Boss [Starz]
(26-01-2012, 02:01)Mental napisał(a): Chris Albrecht na wiceprezydenta USA!

Za anulowanie Deadwood, Carnivale i Rzymu? :)

Odpowiedz
Najwyższa pora podsumować pierwszy sezon. "Boss" to moim zdaniem nie tylko najlepszy, ale także najbardziej prawdziwy serial o polityce, jaki kiedykolwiek powstał. Żaden inny serial z taką wyrazistością nie dowodzi prawdziwości w sumie mega banalnej konstatacji (a przez to, że banalnej, wymagającej również ciągłego przypominania) - że zorganizowana polityczna machina, złożona z instytucji publicznych, ale także połączonych z nią uprzywilejowanych grup interesu, po odarciu jej z gromkopierdnych i patetycznych deklaracji, sprowadza się zawsze do jednego: do agresji. Ona zrodziła się z agresji i działa poprzez agresję i jest to zawsze wyższa forma, jaką przybiera przemoc, kiedy już zostanie ustanowiona jako norma. Serial nie pozostawia także złudzeń, że to, co rożne oświecone cwel-chójki określają mianem "kontroli społecznej", zwyczajnie jest mitem stworzonym na potrzeby tej bądź innej propagandy i w przyrodzie nie występuje. A tak poza tym serial jest znakomicie sfilmowany (głębia ostrości!), znakomicie zagrany, znakomicie rozpisany pod względem dramaturgicznym, a postacie dostały zarąbiste dialogi do gadania.

Kto jeszcze nie widział tego wybitnego dzieła, niech czym prędzej nadrobi zaległości. 8 odcinków to nie jest dużo. Śmiertelna choroba, na jaką cierpi burmistrz Chicago, wcale nie zrobiła z niego w moich oczach postaci godnej współczucia. I za to twórcą także należą się wielkie brawa, bo jakże łatwo było spierdolić motyw choroby i uczynić z niego pretekst do produkowania umoralniająco-słodko-przecwelonych grafomańskich frazesów, od których współczesna publicystyka polityczna po prostu pęka w szwach.

10/10 za pierwszy sezon.

Odpowiedz
Są już w końcu napisy do reszty 1go sezonu? :-D Bo tylko to mnie powstrzymuje przed oglądaniem dalej...
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Nie ma. Oglądałem z angielskimi. Skończyłem jakieś trzy tygodnie temu, ale dopiero dzisiaj sobie przypomniałem, że wypadałoby napisać jakoś notkę ;)

Odpowiedz
Człowiek od napisów zobligował się, że w najbliższym czasie zrobi tłumaczenie do ostatnich dwóch epizodów.

E: A drugi sezon już 17.08.2012 ;)

Odpowiedz
Dajcie zatem cynka, jak będą napisy - obejrzę sobie ostatnie 2 odcinki jeszcze raz, aby się upewnić, czy wszystko ogarnąłem :)

Odpowiedz
Polskie napisy do dwóch ostatnich odcinków na n24 już dostępne ;) .

Odpowiedz
Serial genialny, wyjął mi sporo godzin z życiorysu (więcej niż te blisko 8h czasu antenowego) ale ma jedną wadę: zakończenie, a w szczególności:
Reszta rządzi.

Odpowiedz
Nic mądrego nie dopiszę - serial genialny, zdecydowanie najlepszy z "ambitnego" nurtu seriali goszczących obecnie na ekranie (nie widziałem jeszcze Mad Mena jakby co). Najbliższe tematycznie Boardwalk Empire zjada na śniadanie bez popitki. Spojrzenie na politykę co prawda nieszczególnie odkrywcze, ale i tak przerażające. Prymitywna walka o pozycję ukryta za grzecznymi formułkami, uśmiechami i uściskiem rąk. Bardzo fajnie Mental to opisał w kwestii agresji, ale zapomniał dopisać o tym, jak interesująco została tu została przedstawiona kwestia kary - tu nie ma miejsca na półśrodki, pozycja w stadzie nie może ulegać wątpliwości, sygnał musi zostać wysłany.

Odpowiedz
Amen.

Cytat:Spojrzenie na politykę co prawda nieszczególnie odkrywcze

Bo w polityce nie ma nic odkrywczego. Chodzi o jedno: żeby twój wróg ze łzami w oczach przyszedł do ciebie, padł na kolana i błagał o darowanie życia.

Odpowiedz
Okej, czuję się przekonany. Na dniach się zapoznaję.

Odpowiedz
Też dzisiaj skończyłem, i chyba warto napisać jeszcze raz tym, którzy się zastanawiają nad seansem:

DO MONITORÓW MARSZ I OGLĄDAĆ.

Mnie się kojarzy z drugim sezonem BE, tylko uwspółcześnionym, z całą tą otoczkę medialną XXI wieku. Serial świetnie przedstawia mechanizmy władzy. Warto też wspomnieć, o czym nie było do tej pory, jak dobrze wyreżyserowany jest ten serial, o ile większość seriali leci od linijki, tak tutaj czuć odrębny styl produkcji. Premiera drugiego, dziesięcioodcinkowego sezonu już w sierpniu.

I jeszcze klimatyczny opening, bo zapomnieliście:

EDIT: masz, tyle się bawiłem z playerem, że dwie odpowiedzi doszły ;)
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Reżyseria wiadomo, genialna - i o dziwo reżyserami są dyżurni panowie od "ambitnych" seriali HBO i Showtime, ale rzeczywiście czuć odrębny, własny styl. Podobało mi się kręcenie niektórych scen w ten sposób, że nie wiadomo było do końca co jest schizą, a co nie. I finałowa sekwencja - majstersztyk.

Odpowiedz
Kciuk w dół 
Pierwszy zwiastun drugiego sezonu.

Ja aktualnie jestem w połowie i wygląda to bardzo dobrze, a podobno im dalej tym lepiej.

[Obrazek: kathleen-robertson.jpg?d=600]

przyjemnie się ten serial ogląda... :P

Odpowiedz
Hanys, nie oglądaj tego zwiastuna - spoileruje jeden z bardziej chamskich zwrotów akcji pod koniec sezonu. A sam zwiastun, poza nieco zbyt pompatyczną muzą, bardzo OK - ruszą widać w takim kierunku, jaki podejrzewałem - z jednej strony narastanie choroby, z drugiej - grzebanie w brudach burmistrza przez pana dziennikarza i zapewne policję.

Cytat:przyjemnie się ten serial ogląda...
Fakt, zjawiskowa kobieta, i jeszcze w tych biurowych outfitach...

Odpowiedz
Podejrzewałem, że pewnie spoilery w środku, więc nawet nie próbowałem włączać ;) .

Odpowiedz
hanys napisał(a):[Obrazek: kathleen-robertson.jpg?d=600]

przyjemnie się ten serial ogląda... :P

No i wreszcie hanys zachęcił mnie do serialu. A nie jakieś pierdolenie "o jaki mądry serial, inteligentnie i prawdziwie o polityce mówią!". Ściągam. :)

A zwiastuna nie oglądam.

Odpowiedz
To ja teraz ujawnię się jako forumowy mistrz marketingu i dodam, że ta pani praktycznie w każdym odcinku pokazuje cyca.

Odpowiedz
Sory, ale to serial od Starz. Trudno, żeby lachony w serialu nie pokazywały cyca. Podoba mi się, czuć, że będzie mądry i prawdziwy serial o polityce.

Odpowiedz
W każdym odcinku to przesada. Góra w trzech :) I zajebiście

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon