzeń muzyki pod strzały, dodatkowo wspomagany szybkim montażem.

Warto też zwrócić uwagę ile tej rzekomej akcji tu jest - wszystkie zwiastuny wałkują jedną scenę, tę w której Ford i Gosling odrzucani są przez eksplozję.

EDIT: O, proszę bardzo, polecam końcówkę :)

Odpowiedz
(24-08-2017, 17:46)Albertino napisał(a): Może to będzie fajny film, ale jak się podejdzie do niego, że to nie jest BR, tylko cośtam innego.

Pod warunkiem, że w jakiś sposób uda Ci się to zapomnieć, bo sama muzyka będzie waliła co chwila po uszach "TO JEST BLADE RUNNER!!!".
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
A mógł Villeneuve nakręcic film na bazie Cyberpunka 2020 (ciągle liczę na to, że po ewentualnym sukcesie 2077 ktos sie tym światem zainteresuje).

Zgadzam sie z postem Mierzwiaka, trailer też dobrze to obrazuje.

Patrzę na trailery i mam wrażenie, że Deakins skończy z nasta nominacja, ale Oscar znowu go ominie :( Trochę szkoda.

Odpowiedz
(24-08-2017, 17:50)Mierzwiak napisał(a):
(24-08-2017, 17:35)Albertino napisał(a): różnica pomiędzy Br2049 i BR jest taka, że z tego drugiego, choćby nie wiem jak chcieli, to nie udałoby im się sklecić trailera pozującego na akcyjniaka.
Nie żartuj, oczywiście że by się dało.

(...)

EDIT: O, proszę bardzo, polecam końcówkę :)
Dobra, cwaniaku, teraz znajdz jakis trailer, który montuje film tak, że są w nim t-shirty!!!11

Odpowiedz
Zabiłeś mnie tym tekstem XD

Odpowiedz
Tutaj macie przykład jak robi się współczesny trailer, że nawet nic brzmi epicko:

/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(24-08-2017, 18:04)Kuba napisał(a): Patrzę na trailery i mam wrażenie, że Deakins skończy z nasta nominacja, ale Oscar znowu go ominie :( Trochę szkoda.

Wkurza mnie ta powtarzana w kółko mantra o Deakinsie i jego braku Oscara. To świetny operator, ale według mnie na statuetkę rzeczywiście zasługiwał tylko raz - za "The Assassination of Jesse James". Zdjęcia Deakinsa są znakomite technicznie, widać że facet kontroluje każdą sekundę, którą widzimy na ekranie, ale rzadko zdarzają mu się takie czary jak choćby Lubezkiemu w filmach Malicka. No a w temacie oświetlenia to do takiego Jordana Cronenwetha czy Alexa Thomsona (obu już niestety nie ma wśród nas) nie ma startu, a Blade Runner potrzebuje gościa, który ogarnia noirowe oświetlenie (teraz chyba Darius Khondji najlepiej to potrafi) i przede wszystkim Blade Runner bardzo NIE POTRZEBUJE cyfry - ogromnym procentem magii tego filmu jest brud, zadymione ulice i oświetlenie właśnie. Czyli generalnie rzeczy, z którymi Deakins mi się nie kojarzy. W każdym razie Darius Khondji czy taki Christopher Doyle też nie mają Oscara, zacne ma więc towarzystwo.

Odpowiedz
Albertino mówi jak jest <ok>

Blade Runnera nie widziałem chyba z osiem-dziesięć lat, włączyłem sobie ten 2049-style trailer i ooo rany ale tam były dobre kadry, jak tam wszystko ocieka klimatem. Zrobię sobie powtórkę tuż przed sequelem i coś czuję, że nie będzie problemu z utrzymaniem 10/10. Swoją droga potem porównałem sobie oryginalny trailer z 1982 i hehe, jest tak koszmarnie zmontowany (nawet nie wpadli na pomysł, żeby dać jakąś fajną melodię Vangelisa, przez większość czasu trwania jest cisza+same dialogi), że chyba wolę już tą nową, z zamierzenia przecież raczej prześmiewczą, wersję :D

Odpowiedz
(24-08-2017, 20:53)Albertino napisał(a): przede wszystkim Blade Runner bardzo NIE POTRZEBUJE cyfry - ogromnym procentem magii tego filmu jest brud, zadymione ulice i oświetlenie właśnie. Czyli generalnie rzeczy, z którymi Deakins mi się nie kojarzy. 

Kto oglądał Dangerous Days, ten wie ile pracy Scott i jego ekipa włożyli w detale. W scenografię, kostiumy, budynki, kręcenie tylko w nocy itd.  Ile pracy włożył Cronenweth w grę świateł widoczną w każdej scenie. 
To wszystko są z pozoru detale, ale zebrane razem do kupy wykreowały fantastyczny świat i klimat. 
Tutaj mam wrażenie, że tego zabraknie. Jakąś dbałość o tło i detale w tym trailerze widzę, ale tylko w niektórych scenach - i nie na tym poziomie. Pewnie kręcili to w tradycyjnym dzisiejszym stylu pt. "machnie się to na komputerze". No to wygląda to jak wygląda. Moim zdaniem bardzo nierówno jeśli chodzi o warstwę wizualną filmu i czerpanie z oryginału.
A najlepszy przykład zaniedbań to wielokrotnie wspomniane t-shirty, które pasują tutaj jak łysemu grzebień.

Może producenci naciskali na "szybko i bez zbędnych kosztów"?  A nie, zaraz... to Scott jest producentem.
Quite an experience to live in fear, isn't it?
That's what it is to be a slave.

Odpowiedz

Krótki film/prequel

Odpowiedz
Nakręcone bez polotu, raczej efekciarskie, z nieznośną i typową dla naszych czasów ścieżką dźwiękową. Leto jest niezły, a to w sumie on jest tutaj prawdopodobnie jedynym łącznikiem z BR2049.

Wiadomo kto odpowiada za dwie pozostałe krótkometrażówki?

Odpowiedz
(29-08-2017, 21:51)Albertino napisał(a): Nakręcone bez polotu, raczej efekciarskie, z nieznośną i typową dla naszych czasów ścieżką dźwiękową. Leto jest niezły, a to w sumie on jest tutaj prawdopodobnie jedynym łącznikiem z BR2049.

Wiadomo kto odpowiada za dwie pozostałe krótkometrażówki?

Pewnie też Scott, tatuś mu robotę do tych short filmów załatwia bo sam koleś nic nie potrafi zdziałać

Odpowiedz
Ejże, podobno całe to dzieło ma trwać bite 163 minuty.

http://movieweb.com/blade-runner-2049-runtime-too-long/

No i takie filmy to ja lubię :)

Ale że Sony nie kazało tego przyciąć do 90 minut? Co z nimi? Pochorowali się?
(Tak, jasne, że piję do "Mrocznej Wieży")

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon