Dr House
Uwielbiam ten serial

Odpowiedz
Tak? No to terazmuszęobejrzeć! :)

Odpowiedz
Nie no, i tak warto. Serial moze faktycznie odrobinę schematyczny, a wiekszosc aktorów zwykle jedynie statystuje Lauriemu, ale ten sam potrafi stworzyć nieprawdopodobne show. To inteligentna, nieprzewidywalna bestia, i naprawde dobrze się to oglada. House nie trzyma się reguł, więc czasami dowcipy są poniżej pasa, etyka lekarska wielokrotnie jest w serialu łamana, a ludzie stawiani w nietypowych sytuacjach, podobnie jak i sam doktor. Ja tam w każdy czwartek zasiadam przed TV... ;)

Odpowiedz
A ostatnio zrobili nam prezent i puścili dwa odcinki :D

Odpowiedz
Jonx - to nie prezent, tylko na stałe będą lecieć 2 ;) tylko jak długo - nie mam pojęcia...

Odpowiedz
Bardzo się cieszę, bo jeden odcinek, jak dla mnie, za szybko się kończy.

Odpowiedz
Siłą rzeczy jest fakt że "House M. D." bez tytułowego bohatera byłby zwykłym mdławym serialem medycznym. Bo założę się z każdym że ogląda House'a tylko ze względu na genialną rolę Hugh'a Laurie'go a nie ze względu na prezentowane przypadki pacjentów. A jeśli chodzi o "Chirurgów" to obejrzałem tylko pierwszy sezon i gdyby nie późna emisja kolejnych to oglądałbym go dalej. A "House M. D." to mój ulubiony serial i oby kręcono go dłuuuuuuuuuuuuuuugo (ale nie tak długo jak Modę na sukces)

Odpowiedz
pożyczyłam od mojej szefowej drugi sezon na dvd i obejrzałam ciągiem :D Od dawna kocham Hugh Lauriego, a jako House jest rewelacyjny. Owszem, serial jest niezwykle schematyczny - problem - pierwsza diagnoza - nie działa - druga diagnoza - nie działa - olśnienie - trzecia diagnoza i uwaga działa, ale jakoś mi to nie przeszkadza ;) Niektóre odcinki genialne, niektóre słabsze, ale ogólnie bardzo na tak. A poza tym, nie tylko Laurie jest świetny, ja jestem wielką fanką Roberta Seana Leonarda - jego Wilson jest fantastyczny - cierpliwy, ale jednocześnie potrafi być wredny.
[Obrazek: http://www.sloganizer.net/en/image,Eorath,blue,white.png]
From ghoulies and ghosties
And long-leggedy beasties
And things that go bump in the night,
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
House zmienił swój tor fabularny w od czwartego sezonu. W przeciwieństwie do trzech pierwszych poszczególne można było właściwie oglądać bez kolejności (nie licząc wątku z eks-miłością House'a której nie znoszę :P). Od 4 sezonu jest inaczej; przypadki schodzą nieco na bok, by w 5 sezonie być niemal jako tło. Serial generalnie trzyma poziom, co jak na 5 sezonów to świetny rezultat. Mogą trochę szczypać wątki rodem z telenowel, ale póki co tylko tak było tylko... raz? Osobiście uważam go za jeden z najlepszych seriali ever a czepianie się powtarzającej formuły jest głupie, bo seriale właśnie takową mają :P.
Warto to oglądać dla samych dialogów i rozmów House a Wilsonem. Moja przygoda z tym serialem zaczęła się przypadkowo od odcinka na TVP2, w którym to padł taki dialog (pewnie przekręcę):

- Doładuj komórkę.
- To można je doładowywać? A ja zawsze kupowałem nową!

Tak mnie rozbroiła ta scenka, że do dzisiaj oglądam House jak dziecko dobranocke :D.

Odpowiedz
[quote="Snuffer"]
Cytat:Swoją drogą patrzyłem trochę na tego House'a i zauważyłem że jego postać jest leciutką zrzynką, a może nie wiem, inspirowana doktorem Coxem z wyżej wspomnianego przeze mnie Scrubsa :)
Też sympatyczny skurwiel, puszczający ostre teksty i nie przejmujący się niczym :D

zgadzam się, też odniosłem takie wrażenie, nie zmienia to jednak faktu, że jest to jeden z najlepszych seriali medycznych.
ER był również niezły, ale w Housie chodzi głównie o Housa i ja to kupuje.
Śmiej się, śmiej....

Odpowiedz
Nie wiem dlaczego ktoś porównuje Housa do ER czy innych Chirurgów. House jest serialem o lekarzu-geniuszu który w niewyszukany sposób śmieje się ze świata, ale osobiście uważam że mógłby też być strażakiem, policjantem, adwokatem itp. liczy się jego charakter. Odcinki są schematyczne, pokazują najdziwniejsze przypadki chorób na świecie ale to plus charakter Housa tworzy nieprawdopodobnie absurdalny i surrealistyczny klimat serialu. Natomiast ER czy Chirurdzy to takie telenowele, sorry nigdy mnie nie fascynowały. Te seriale mogą być bardziej fachowe ze strony medycznej ale kto twierdzi że House to serial stricte medyczny?

- Widzę że leczysz teraz sportowców.
+ Ale ja nie jestem...
- Oswojony z pojęciem sarkazmu.

Odpowiedz
Widziałem kilka odcinków tego serialu dość dawno temu - ale nie chwyciło. Jasne - Laurie, jego one - linery, bla bla bla. Problem mój z tym serialem polega na zbyt dużym nasyceniu pretensjonalnymi, pseudofilozoficznymi gadkami w gruncie rzeczy o niczym. pamiętam odcinek o zgwałconej dziewczynie - do tej pory pojęcia nie mam , czemu ona chciała gadać z Housem, czemu on chciał gadać z nią i o czym ta ich rozmowa właściwie była. Także jak dla mnie zmarnowany potencjał.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Pierwszy odcinek 6-go sezonu świetny do połowy mniej więcej, stary dobry zgryźliwy House, reszta jego tymczasowych kompanów też niezgorzej... Ale druga część badziewna totalnie, chyba chcieli z tego dramat zrobić... A już końcówka z pozytywką i happy endem to porażka po całości...
Ale zapewne już w następnym odcinku będzie powrót do starej formuły... :)
thug life

Odpowiedz
Oby. Przerwa od szpitala i zakręconych klinicznych śledztw była dobra, ale próba naprostowania charakteru House'a i jego wyciąganie wniosków z tego to jakiś absurd.

Wojtky, największy spadek formy to sezon 4. Do połowy piąty też jest badziewiasty, ale pod koniec robi się powoli z tego klasyczny, wciągający House ze świetnym twistem.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Najlepszy odcinek serialu to dwuepizodowa historia, gdzie przed śmiercią w konwulsjach, pacjenci dostawali szalonej śmiechawki. Doskonały popis aktorski Omara Eppsa, którego do tej pory nie doceniałem.
--
Laozi

Odpowiedz
Rewelacyjne. W ogole drugi sezon wymiata.
Pierwsza seria 9/10, druga 10/10, trzecia 8/10. Potem juz zjazd w dół jest. Głównie przez nowy zespół, który jest zbiorowiskiem tak papierowych i dennych postaci, że żal dupę ściska.
--
Laozi

Odpowiedz
Cytat:Nie wiem dlaczego ktoś porównuje Housa do ER czy innych Chirurgów.

Czy do "Scrubs". Powinno się tego zabronić, bo "House" jest jedyny i niepowtarzalny, nawet jak usiłuje rozkminić, co jest z nim nie tak.

Cytat:próba naprostowania charakteru House'a i jego wyciąganie wniosków z tego to jakiś absurd.

Właściwie czemu? Postępowanie House`a, dostarczające widzom tyle radości, jest też źródłem nielichych problemów dla otoczenia. Nie można zbyt długo być mizantropicznym prawie że bucem. Nawet bycie genialnym diagnostą czasem nie wystarcza, by zachować zdrowie, posadę i satysfakcję z życia. Coś trzeba zmienić. nie wiadomo jeszcze, w jakim kierunku, ale House na szczęście zachował swój niezrównany sarkazm. Zobaczymy, co powiedzą jego współpracownicy - myślę, że coś odwalą;)

Cytat:Rewelacyjne. W ogole drugi sezon wymiata.

W ogóle cały "House M. D." wymiata i nie ma tu miejsca na negatywne komentarze;)
Na razie nie mam podpisu, ale na pewno wymyślę coś błyskotliwego...

Odpowiedz
Po żałosnym sezonie czwartym, gównianej pierwszej połowie piątego i dość niemrawym początku szóstego, serial w części szóstej w końcu wrócił do wysokiego poziomu z trzech pierwszych serii. Mam nadzieję, że nie był to tylko jednoepizodowy wyskok. Stara ekipa, brak efekciarstwa, dobry humor, dialogi i ciekawy przypadek. Oby tak dalej.
--
Laozi

Odpowiedz
Jestem przy drugiej połowie piątego sezonu i naprawdę mi się podoba, ciekawie wszystko zrobione i wciagające:) no ale zobaczymy co będzie dalej.

Odpowiedz
W sezonie 6 raz jest fajnie, raz do dupy. Póki co, całość mogę ocenić na 4-5/10. 4 głównie za odcinek "Black Hole". Oprócz kretyńskich halucynacji z kosmosem, dostajemy jeszcze badania na eksperymentalnej, magicznej maszynie... czytającej w myślach! WHAT THE FUCK?
--
Laozi

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon