DVD z importu
Ronaldinho napisał(a):A ja mam konto w mBanku, mogę trzymać 0zł i nic nie zapłacę za 'prowadzenie konta', karta płatnicza gratis, ale nie umożliwia ona transakcji w necie. Musiałem zakupić w tym celu eKarte (do płatności elektronicznych, karta wirtualna) - opłata 25zł za rok (bez żadnych zmiennych)

pierwsze słyszę - za swoją kartę chyba nawet nic nie płaciłem, jak zamawiałem, a w necie działa sobie swobodnie, zero opłat w ogóle za wszystko, potrącają jedynie 5 zł od wypłaty w bankomacie
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ronaldinho napisał(a):więc jest to chyba lepsza oferta niż Inteligo
Jeśli jest tak jak mówisz to chyba raczej nie. 99 gr miesięcznie a 25 zł rocznie to chyba jednak różnica wypada na korzyść Inteligo. Konto w mBanku też mam, ale prawie w ogóle z niego nie korzystam, bo
Mefisto napisał(a):potrącają jedynie 5 zł od wypłaty w bankomacie
a do zakupów w necie wystarcza Inteligo.
22.04.2011

Odpowiedz
Ludzie - coś wam powiem. Jeśli macie kartę kredytową z banku który pobiera opłatę od transakcji, to radzę szybko zmienić bank. W tej chwili transakcje kartami kredytowymi są darmowe, to reguła. Opłaty zdarzają się w zasadzie tylko za użytkowanie, raz na rok i to raczej symbolicznie. Oczywiście nie opłaca się pobierać pieniędzy z bankomatu kartą kredytową, bo to jest drogie, ale pozostałe transakcje po porstu należą się wam za darmo, jak psu buda.

Odpowiedz
Cytat:A czy przypadkiem nie chodzi tutaj o tą złotówkę, która jest zwracana później (w ciągu dwóch tygodni), a służy do sprawdzenia przez sklep czy transakcja z tą kartą działa. Tak mi robił hmv, natomiast dvd.co.uk takiego czegoś nie potrzebuje.
Jakoś to mnie nie interesowało... Ale zawsze mi zabierało z konta 1 zł więcej po przeliczeniu przez nich funty -> złote niż aktualny kurs NBP... Z drugiej strony czy zapłacę 26 cz 27 zł za film co w Polsce chodzi po 50 zł w biedniejszym wydaniu to mi dużej różnicy nigdy nie robiło... ;-)
Sprawdź u siebie w mBank jak ma się pobrana kwota z konta do aktualnego kursu.

Odpowiedz
Dziwne rzeczy z tymi opłatami opowiadacie :) Ja mam kartę kredytową w GE Money Banku - za prowadzenie jej, transakcje, ani za przewalutowanie nie płacę nic. Wszystko przeliczają zgodnie ze swoim kursem walutowym (który oczywiście sam w sobie parę groszy im do portfela dorzuca, ale tak jest wszędzie w każdym banku, kantorze itd.). Warunek jest oczywiście taki, że przeleję na kartę później równowartość obciążenia przed końcem okresu rozliczeniowego. Bo jakbym się spóźnił, to przez odsetki bym się posrał ^^
Nic paskudniejszego iż gdy pierwszy przybywający gość snuje się i nie wie, co ma począć, a jego ślubna megiera szeptem wierci mu dziurę w brzuchu za to, że przyjechali za wcześnie.

BezSzans - Kampania społeczna

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):pierwsze słyszę - za swoją kartę chyba nawet nic nie płaciłem, jak zamawiałem, a w necie działa sobie swobodnie, zero opłat w ogóle za wszystko, potrącają jedynie 5 zł od wypłaty w bankomacie

Może mówimy o dwóch zupełnie innych rzeczach? Nie mam karty kredytowej, która była mi oferowana (za darmo), ale odmówiłem. Karta płatnicza, którą dostaje się gratis w mBanku wraz z założeniem konta umożliwia płatności w terminalach sklepowych (płatność za zakupy i wypłata gotówki Visa cash back) oraz wypłaty z bankomatów, za darmo mogę kasę pobrać z bankomatów: BZ WBK, Cash4You, eCard, Sieci Euronet, co mi wystarczy bo w Olsztynie mam tych bankomatów kilkadziesiąt, natomiast poza tymi bankomatami za wypłatę kasy jest pobierana prowizja 5zł.

Zamówiłem sobie od nich eKarte, której użytkowanie kosztuje 25zł za rok i przeznaczona jest do transakcji wirtualnych. Działa ona na tej zasadzie, że aby ją użyć muszę ją załadować przeze mnie określoną wcześniej kwotą i tylko z niej może sklep ściągnąć kasę, nic poza nią. No i oczywiście podczas transakcji w obcej walucie istnieją drobne (bardzo groszowe) opłaty za przewalutowanie (z funtów na euro - chyba, bo karta rozliczana jest w euro, natomiast w oknie konta normalnie widzę jako stan złotówki i jako transakcje różne waluty, zależy gdzie kupowałem) tak, że opłata wychodzi minimalnie większa niż x funtów * kurs złotego.

Obecnie opłata za eKartę jest jedyną jaką zapłaciłem dla mBanku.

piXi napisał(a):Ale zawsze mi zabierało z konta 1 zł więcej po przeliczeniu przez nich funty -> złote niż aktualny kurs NBP.

Doskonale to rozumiem i już to wcześniej wytłumaczyłem z zapytaniem czy o to chodzi. W chwili gdy robię zakup na hmv z konta podczas tego ładowania przy kończeniu transakcji sklep pobiera 1zł (w celu sprawdzenia czy karta działa), jednak ta opłata w ciągu jakiś dwóch tygodni wraca na konto, jednak nie jest ona księgowana w chwili pobrania ani w chwili oddania, czyli np załaduje kartę na 30zł, najpierw ściągnie 1zł i widzę, że mam 29zł, po czym za film płacę np 27zł i widzę, że z karty mi ubyło 28zł, jednak po dwóch dniach księguje tylko - 27zł. I ta złotówka jak już wraca to na samą kartę, ale już do kasy na koncie.

Odpowiedz
Ronaldinho napisał(a):Zamówiłem sobie od nich eKarte, której użytkowanie kosztuje 25zł za rok i przeznaczona jest do transakcji wirtualnych. Działa ona na tej zasadzie, że aby ją użyć muszę ją załadować przeze mnie określoną wcześniej kwotą i tylko z niej może sklep ściągnąć kasę, nic poza nią.

aha, no to wg mnie zrobiłeś błąd :)
ja mam kartę za darmo (i nie jest to kredytówka), którą swobodnie mogę płacić w necie - nic za nią nie zapłaciłem, nic nie płacę za jakiekolwiek jej użytkowanie (poza tymi bankomatami - co zresztą kolega wytłumaczył powyżej)

Odpowiedz
Taka ciekawostka: dvd.co.uk wprowadziło rozliczanie w euro zamiast funtów, tylko, że przez to nastąpiła mała zwyżka cen.

Np za wysyłkę tego http://www.dvd.co.uk/DVD/Stanley-Kubrick-Box-Set-2001-A-Space-Odyssey-A-Clockwork-Orange-The-Shining-Full-Metal-Jacket-Eyes-Wide-Shut/DY20746/product.htm zapłaciłem tydzień temu 5 funtów = 23.8 zł, natomiast teraz stoi cena 6.05 euro = 24.93zł. Za ten box zapłaciłem 16.49 funta = 78.49zł, a teraz jest 19.95 euro = 82.20zł.
Demokracja: Bóg, który zawiódł

Odpowiedz
U góry po prawej możesz sobie wybrać w jakiej walucie (euro czy funty) mają być ceny podawane, więc zapewne można się rozliczać w jeden lub drugi sposób.

Odpowiedz
Kupował ktoś może amerykańskie wydanie Terminatora 2?Sam stoję teraz przed takim wyborem i nie wiem na co się zdecydować - czy na ultimate edition lub extereme edition.Może ktoś ma jedną z tych wersji i mógłby coś poradzić?

Odpowiedz
Kupowal ktos film z http://www.thehut.com?
Zakupilem tam dwupłytowego Szeregowca za niezla cene. Koszty wysylki to tylko 0.99 funta. Problem w tym, ze film zostal ponoc wyslany 13 sierpnia i jeszcze nie dotarl. Normalne jest takie dlugie czekanie?

Odpowiedz
Z hmv na swoje pierwsze zamówienie czekałem coś koło dwóch tygodni. Jak nie dojdzie do końca sierpnia to się możesz zacząć martwić. Dzięki temu, że z dvd.co.uk przesyłka dochodzi w 2-4 dni, to musiałoby być z 1,5 funta taniej, żebym tam zamówił.

Odpowiedz
Luis Cyfer napisał(a):Kupowal ktos film z http://www.thehut.com?
Zakupilem tam dwupłytowego Szeregowca za niezla cene. Koszty wysylki to tylko 0.99 funta. Problem w tym, ze film zostal ponoc wyslany 13 sierpnia i jeszcze nie dotarl. Normalne jest takie dlugie czekanie?
Ja kupowałem tam raz do tej pory. Zresztą niedawno, w lipcu (Collateral 2DVD - ok. 22 zeta - taniocha :) ) i od momentu jak napisali, że despatched do momentu pojawienia się w moje skrzynce minęło chyba 12 dni normalnych, czyli pewnie 10 roboczych (bo oni tak to liczą i piszą chyba żeby się zacząć martwić i dopominać dopiero po 14 dniach roboczych - zresztą masz dokładnie w mailu od nich napisane)
| Pereant qui ante nos nostra dixerunt |

Odpowiedz
ehh, pare minut po moim poprzednim poscie w tym temacie listonosz przyniosl koperte z filmem. Czekalem w sumie 8 pelnych dni roboczych. Wszystko ok, film w stanie idealnym ;]

smieszne koszta wysylki w tym serwisie to niewatpliwy atut mimo czekania, bo na mazonie ile to kosztuje ? 3:50?

Odpowiedz
TUTAJ jest taki sam koszt wysyłki, a ceny często niższe. No i masa kapitalnych wyprzedaży ostatnio.
Nic paskudniejszego iż gdy pierwszy przybywający gość snuje się i nie wie, co ma począć, a jego ślubna megiera szeptem wierci mu dziurę w brzuchu za to, że przyjechali za wcześnie.

BezSzans - Kampania społeczna

Odpowiedz
don Bubas napisał(a):No i masa kapitalnych wyprzedaży ostatnio.

To fajnie jakbyś podał okazje cenowe w postaci konkretnych tytułów, może coś interesującego i ktoś by skorzystał.

Odpowiedz
To jak w końcu jest z tymi kartami w mBanku? Ktoś pisał, że tą kartą nie da rady płacić w brytyjskich sklepach. To prawda?
"Każdy dzień to pieprzona walka; nigdy nie wiesz, kto chce cię utrącić, zwłaszcza gdy jesteś już capo albo bossem. (...) Trzeba mieć oczy dookoła głowy. Każdy pieprzony dzień to wojna o utrzymanie władzy i pozycji"
-Sonny Black

Odpowiedz
Co prawda sam tego nie sprawdzałem, ale skoro ta karta nie posiada kodu CVV2, to się nie da. Potrzebujesz eKarty - http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/wirtualne/eKARTA/ (25zł za rok)

A może można, poczyta to: http://www.mbank.pl/blog/artykul.html?id=81

Odpowiedz
No właśnie, niby można nią robić zakupy w internecie. Poczekam, może napisze jeszcze ktoś kto korzystał z tej karty.
"Każdy dzień to pieprzona walka; nigdy nie wiesz, kto chce cię utrącić, zwłaszcza gdy jesteś już capo albo bossem. (...) Trzeba mieć oczy dookoła głowy. Każdy pieprzony dzień to wojna o utrzymanie władzy i pozycji"
-Sonny Black

Odpowiedz
tom_krus napisał(a):To jak w końcu jest z tymi kartami w mBanku? Ktoś pisał, że tą kartą nie da rady płacić w brytyjskich sklepach. To prawda?

gówno prawda - można

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości