Dragon Ball
W programie "Uwaga" coś kiedyś było, że to złe, demoralizujące, że gołe dupy są i takie tam.

Przy okazji wiecie, że na Axn spin leci twór pod tytułem Dragon Ball Z Kai? Jest to Dragon Ball Kai, ale ze starą ścieżką dźwiękową z DBZ (z wyjątkiem openingu i endingu). Wersja z lektorem, ale z nowym tłumaczeniem, więc nie ma takich kwiatków jak "Songo" czy "Szatan Serduszko".

Tu można obejrzeć bodaj ostatnie 5 emitowanych odcinków -> http://www.axnspin.pl/videos/dragon-ball-z-kai

Po jakimś czasie wygasają. Poza tym można całość bez problemu dorwać z mniej oficjalnych żródeł.
- Are you an idiot?
- No, sir, I'm a dreamer.

Odpowiedz
Mówcie co chcecie, ale ja mam sentyment do tego lektora i tłumaczenia :)

"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy

Odpowiedz
I nie przeszkadzają Ci "kosmiczni wojownicy"? :)
- Are you an idiot?
- No, sir, I'm a dreamer.

Odpowiedz
(06-03-2013, 21:51)Hitch napisał(a): Kto wie, "Dragon Ball" pomimo obleśnej nagonki ze strony TVNu wciąż cieszy się u nas sporą popularnością.

Jeden krótki reportaż sprzed lat w tabloidowym programie to jeszcze nie jest nagonka :) Co do kinowej premiery to wątpię. O anime w polskich kinach bardzo trudno, a jak jest to zazwyczaj dwie kopie na cały kraj i poranne seanse. Pamiętam, że kilka lat temu jak był szał na Pokemony wrzucono też do kin siłą rozpędu jedną kinówkę Dragon Balla, ale dzisiaj to raczej niemożliwe. Zwłaszcza, że ostatnio był aktorski Dragon Ball, który był kompletną frekwencyjną klapą.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Cytat:Pamiętam, że kilka lat temu jak był szał na Pokemony wrzucono też do kin siłą rozpędu jedną kinówkę Dragon Balla

Dwie *** (a oprócz nich polskie wydania innych na VHS oraz DVD). I nie siłą, bo na "Dragon Balla" był taki sam szał, jeśli nie większy, jak na pokemony :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
No toć mówie, że Szyc gral Vegetę. Wiadomo, ze potraktowano film poważnie. :)

Odpowiedz
Potraktowano go tak, jak się u nas traktuje potencjalne źródła dochodu - nie zrozumieli tego i musieli koniecznie dodać coś od siebie, tak jak byśmy wymagali ulepszania czegoś, co już lubimy :)
--
Laozi

Odpowiedz
Zauważyliście, że na tym filmiku "Goku vs. Superman" źle wyliczono szybkość Goku? Liczono ją z czasów walki z Vegetą kiedy bohater DB miał 8000 jednostek mocy, a przecież jego siłę i wytrzymałość brano z czasów Buu kiedy w podstawowej formie miał 60,000,000. Zresztą to nic by nie zmieniło, bo w obu przypadkach autor twierdzi, że zarówno Superman jak i Goku osiągają ileśtamrazy więcej od prędkości światła, a nie można osiągnąć większej.

Odpowiedz
(07-03-2013, 16:32)Juby napisał(a): zarówno Superman jak i Goku osiągają ileśtamrazy więcej od prędkości światła, a nie można osiągnąć większej.

Powiedz to twórcą Star Treka :D

Odpowiedz
Cytat:nie można osiągnąć większej

Polecam się doszkolić. Ile to już lat minęło od udowodnienia, że jednak można? Dwa? Skoro neutrina mogą, znaczy, że nie jest to fizycznie niemożliwe. Poprawkę do eksperymentu uważam za kościelny sabotaż, jeśli ktoś chciałby o tym wspomnieć :)
--
Laozi

Odpowiedz
Jedyne co na razie udowodniono w rywalizacji neutrino vs światło, to to, że neutrina są szybsze od światła we wodzie. W próżni i w atmosferze światło wciąż nie ma sobie równych. :)

Odpowiedz
Dojdą i do tego. Kiedy człowiek czegoś bardzo chce zawstydza naturę pokonywaniem jej śmiesznych barier dzięki swojej pomysłowości oraz determinacji :)
--
Laozi

Odpowiedz
Hitch przecież jest dokładnie odwrotnie. To my wymyślamy jakieś bariery, a potem natura robi nam psikusa i pokazuje, że się myliliśmy.

Odpowiedz
(07-03-2013, 16:32)Juby napisał(a): Zauważyliście, że na tym filmiku "Goku vs. Superman" źle wyliczono szybkość Goku? Liczono ją z czasów walki z Vegetą kiedy bohater DB miał 8000 jednostek mocy, a przecież jego siłę i wytrzymałość brano z czasów Buu kiedy w podstawowej formie miał 60,000,000.

aaah, geekowatość at it's best :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
[Obrazek: 6937646_700b_v1.jpg]

Swoją drogą, dzisiaj premiera nowego filmu :)
--
Laozi

Odpowiedz
Nowy Dragon Ball jest już dostępny w sklepach T. z angielskimi napisami :)

Odpowiedz
ludzie piszą, że to tłumaczenie jest kiepskie. Podobno robione jakimś translatorem. Ja poczekam na jakieś lepsze tłumaczenie.

Odpowiedz
Cytat:Nowy Dragon Ball jest już dostępny w sklepach T. z angielskimi napisami :)

Niestety, pomimo budżetu, czasu produkcji i czynnika nostalgii nie jestem pod wrażeniem. Osiąganie każdego nowego poziomu Super Saiyana było metaforą na opłacanie się wysiłku oraz pokonywania barier. Tutaj to odbębnili jakimiś rodzinnymi blubrami. Na minus też jest zrobienie z Vegety tańcującego, śpiewającego pajaca. A o przeciwniku, który
nie wspomnę. Tak samo wygląd nowego poziomu SSJ to mega pójście na łatwiznę i pokazanie fanom wielkiego faka. Przy tym nawet żenadny SSJ4 wygląda nagle całkiem spoko.

A na koniec kultową piosenkę z serialu zarżnęli jakimś pedalskim coverem. W skrócie:
- fabuła
- przeciwnik
- strasznie mało akcji (a film trwa półtorej godziny!)
- za dużo słabego humoru
- postacie poza Goku robią albo za tło, albo za denny comic relief
- tanie i dziwaczne efekty specjalne
- muzyka

+ powrót Goku i ekipy
+ parę fajnych gagów
+ w końcu nieco krwi (półgodzinny special z 2008 nie miał jej w ogóle...)
+ oryginalna obsada
+ niezła animacja

Ogólnie meh. Nie za takiego "Dragon Balla" walczyłem :)

5+/10
--
Laozi

Odpowiedz
Jak dla mnie straszny kupsztal z tego filmu, nic go nie ratuje.

Odpowiedz
Zrobiłem podejście, potem trochę na fast forwardzie i w końcu odpuściłem. Lipa.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon