27-05-2025, 12:05
|
Cyberbug 2077
|
|
Jest taka umiejętność. Możesz sobie kupić szybkie nogi u ripperdocka, ale ja polecam nogi-skoczki, które pozwalają z łatwością dostawać się na dachy niskiej zabudowy. Ułatwia to mocno robienie misji po cichu.
Natknąłem się na filmik na YT z małymi poradami i właśnie dowiedziałem się o tych nogach, więc chyba wczytam wcześniejszego save'a i pojadę to kupić, bo akurat mam misję w tym burdelu w Chmurach i tam chyba się przyda taki podwójny skok.
Swoją drogą ta mnogość sprzętów, przedmiotów do użycia to równocześnie zaleta (lubię gdy jest dużo do wyboru i ma to rzeczywisty wpływ na rozgrywkę) jak i wada (bo nie chce mi się siedzieć przy konsoli godzinami, wyczytywać i zapamiętywać którą rękawiczkę się najbardziej opłaca nosić) RPGów, a ja bym chciał, żeby moje granie bardziej przypominało płynność filmową, a nie włóczenie się i żyłowanie mojej postaci na maksa przez kilkadziesiąt godzin. 27-05-2025, 12:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2025, 12:18 przez simek.)
Dochodzę do 30h grania i przy okazji przesiadłem się z Xboxa na komputer (zapis międzyplatformowy super sprawa, nie wiem czy to już jest standard, ale działa idealnie) i z wielką przyjemnością oddałem CD Projektowi moje ciężko zarobione 150 zł za wersję ultimate z dodatkiem. Gra jest cudowna i właściwie co godzinę poklepuję siebie po plecach, że bardzo dobrze zrobiłem nie próbując dotykać Cyberpunka kilka lat temu, tylko cierpliwie poczekać aż wszystko będzie dopięte na ostatni guzik :)
Swoją drogą mój laptop za 2900 zł radzi sobie z grą znakomicie, może rozdziałka 4K to już za wysokie progi (no ale na Xboxie to w ogóle o niej nie ma co marzyć), ale 1080p z detalami na ultra i HDR wygląda cudownie i śmiga w 55-60 klatkach :) Aż sam jestem zdziwiony, bo jak kupowałem laptopa, to celem było, żebym mógł spokojnie ograć Cyberpunka w jakichś średnich detalach. Śmiesznie się czyta posty jak poniższy :P (18-08-2021, 20:39)Kluski napisał(a): No cóż, przynajmniej próbowali :) Siedem lat produkcji, zbierania doświadczenia, żeby móc z całą stanowczością stwierdzić, że otwarty świat w stylu GTA to dla nich jednak za wysokie progi :) Niech spokornieją i wracają do klepania średniowiecznych krain, bo to jedyne co im wychodzi, a wielkie sandboxy ze strzelawkami niech zostawią dużym chłopcom z Rockstara, hehe.Oczywiście te 4 lata temu taka opinia była zapewne uzasadniona, no ale z dzisiejszej perspektywy wygląda ciekawie, bo moje zdanie jest takie, że w obecnej formie Cyberpunk >> GTA V i to Cyberpunk jawi się jako poważna gra dla dorosłych ludzi, a GTA to popierdółka dla gimnazjalistów, a przede mną jeszcze całe Widmo wolności, które podobno fabularnie jest jeszcze lepsze niż podstawka. Zacieram rączki. 09-06-2025, 12:58
Lol, dodatek robili już ludzie od ESG/DEI o czym przypominają graczowi na każdym kroku do porzygu. Podstawkę uwielbiam, ale od dodatku odbiłem się po chyba godzinie-dwóch.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 09-06-2025, 22:09 (09-06-2025, 12:58)simek napisał(a): Swoją drogą mój laptop za 2900 zł radzi sobie z grą znakomicie, może rozdziałka 4K to już za wysokie progi (no ale na Xboxie to w ogóle o niej nie ma co marzyć), ale 1080p z detalami na ultra i HDR wygląda cudownie i śmiga w 55-60 klatkach :) Aż sam jestem zdziwiony, bo jak kupowałem laptopa, to celem było, żebym mógł spokojnie ograć Cyberpunka w jakichś średnich detalach. jaką tam masz kartę graficzną dokładniej? pewnie jakiś RTX ale z serii 20, 30 czy 40? 10-06-2025, 13:17
Jest już letnia wyprzedaż na steamie, można kupić cyberbuga ultimate edition (z dodatkiem) za 128 zł lub osobno za niecałe 7 dyszek. Polecam dla tych, co nie grali lub przeraził ich stan gry zaraz po premierze ;)
27-06-2025, 12:39
Jak się ktoś rejestruje na GOG to przez pierwszy tydzień dają przeceny i parę tygodni temu kupiłem za 140, więc jakaś wielka wyprzedaż to to nie jest.
27-06-2025, 14:22
Zgadzam się z Dyrektorem Simkiem, bo też ogrywam teraz CP2077, po tych wszystkich łatkach i ulepszeniach gra się świetnie. Cierpliwość jednak popłaca. Trochę trudno było się na początku wbić w to wszystko, bo świat to niby taki realistyczny, czyli korpo wszędzie (no jak dzisiaj) a wszędzie pełno takich "komiksowych" głupotek jak walki gangów co 20 metrów w mieście gdzie po prostu roi się od glin, ale po kilkunastu godzinach zassało i wciągnęło. Tylko ja na PC z Oled z HDR i Path-Tracingiem, wszystko wygląda prześlicznie. Tak mnie "chyciło", że zrobiłem sobie kilkanaście stacji radiowych z moimi ulubionymi soundtrackami i po prostu szwendam się po tym cyber-mieście słuchając muzyczki.
27-06-2025, 22:15
Ani razu nie byłem świadkiem jakieś wojny gangów (no chyba że polowanie na mnie), zdarzają się jakieś strzelaniny, ale to bardziej na zasadzie kilku oddanych strzałów i szybkiej ucieczki samochodem, nigdy nie chciało mi się gonić takiego towarzystwa, więc może robią większą zadymę gdzie indziej.
Jedna mała kwestia która mi się bardzo podoba: w GTA dosyć trudno zostać przejechanym, bo jak wchodzić na jezdnię, to raczej wszyscy się grzecznie zatrzymują jakbyś bym świętą krową, a w Cyberpunku mają wyjebane, oczywiście to nie tak, że każdy chce cię staranować, ale już wiele razy dostałem gonga gdy na bezczelna wbiegałem na ruchliwą ulicę z szybkim ruchem :p 28-06-2025, 07:54
To nie wiem w jakie GTA grałeś - ja co chwila ginę od nadgorliwych kierowców, zwłaszcza jak jest strzelanina czy pościg, ale też bardzo łatwo zostać potrąconym ot tak.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 28-06-2025, 13:49
Jak padną strzały to tak, wtedy wciskają gaz do dechy nie patrząc na nic, ale przy normalnym ruchu to w każdym GTA aż do V jak wbiegam na jezdnię to wszyscy się grzecznie zatrzymują i co najwyżej trąbią i klną na mnie.
28-06-2025, 14:11
No to zależy jeszcze, w którym momencie wyjdziesz, na jaką drogę i jak szybko jadą :)
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 28-06-2025, 14:13
Wczoraj wbiłem 50 lvl postaci i przekroczyłem 55h grania, właśnie zacząłem trzeci akt z podstawki, ale większość czasu poświęcam jednak na dodatek, który chcę ukończyć przed głównym wątkiem z podstawki - z każdym dniem gierka podoba mi się coraz bardziej i wychodzi powoli na to, że to chyba najlepszy tytuł w jaki kiedykolwiek grałem... Jestem zauroczony tym światem i fabułą jaką CD Projekt tutaj wysmażył.
W zeszłym tygodniu wyszedł patch 2.3, który teoretycznie niezbyt wiele dodaje, jakieś tam samochody i inne pierdoły, o poprawkach technicznych mówią raczej głównie w kontekście konsol, tymczasem u mnie na PC poprawa wydajności jest zauważalna: na mojej karcie 4050 odpaliłem to wczoraj w 1440p z Ray Tracingiem i śmiga jak złoto w 60 FPS - jakaś magia :) Strach pomyśleć co by było jakbym miał laptopa droższego niż 3,5 koła ;) 21-07-2025, 11:23
Jakby ona w momencie premiery działała tak, jak dzisiaj, to byłaby doceniona przez krytyków i graczy tak samo jak Wiedźmin 3.
Na te >50h gry zapamiętałem jednego buga: skoczyłem samochodem z wysokiej skarpy i ten wbił się w ziemię, tak, że połowa była pod powierzchnią, ale normalnie udało się wysiąść. Uprzedzając pytania: nie, żaden patch nie poprawił wybuchu granatów w wodzie. W ogóle woda to najsłabszy graficznie element całej gry, więc tyle dobrze, że jest jej niewiele. 21-07-2025, 14:04
Po tych wszystkich ochach i achach też sobie sięgnałem, no i cóż - to po prostu kolejny klon GTA i tyle (łącznie z reakcjami przechodniów). Tak, lepiej wygląda i tak, świat wydaje się bardziej rozbudowany, ale generalnie to tyle. W sterowanie nie mogę się do końca dobrze wstrzelić (zwłaszcza w strzelanie, które jest bardziej realistyczne, więc ciągle skacze) - w GTA jakoś to bardziej odruchowe jest albo po prostu się już za bardzo przyzwyczaiłem. Tutaj już kilka razy zdarzyło mi się rzucić granat pod siebie przez to, ale może to też dlatego, że jest więcej opcji, więc cały czas mi się pierdolą. Interakcje bez szału, misje to na początku taki standard trochę, postaci dość bezpłciowe, a dialogi są okropne, zwłaszcza po polsku (ale też nie wybrałem korpo, więc może dlatego). Bugów kilka widziałem, w stylu znikający samochód, ale generalnie technicznie bez zarzutu. Więc fajnie, fajnie, ale nie padłem na kolana. Za stary się zresztą chyba robię na te czasowo pochłaniające rozgrywki i "robienie mapek" (Wiedźmina 2 w sumie cały czas nie skończyłem przez to, ostatnie Diablo w końcówce już w siebie wmuszałem - choć tam zawsze drażnił mnie fakt, że to całe tatałajstwo na drogach się odradza, co mocno wpływa na poruszanie się). W GTA (gdzie w sumie nadal nie mam tego 100% i już nawet nie mam pomysłu na rozwiązanie, ale olać) wchodzę, pouciekam przed policją, postrzelam do ludzi, pojeżdżę autem do muzyczki, zginę i wychodzę. A tutaj kolejne misje, znajdź tego, zabij tamtego, kup sobie nowe implanty, zyskaj więcej szacunku... - a ić pan w uj :D I tak, wiem, że w GTA też się robiło misje, ale jednak nie dlatego się w to gra. Więc chyba na zmianę będzie rozwałka i tu, i tam i nic więcej, choć pod tym względem urok 2077 jakby mniejszy.
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 23-07-2025, 03:35
Owszem, jest to "klon" GTA tak samo jak właściwie każdy sandbox nim jest, tylko dla mnie wszystko jest tutaj lepsze niż w GTA V: gierka jest ładniejsza, świat bogatszy, więcej mechanik (wszczepy, haki, drzewko umiejętności które naprawdę robią różnicę), no i lepszy klimat, bo dla mnie w GTA V zbytnio klimatu nie ma (lepszy miała IV, nie mówiąc o Vice City) - to po prostu współczesna Kalifornia.
Też myślałem że jestem na to za stary, od wielu lat grałem tylko sporadycznie w jakąś FIFE czy Forze, a jednak w ten świat wsiąkłem. 23-07-2025, 07:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2025, 15:29 przez simek.)
Nie no, nie oszukujmy się - najlepszy klimat GTA to nadal dwójka, która jest nie do pobicia, zwłaszcza z dubbingiem pirackim :)
Że Kalifornia to pełna zgoda, ale przecież nikt tego nie ukrywał - tutaj faktycznie ten świat może działać bardziej na plus, bo jest zmyślony. No ale też ileż to już razy widzieliśmy takie cyberpunkowe molochy w popkulturze.
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 23-07-2025, 14:32 (23-07-2025, 14:32)Mefisto napisał(a): No ale też ileż to już razy widzieliśmy takie cyberpunkowe molochy w popkulturze.Niby tak, ale jakbyś miał powiedzieć jakie było najlepsze filmowe przedstawienie estetyki cyberpunkowej, to co byś powiedział? Bo mi w sumie nic konkretnego zajebistego nie przychodzi do głowy, a Cyberpunk 2077 to właściwie wszystko co najlepsze z tego świata w wersji de lux. 23-07-2025, 15:29 |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |