Ankieta: Jak oceniasz "Doctor Strange"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Doctor Strange (2016)
Pamiętam, że w WS wspomnieli nazwisko doktora, ale czy tam nie było mowy o tajnej super liście Hydry, która wskazuje potencjalnie groźnych z jej punktu widzenia ludzi? Przecież tam było mnóstwo tych nazwisk. Z tego co kojarzę to żaden błąd.
.

Odpowiedz
To nie jest nieścisłość, przecież kontekst sceny z Winter Soldier pokazuje (może nad wyrost, ale jednak), że algorytm Zoli, przewiduje jak rozwiną się dani ludzie i co może ich spotkać.

Na tamten moment, Strange był potencjalnym zagrożeniem, ale jeszcze nie działał i znowu odniosę się do komiksu, ale w ramach ciekawostki, kto chce to uzna to, kto nie to nie i może sobie popłakać ;)

Tam, siły nadprzyrodzone i cały świat magiczny interesował się nim od samego początku, tak jakby było mu przeznaczone być jego częścią, dlatego pośrednio oddziaływał na to, co go spotykało, a w większości tragedie.
A jeśli algorytm Zoli był naprawdę dobry i jednocześnie nie wykluczał sił nadprzyrodzonych, no to mógł to "oszacować".

Odpowiedz
Potencjalnym zagrożeniem był dobry chirurg? Ciekawe czemu. XD

Odpowiedz
Feige lub Russo w jakimś wywiadzie wyjaśniali, że Strange w MCU jest neurochirurgiem-celebrytą i w takim kontekście mówił o nim Sitwell. To już jest wiadome od czasu "Winter Soldier".

Odpowiedz
To nie jest nieścislość. Warto posluchac jakich ludzi wymienia Sitwell. Wspomina na przykład o znakomitej uczennicy liceum z Iowy czy o reporterze z Kairu. Nie chodzi wiec o potencjalnych superbohaterów tylko potencjalne wyjątkowe jednostki, ktore moga byc wazne czy niebezpieczne dla HYDRY. Strange jako wybitny chirurg idealnie pasuje.

(04-11-2016, 23:19)OGPUEE napisał(a): Czy ja wiem, czy to jakiś najbardziej komediowy film Marvela? Humoru tyle co w reszcie MCU.
Mam to samo odczucie. To drugi, po Thorze 2, film Marvela, ktory po opiniach miał być super-najzabawniejszym i "tym, w ktorym Marvel normalnie zrobił komedie, no przesadzili juz z tym humorem, jak mozna sie tyle smiac", a IMO humoru tu wcale nie jest aż tak wiele i w wiekszosci przypadków jest albo stosunkowo subtelny albo dobrze wyważony i wpleciony w reszte. A najzabawniejszy moment to dla mnie wciąż "Mister Doctor". :) (I nieprzetłumaczalny na polski w sumie, bo przeciez mowi się "Panie doktorze". :))

Odpowiedz
Humoru może i nie ma wiele, za to ponad połowa bardzo słaba ;)

Odpowiedz
I jeszcze mi się przypomniało. Film jest dość... krwawy. Strange broczy krwią, nie unikają ujęć z operacji (scena z wyciąganiem naboju w mózgu).

Ach ten dziecinny Marvel :).

Odpowiedz
Tak, pisałem o tym w recenzji. Mega krwawe były sceny operacji, zwłaszcza ta wyjęcia naboju z mózgu, przy której na narzędziu, którym go wyjęli nie było w ogóle krwi. :P

Poza scena z rannym Strangem uciekającym przed Adkinsem, krwi praktycznie nie ma.

Odpowiedz
Wciąż więcej krwi niż w całej ultra hiper gritty grounded in reality trylogii Nolana :)

Odpowiedz
Powtórzę - wziąłeś sobie za cel ciśnięcie BB (i jak widzę reszcie trylogii), dodaj to sobie w sygnaturce. Będzie łatwiej, zamiast odpisywać na każdy mój post. :*

Odpowiedz
Napisałem nieprawdę?

Odpowiedz
Napisałeś prawdę, tylko nijak się to ma do tego, że jeden kolega napisał coś na temat krwi w Doctor Strange'u, a Juby to skontrował. Ty wrzuciłeś do tego batmany Nolana, które cierpią na brak krwi jak każde inne filmy, ale nie ujmują im niczego co w nich dobre i oryginalne.
Twoja zawiść wpływa ci na umiejętność rozumowania ;)

Odpowiedz
@Mierzwiak
Napisałeś prawdę, całą prawdę i tylko prawdę. Z tym że - co to ma do rzeczy? Jak się mają Batmany Nolana do Strange'a? Mogłeś wymienić dowolną adaptację komiksu/superhero movie, bo większość cierpi na ten sam problem (o ile można tak to nazwać), a ty po raz trzeci-czwarty(?) przypierdzielasz się do konkretnie tych. Mam nadzieję, że atakując je, czujesz się lepiej.

Moja kąśliwa uwaga odnośnie Strange'a miała na celu lekkie wyśmianie tego, że ktoś uważa, że krew w JEDNEJ scenie Doktorka oznacza, że ten nie jest "dla dzieci", co jest idiotyczne. W MoS Clark też w jednej scenie wyrzygał krew, czy to od razu oznacza, że powinien mieć eRkę?

PS
W Batman Begins, który był bardziej kinem przygodowym niż kontynuacje, krew jest tam gdzie być powinna. Nie pamiętam nawet jednej sceny, gdzie by jej brakowało, wszystko było w porządku. W Strange'u natomiast - no już w kinie szepnąłem do dziewczyny, że operują narzędziami, na których nie ma krwi.

Odpowiedz
"Dziwny lekarz" to w pełni prawicowe, kapitalistyczne efekty specjalne i 3D również smakowite (mimo, ze kino "Przedwiośnie" w Płocku, gdzie gościnnie chodziłem w podkoszulce, to pewnie nie jest szczyt techniki). Świetny główny bohater, fabuła niby nie odkrywcza (człowiek, w tym przypadku lekarz, zostaje suberbohaterem), ale trzymająca odpowiednie natężenie prądu w żyłach. Jak zwykle ultraprawicowa Tilda Swinton. W ramach narzekacza mogę pyskować, że przemiana superdoktora (przy nim dr House wymięka) w superbohoT...a (ukryty rebus dla tych, co oglądają sumiennie napisy końcowe) odbywa się zbyt szybko, ale taka widać koncepcja twórców, aby zawrzeć ową przemianę w 1 filmiaku, a nie, dajmy na to, trzech częściach obrazodźwięku. Moja krzywa szczęka daje 7 lub 8 na 10 możliwych stopni stopniałych - jeszcze nasz się zastanowi, jak być może powtórnie zobaczy filma na ekranie. Jak puszczą na TV Trwam z komentarzem ojca Jana Króla lub o. Piotra Dettlaffa - z pewnością obejrzę!

Odpowiedz
To ja krótko. Świetnie się bawiłem :) I zupełnie mi nie przeszkadza, że to ten sam szablon według którego Marvel robi większość swoich filmów. Wizualnie jest to jeden z najciekawszych filmów w całej serii. VFXy były bardzo pomysłowe.
Humor jak dla mnie podany w idealnej dawce, ani go za dużo ani za mało. Cumberbatch absolutnie stworzony do tej roli. Ale najbardziej mi się podobały sceny z McAdams. Walka w szpitalu, gdy Strange leży na stole operacyjnym... mega fun :)

8.5/10
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Tworcy mowia, ze nawiazanie do Rhodesa w Doctorze Strange'u to... NIE JEST nawiazanie do Rhodesa.

http://www.cosmicbooknews.com/content/no-war-machine-easter-egg-doctor-strange-says-scott-derrickson

[Obrazek: doctor-strange-war-machine-easter-egg.jpg]

Dziwne.

Odpowiedz
Wyczerpująca odpowiedź. :) Trochę tych wypadków ludzi w zbrojach było więc może chodzić o np testy Hammera ale ja wolę myśleć że chodzi Rhodesa bo w innym razie będą pytanie co robił Strange podczas innych wydarzeń z udziałem Avengersów.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Żył sobie i był wybitny w swojej dziedzinie. Nawet w Winter Soldier był wspomniany przecież.
Dlaczego akurat Rhodesem miał się zajmować? Przecież Rhodes trafił pewnie do najbliższego szpitala ze względu na ciężki stan.
Cigarettes and coffee, man. That's a combination.

Odpowiedz
(06-11-2016, 18:08)Crov napisał(a): Tworcy mowia, ze nawiazanie do Rhodesa w Doctorze Strange'u to... NIE JEST nawiazanie do Rhodesa.

http://www.cosmicbooknews.com/content/no-war-machine-easter-egg-doctor-strange-says-scott-derrickson

Dziwne.

W polskiej wersji językowej (mam tu na myśli dubbing) zdanie, które wymawia asystent Strange'a brzmiało: "35 letni wojskowy, który spadł z sporej wysokości w jakieś eksperymentalnej zbroi" czy coś w tym stylu. Więc może i twórcy oryginalnie nie nawiązywali bezpośrednio do wydarzeń z Civil War, a zrobił to za nich polski tłumacz ;)

Odpowiedz
(06-11-2016, 19:57)kawa i papierosy napisał(a): Żył sobie i był wybitny w swojej dziedzinie. Nawet w Winter Soldier był wspomniany przecież.
Dlaczego akurat Rhodesem miał się zajmować? Przecież Rhodes trafił pewnie do najbliższego szpitala ze względu na ciężki stan.

Hmmm...w zasadzie jakby się nad tym zastanowić to gdyby nawiązywali w tej scenie do np. IM2 i testów Hammera to czasowość miałaby sens. Wypadek podczas IM2 a następne lata Strange próbowałby dojść do zdrowia a magiczne moce uzyskał dopiero po Civil War. Logiczne. :)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon