DVD z importu
Battonsson napisał(a):z takiego polskiego OceanDVD idzie paczka dwa tygodnie i jeszcze chcą za to 11 zł :!:
Od jakiegoś czasu 18 8)

Odpowiedz
Nie no nie przesadzaj. Sprawdziłem i piszą tak:

"Koszt priorytetowej wysyłki realizowanej za pośrednictwem Poczty Polskiej wynosi 12zł (przy płatności przelewem) albo 18zł (przy płatności za pobraniem) niezależnie od ilości zamówionych płyt."

Więc powiedzmy, że przy porównywalnej formie płatność w Australii jest 9 zł, a w Polce 12 zł :). Co oczywiście jest skandalem i rozbojem w biały dzień. Bo jeżeli Poczcie Australijskiej się opłaca (a chyba nie robią tego charytatywnie) wysłać paczkę za 9 zł na drugi koniec świata, a Poczcie Polskiej się opłaca dopiero za 12 z np. Gdańska do Warszawy, to ktoś to powinien stanąć przed sądem za niegospodarność :).
| Pereant qui ante nos nostra dixerunt |

Odpowiedz
Zanim tak zaczniecie psioczyć, proszę, zacznijcie rozróżniać pojęcia.

OceanDVD z tego co pisze to musi wysyłać paczką. A więc nie listem zwykłym, ani nawet poleconym. To paczka w wersji priorytetowej kosztuje 12zł. A jeśli Ocean mimo to wysyła np. listem poleconym, to znaczy, że wszystkich wali w kakao i jakieś 5 złotych zatrzymuje dla siebie.

Natomiast HMV (na 100%) i EzyDVD (z tego co piszecie to również) wysyła LISTEM ZWYKŁYM! A więc tą samą formą przesyłki, jaką wszyscy wysyłamy kartki świąteczne.
Dlatego kosztuje to tylko 4.5$ / 2.5F. Zaręczam wam, że gdyby australijczycy lub anglicy słali filmy PACZKĄ, jak oceanDVD, to wszyscy aż by jęknęli na widok opłat za przesyłkę.

Jak mniemam to nieporozumienie wynika z tego, że większość ludzi wszystko, co jest większe od kartki pocztowej, umownie nazywa paczką.

Odpowiedz
Bzyku: tzw. dupa Jasio. Jakos tylko Ocean MUSI wysylac paczka. Kupowalem w Polsce w masie sklepow wysylkowych i jakos 90% wysylalo po 3.50, jako priorytet. Paczka przychodzily jedynie boxy. A tu nagle Ocean jest zmuszony do wysylania paczka nawet jednoplytowek w kartonikach?

Odpowiedz
Military: List priorytetowy za 3,5 zł może zaginąć - ba, na niego nie ma nawet dowodu nadania, więc imho mogli by nie wysłać tego i nic im nie mógłbyś zrobić.

Odpowiedz
Military - oczywiście, że Ocean nie musi wysyłać paczką. Przecież 1, 2, 3 filmy spokojnie nadać listem poleconym. Co jest o kilka złotych tańsze.

Jeśli Ocean każe sobie bulić 12 złotych za przesyłkę, to wyjścia są dwa:
a) albo nadaje wszystko jako paczki (tyle to kosztuje) zupełnie niepotrzebnie.
b) albo np. 1 film wysyła listem poleconym, za co płaci 6 lub 7 złotych. Co z resztą pieniędzy się dzieje, niech każdy sam sobie dopowie.

Jeśli Ocean nadaje tylko paczką, świadomie fundując klientom dodatkowe koszty, to tylko świadczy o firmie.
Jeśli zaś zawyża drastycznie koszty owej wysyłki, oszukując klientów, to tym bardziej świadczy to o tej firmie.

Mojego posta napisałem głównie w reakcji na stwierdzenie, że paczka z Australii kosztuje 9zł, a paczka z Polski 12zł. I chciałem to sprostować.

Odpowiedz
A ja tylko dodam, że wysłanie przez HMV paczki z potwierdzeniem odbioru (czyli takiej, którą Ci do rąk własnych doniosą a Ty podpiszesz kwitek, że ją odebrałeś - co się również wiąże ze zwrotem kosztów przy zagubieniu paczki) kosztuje 20 funtów, czyli ok 85 zł... ;-)

Odpowiedz
Bzyku napisał(a):Military - oczywiście, że Ocean nie musi wysyłać paczką. Przecież 1, 2, 3 filmy spokojnie nadać listem poleconym. Co jest o kilka złotych tańsze.

kiedy właśnie nadają poleconym :D sęk w tym, że każdy zamawia różne ilości filmów i każdy powinien płacić inaczej, bo przecież co innego wysłać taki jeden film poleconym, a co innego zapakować 3 czy 4 i wysłać. Różni się waga, rozpiętość i w ogóle. Więc ta cena, to takie trochę głupie równouprawnienie, czyli każdy płaci tyle samo.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):kiedy właśnie nadają poleconym :D sęk w tym, że każdy zamawia różne ilości filmów i każdy powinien płacić inaczej, bo przecież co innego wysłać taki jeden film poleconym, a co innego zapakować 3 czy 4 i wysłać. Różni się waga, rozpiętość i w ogóle. Więc ta cena, to takie trochę głupie równouprawnienie, czyli każdy płaci tyle samo.

Może to być spowodowane tym, że gdy jest jedna stała cena, nie ma żadnych problemów, klient kupuje, przelewa kasę za film + stałą opłatę za przesyłkę. Nikt ich się później nie pyta - ile kosztuje przesyłka przy większej ilości filmów itp ani zapewne nie chce im się zmieniać co chwila kosztów przesyłki przy zmianach cennika poczty lub po prostu dorabiają te 5 zł jeżeli ktoś zamawia tylko jeden film. Ale nie musicie tam kupować :)

A tak przy okazji, to na polskim rynku po prostu brakuje jakiejś zagranicznej silnej firmy pocztowej z tradycją, która mogłaby wkroczyć na nasz rynek i pokazać PP jakie powinny być ceny i proporcjonalnie do nich jakość.

Co do przesyłek z zagranicy, to tak trochę się obawiam, że równie dobrze listonosz/ktoś w sortowni, może ten list schować do kieszeni i nikt tego nie udowodni i nie będzie żadnych konsekwencji, aczkolwiek nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby list zwykły, który miał do mnie dojść, gdzieś się 'zgubił'.

EZYDVD ---> mają świetny system wyszukiwania, można wybrać opcje "znajdź z polskimi napisami + region 2". Jednakże ceny mają 'normalne', więc ewentualnie opłaca się zamówić jakieś szczególne wydania kolekcjonerskie, a tak to przymierzam się do pierwszych zakupów z HMV lub w jakimś innym, słyszałem o sklepie, co do Polski za jednego funta wysyła.

Odpowiedz
To weź się pochwal, co to za sklep, co za 1 funta wysyła, bom ciekawy. :)
| Pereant qui ante nos nostra dixerunt |

Odpowiedz
Znajomy kupuje w jakimś sklepie internetowym z UK płyty z muzyką (więc nie wiem czy są też filmy), który wysyła za darmo do prawie wszystkich krajów na świecie w tym do Polski... Jak go zobaczę to się zapytam o linka i podeślę...

Odpowiedz
Battonsson napisał(a):To weź się pochwal, co to za sklep, co za 1 funta wysyła, bom ciekawy. :)

Nie pamiętam nazwy sklepu, ale pogooglowałem i znalazłem - dvd.co.uk z komentarzem "dvd.co.uk liczy sobie 1 funta za wysyłkę z magazynu w Szwajcarii,natomiast z UK jest już 2 funty"

Odpowiedz
Ja mam takie małe pytanko. Dlaczego ceny w fizycznych sklepach hmv są wyższe niż te zamieszczone na stronie? Piękne 3dyskowe wydanie Hellboya kosztuje na ich stronie 3.99 a w sklepie 8 funtów. Skąd takie różnice? Troche to denerwujące że bedąc w ich sklepie wiem, że przpłacam za dany produkt, bo gdybym zmawiał przez internet było by taniej.

Z drugiej strony, Planet Of The Apes 6DVD w sklepie kosztuje 7 funtów a na stronie 50. Wiec różnice są też w drugą strone.

Odpowiedz
Funeral napisał(a):Z drugiej strony, Planet Of The Apes 6DVD w sklepie kosztuje 7 funtów a na stronie 50. Wiec różnice są też w drugą strone.
Chyba zamiast 70 napisało ci się 7.

Odpowiedz
Dobrze napisałem. W fizycznym sklepie hmv to wydanie kosztuje 7 funtów, na stronie 50. Może jeszcze nie obniżyli ceny na stronie.

Ale wciąż nie wiem czemu ceny w większości przypadków są wyższe w sklepie niż na stronie.

Odpowiedz
Na stronie była już obniżana na 7 cena "małpek" dwa razy a potem wracała do 50. Widac jakies promocje okresowe, które inaczej trwają w sklepie internetowym a inaczej w normalnym.
Zdałem sobie sprawę, czym jest szaleństwo. To wiara w swoją własną, jedyną rzeczywistość i zachowywanie się tak jakby nie było żadnej innej.

Odpowiedz
majkel78 napisał(a):inaczej trwają w sklepie internetowym a inaczej w normalnym.

No więc właśnie. Tylko od czego jest to uzależnione. Oczywiste, że wolał bym zakupic tego Hellboya za 4 funty niż za 2 razy więcej, ale wysyłka do UK odpada, bo nie bede sobie tu specjalnie kredytówki zakładał. A jak bym chciał zamówić na wydana mi w PL kredytówke to wyślą mi paczke do PL i dopłacd za wysyłke, a to mija się z celem.

Odpowiedz
Zrobiłem pierwszy krok: zamówiłem eKarte w mBanku. Być może już za jakieś 3 tygodnie coś sobie sprowadzę, najpierw wypróbuje hmv, bo na Amazonie podobno warto zamawiać 'więcej', gdyż przesyłką mają pod 20 zł.

Odpowiedz
Na amazonie płacisz za wysyłkę plus za każdy przedmiot :) warto się spieszyć, bo waluta idzie w górę ;)
[Obrazek: http://www.sloganizer.net/en/image,Eorath,blue,white.png]
From ghoulies and ghosties
And long-leggedy beasties
And things that go bump in the night,
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
Czy ktoś mi może powiedzieć gdzie łyknąć czeskie wydanie Kingdom of Heaven (4DVD)? Może ktoś zna jakiś sklep np. w Czeskim Cieszynie?
Zdałem sobie sprawę, czym jest szaleństwo. To wiara w swoją własną, jedyną rzeczywistość i zachowywanie się tak jakby nie było żadnej innej.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości