Co sądzicie o Klubie Miłośników Filmu - tylko szczerze ;)
(17-01-2026, 10:59)Bibliomisiek napisał(a): Ja tylko powiem, że KMF w okresie swojej świetności to był prawdziwy filmowy think-tank, największe źródło analiz obok "Filmu" i "Kina". Niektóre teksty drukowałem - Dejny o "Dawno temu w Ameryce" (ten ma adres jeszcze film.warka.pl) i o Sergio Leone, Duxa o Kar-waiu, Cletusa o Peckinpahu i Scorsese - i mam je do dzisiaj. Najdłużej śledziłem westernowe i muzyczne teksty Mefiego ("Długo się trzymał, twardziel".) Kiedyś to były KMF-y, teraz to nie ma KMF-ów, zostały tylko bzdurne zestawienia, ploty i IDIOTYCZNIE pisane NAGŁÓWKI.

Dla mnie dział o VFX to było coś absolutnie pięknego. Te wszystkie analizy, screeny, pieczołowite opisy robiły wrażenie. To był taki KMF, na którym zawieszałeś oko i się uczyłeś, a było to wtedy gdy Youtube dopiero raczkował. Pamiętam do dziś, jak czytałem chyba materiał o The Thing, a potem Mental wyskoczył z żartem że w filmie użyto głowy prawdziwego denata. Jaka to była dyskusja xD

To co wydarzyło się później (czyt. KMF się zrobił woke'owaty jak cholera i zaczęli tam pisać niespełnieni lewacy o charakterze płatka śniegu) to już osobny rozdział, który oddzielam grubą kreską. 
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Kluski napisał(a):Chichotem losu jest, że strona i forum poszły w kierunku dwóch przeciwstawnych skrajności.

Chwila, a to nie jest pleonazm? 
Polski już nie ma.

Odpowiedz
To Pleonazizm :)

Strona poszla w kierunku nowoczesnego liberalizmu - bezpieczne i ogolnie akceptowalne poglady, a jak wchodzilo cos bardziej politycznego to raczej w progresywne lewo, bo to ideologia globalnego establiszmentu, ktora mlodziki zwiazane z kultura zwyczajnie maja kodowana od czasu 9/11.

To nasze pokolenie przesycone bylo jeszcze klasycznym liberalizmem i Americana, ktora pokonala komunizm, Americana konca historii - na dzisiejsze standardy, mocno prawicowe poglady. No i samo forum, a strona...dasz pelna wolnosc slowa i zazwyczaj wszystko skreca w prawo, Logos jest prawacki, albo inaczej, antyWoke - wyraznie :)

Dla mnie film.org.pl to dwa okresy:

1) Klasyczny, studencki, ze strona tworzona w HTML, Duxem jako naczelnym i banda dzikich zwierzat, ktora kochala filmy, o ktorych pisala w wolnej chwili. Strona, ktora powstawala wraz z polska sfera internetowa. Zalapalem sie juz na koncowe kilka lat tej przygody, cudowna sprawa, cudowne wspomnienia - ZJAZDY!

2) Strona przechodzi na WordPress, Des jako rednacz, Kelley zajmujacy sie czescia biznesowa (jezeli dobrze pamietam), czyli strona idaca w strone profesjonalnego portalu, ale ciagle w duchu, ktory charakteryzowal Klub Milosnikow Filmu.

Przez krotki moment bylismy (moglismy byc) imho polskim Empire - poziom i roznorodnosc tekstow. Oczywiscie nie zawsze i ze spora sinusoida ilosci/jakosci, ale te magiczne momenty byly. Tylko znowu, to juz inne czasy troche, stara ekipa wykruszona, mloda ekipa juz inne podejscie, a cykl medialny musial trwac. Tam tez chyba zaczelo sie placenie za teksty, ale szczegolow nie znam, bo jak mialem czas to podeslalem cos o VHS-owych klasykach, jeszcze w trybie hobbysty, zaplata byl sam fakt publikacji. I potem pisac przestalem, bo korpo, bo brak czasu i milosci coraz mniej do kina. I dalej to jakies redakcyjne zawirowania i strona jest w innym miejscu.

Nie oceniam, bo inne czasy, nie sledze, ale tak sobie poklikalem i kurcze...no fajnie, gdyby to byl poziom sprzed dekady z plusem, bo czuc, ze to zdecydowanie nie to samo co kiedys. Czy to jest do zrobienia, czy by na siebie zarobilo? W piatek pewnie jakas kumulacja w EuroLotto, zgarne pule (pikus) to pogadamy o przyszlosci strony w wersji...

(16-01-2026, 14:39)desjudi napisał(a): choć to forum, to moja wina:)

Des odpala forum KMF, koloryzowane:

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
(22-01-2026, 09:59)Kluski napisał(a):
Kluski napisał(a):Chichotem losu jest, że strona i forum poszły w kierunku dwóch przeciwstawnych skrajności.

Chwila, a to nie jest pleonazm? 

Plejstocen.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
https://www.facebook.com/share/p/1BTFbQgyJ1/?mibextid=wwXIfr

Najpierw Filmweb, teraz Film.org wstawia jakieś brzydkie, zjebane AI slopy. Tfu!
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Ktoś jeszcze wchodzi na tę śmieszną pseudo filmową stronę? xD
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
ja właśnie byłem wszedłem. Pozniej sprawdzę, co tam serwują.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
co ciekawe, w ostatnich tygodniach wszystkie wpisy sa podpisane "Edward Kelley" i praktycznie wszystkie mają bardzo podobną liczbę znaków. Nie ma już praktycznie różnicy między newsem a recenzją, bo obok klasycznych wiadomości pojawia się choćby takie coś https://film.org.pl/news/serial-sci-fi-jonathana-nolana-o-rzadowej-inwigilacji-aktualniejszy-niz-kiedykolwiek. Plus odwołanie do ScreenRant w wiekszości wpisów.
To AI slop. Kurwa, nie wierzę.

Odpowiedz
Bez kitu, przeczytałem po łebkach ale nadal nie wiem czym ten artykuł ma być.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
(02-04-2026, 13:42)desjudi napisał(a): co ciekawe, w ostatnich tygodniach wszystkie wpisy sa podpisane "Edward Kelley" i praktycznie wszystkie mają bardzo podobną liczbę znaków. Nie ma już praktycznie różnicy między newsem a recenzją, bo obok klasycznych wiadomości pojawia się choćby takie coś https://film.org.pl/news/serial-sci-fi-jonathana-nolana-o-rzadowej-inwigilacji-aktualniejszy-niz-kiedykolwiek. Plus odwołanie do ScreenRant w wiekszości wpisów.
To AI slop. Kurwa, nie wierzę.

Praktycznie wszystkie artykuły newsowe są napisane na jednym schemacie przez AI - podobny wstęp, kilka zdań rozwinięcia i koniec z akapitem na 3-4 zdania przeformatowane boldem. 
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Jak zamierzałem, tak zrobiłem. Wczoraj. Ale już mi się nie chciało wspominać.
Wszedłem w pierwszego artykuła z brzegu, napisanego właśnie przez tego Dżona Do (czemu nie Jana Kowalskiego?) i, na więcej, mi się odechciało. Bo EjAj zawiało. Hej, brygada! UŚMIECHAJCIE SIĘ!

https://film.org.pl/a/alternatywne-zakonczenie-the-thing-legendy-science-fiction

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon