04-11-2016, 23:33
|
Doctor Strange (2016)
|
|
Pamiętam, że w WS wspomnieli nazwisko doktora, ale czy tam nie było mowy o tajnej super liście Hydry, która wskazuje potencjalnie groźnych z jej punktu widzenia ludzi? Przecież tam było mnóstwo tych nazwisk. Z tego co kojarzę to żaden błąd.
.
To nie jest nieścisłość, przecież kontekst sceny z Winter Soldier pokazuje (może nad wyrost, ale jednak), że algorytm Zoli, przewiduje jak rozwiną się dani ludzie i co może ich spotkać.
Na tamten moment, Strange był potencjalnym zagrożeniem, ale jeszcze nie działał i znowu odniosę się do komiksu, ale w ramach ciekawostki, kto chce to uzna to, kto nie to nie i może sobie popłakać ;) Tam, siły nadprzyrodzone i cały świat magiczny interesował się nim od samego początku, tak jakby było mu przeznaczone być jego częścią, dlatego pośrednio oddziaływał na to, co go spotykało, a w większości tragedie. A jeśli algorytm Zoli był naprawdę dobry i jednocześnie nie wykluczał sił nadprzyrodzonych, no to mógł to "oszacować". 04-11-2016, 23:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2016, 23:36 przez Szpeku.)
To nie jest nieścislość. Warto posluchac jakich ludzi wymienia Sitwell. Wspomina na przykład o znakomitej uczennicy liceum z Iowy czy o reporterze z Kairu. Nie chodzi wiec o potencjalnych superbohaterów tylko potencjalne wyjątkowe jednostki, ktore moga byc wazne czy niebezpieczne dla HYDRY. Strange jako wybitny chirurg idealnie pasuje.
(04-11-2016, 23:19)OGPUEE napisał(a): Czy ja wiem, czy to jakiś najbardziej komediowy film Marvela? Humoru tyle co w reszcie MCU.Mam to samo odczucie. To drugi, po Thorze 2, film Marvela, ktory po opiniach miał być super-najzabawniejszym i "tym, w ktorym Marvel normalnie zrobił komedie, no przesadzili juz z tym humorem, jak mozna sie tyle smiac", a IMO humoru tu wcale nie jest aż tak wiele i w wiekszosci przypadków jest albo stosunkowo subtelny albo dobrze wyważony i wpleciony w reszte. A najzabawniejszy moment to dla mnie wciąż "Mister Doctor". :) (I nieprzetłumaczalny na polski w sumie, bo przeciez mowi się "Panie doktorze". :)) 04-11-2016, 23:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2016, 23:45 przez Gal Anonim.)
I jeszcze mi się przypomniało. Film jest dość... krwawy. Strange broczy krwią, nie unikają ujęć z operacji (scena z wyciąganiem naboju w mózgu).
Ach ten dziecinny Marvel :). 05-11-2016, 00:25
Tak, pisałem o tym w recenzji. Mega krwawe były sceny operacji, zwłaszcza ta wyjęcia naboju z mózgu, przy której na narzędziu, którym go wyjęli nie było w ogóle krwi. :P
Poza scena z rannym Strangem uciekającym przed Adkinsem, krwi praktycznie nie ma. 05-11-2016, 20:55
Wciąż więcej krwi niż w całej ultra hiper gritty grounded in reality trylogii Nolana :)
05-11-2016, 21:32
Powtórzę - wziąłeś sobie za cel ciśnięcie BB (i jak widzę reszcie trylogii), dodaj to sobie w sygnaturce. Będzie łatwiej, zamiast odpisywać na każdy mój post. :*
05-11-2016, 23:21
Napisałeś prawdę, tylko nijak się to ma do tego, że jeden kolega napisał coś na temat krwi w Doctor Strange'u, a Juby to skontrował. Ty wrzuciłeś do tego batmany Nolana, które cierpią na brak krwi jak każde inne filmy, ale nie ujmują im niczego co w nich dobre i oryginalne.
Twoja zawiść wpływa ci na umiejętność rozumowania ;) 06-11-2016, 00:15
@Mierzwiak
Napisałeś prawdę, całą prawdę i tylko prawdę. Z tym że - co to ma do rzeczy? Jak się mają Batmany Nolana do Strange'a? Mogłeś wymienić dowolną adaptację komiksu/superhero movie, bo większość cierpi na ten sam problem (o ile można tak to nazwać), a ty po raz trzeci-czwarty(?) przypierdzielasz się do konkretnie tych. Mam nadzieję, że atakując je, czujesz się lepiej. Moja kąśliwa uwaga odnośnie Strange'a miała na celu lekkie wyśmianie tego, że ktoś uważa, że krew w JEDNEJ scenie Doktorka oznacza, że ten nie jest "dla dzieci", co jest idiotyczne. W MoS Clark też w jednej scenie wyrzygał krew, czy to od razu oznacza, że powinien mieć eRkę? PS W Batman Begins, który był bardziej kinem przygodowym niż kontynuacje, krew jest tam gdzie być powinna. Nie pamiętam nawet jednej sceny, gdzie by jej brakowało, wszystko było w porządku. W Strange'u natomiast - no już w kinie szepnąłem do dziewczyny, że operują narzędziami, na których nie ma krwi. 06-11-2016, 12:09
"Dziwny lekarz" to w pełni prawicowe, kapitalistyczne efekty specjalne i 3D również smakowite (mimo, ze kino "Przedwiośnie" w Płocku, gdzie gościnnie chodziłem w podkoszulce, to pewnie nie jest szczyt techniki). Świetny główny bohater, fabuła niby nie odkrywcza (człowiek, w tym przypadku lekarz, zostaje suberbohaterem), ale trzymająca odpowiednie natężenie prądu w żyłach. Jak zwykle ultraprawicowa Tilda Swinton. W ramach narzekacza mogę pyskować, że przemiana superdoktora (przy nim dr House wymięka) w superbohoT...a (ukryty rebus dla tych, co oglądają sumiennie napisy końcowe) odbywa się zbyt szybko, ale taka widać koncepcja twórców, aby zawrzeć ową przemianę w 1 filmiaku, a nie, dajmy na to, trzech częściach obrazodźwięku. Moja krzywa szczęka daje 7 lub 8 na 10 możliwych stopni stopniałych - jeszcze nasz się zastanowi, jak być może powtórnie zobaczy filma na ekranie. Jak puszczą na TV Trwam z komentarzem ojca Jana Króla lub o. Piotra Dettlaffa - z pewnością obejrzę!
06-11-2016, 12:31
To ja krótko. Świetnie się bawiłem :) I zupełnie mi nie przeszkadza, że to ten sam szablon według którego Marvel robi większość swoich filmów. Wizualnie jest to jeden z najciekawszych filmów w całej serii. VFXy były bardzo pomysłowe.
Humor jak dla mnie podany w idealnej dawce, ani go za dużo ani za mało. Cumberbatch absolutnie stworzony do tej roli. Ale najbardziej mi się podobały sceny z McAdams. Walka w szpitalu, gdy Strange leży na stole operacyjnym... mega fun :) 8.5/10
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!
06-11-2016, 16:18
Tworcy mowia, ze nawiazanie do Rhodesa w Doctorze Strange'u to... NIE JEST nawiazanie do Rhodesa.
http://www.cosmicbooknews.com/content/no-war-machine-easter-egg-doctor-strange-says-scott-derrickson ![]() Dziwne. 06-11-2016, 18:08
Wyczerpująca odpowiedź. :) Trochę tych wypadków ludzi w zbrojach było więc może chodzić o np testy Hammera ale ja wolę myśleć że chodzi Rhodesa bo w innym razie będą pytanie co robił Strange podczas innych wydarzeń z udziałem Avengersów.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 06-11-2016, 18:17
Żył sobie i był wybitny w swojej dziedzinie. Nawet w Winter Soldier był wspomniany przecież.
Dlaczego akurat Rhodesem miał się zajmować? Przecież Rhodes trafił pewnie do najbliższego szpitala ze względu na ciężki stan.
Cigarettes and coffee, man. That's a combination.
06-11-2016, 19:57 (06-11-2016, 18:08)Crov napisał(a): Tworcy mowia, ze nawiazanie do Rhodesa w Doctorze Strange'u to... NIE JEST nawiazanie do Rhodesa. W polskiej wersji językowej (mam tu na myśli dubbing) zdanie, które wymawia asystent Strange'a brzmiało: "35 letni wojskowy, który spadł z sporej wysokości w jakieś eksperymentalnej zbroi" czy coś w tym stylu. Więc może i twórcy oryginalnie nie nawiązywali bezpośrednio do wydarzeń z Civil War, a zrobił to za nich polski tłumacz ;) 06-11-2016, 20:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2016, 20:54 przez PonuryShepard.) (06-11-2016, 19:57)kawa i papierosy napisał(a): Żył sobie i był wybitny w swojej dziedzinie. Nawet w Winter Soldier był wspomniany przecież. Hmmm...w zasadzie jakby się nad tym zastanowić to gdyby nawiązywali w tej scenie do np. IM2 i testów Hammera to czasowość miałaby sens. Wypadek podczas IM2 a następne lata Strange próbowałby dojść do zdrowia a magiczne moce uzyskał dopiero po Civil War. Logiczne. :)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 06-11-2016, 22:09 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2021) | Mierzwiak | 380 | 51,205 |
08-09-2022, 22:18 Ostatni post: Rozgdz |
|
| Captain America: Civil War (2016) | Pelivaron | 1,203 | 190,513 |
07-11-2021, 18:31 Ostatni post: Rozgdz |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

![[Obrazek: doctor-strange-war-machine-easter-egg.jpg]](http://www.cosmicbooknews.com/sites/default/files/doctor-strange-war-machine-easter-egg.jpg)