Czołówka:
23-04-2009, 17:36
|
Dragon Ball Kai
|
|
Z okazji dwudziestolecia serii postanowiono jeszcze raz wskrzesić Dragon Balla. Seria Kai nie jest jednak nową serią, a przerobioną serią Z. Seria została od nowa zmontowana. Wywalono wszelkie zapychacze, fabuła jest bardziej dynamiczna i przeciwnicy już nie stoją przez kilka odcinków na przeciwko siebie zamiast od razu rozpocząć walkę :) Dodatkowo nakręcono nową czołówkę, zmieniono muzykę, nagrano od nowa dubbing i poprawiono kreskę. Seria ma mieć 100 odcinków, na razie ukazały się pierwsze trzy. Jak ktoś chciałby zapoznać się z anime to jest to dobra okazja :)
Czołówka: 23-04-2009, 17:36
Pomysl calkiem spoko, zeby tylko nie przeszarzowali z cieciami montazowymi, bo sie teledysk z tego zrobi.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
23-04-2009, 18:21
Widzialem wszystkie odcinki, ktore dotychczas wyszly (bodaj trzy). Kreski niestety nie poprawiono, pozostaly stare designy postaci - jak dla mnie to minus, gdyz wyglad bohaterow strasznie mnie irytowal az do tak mniej wiecej pojawienia sie Cella. Jednak poprawiono kolory i w miare poprawiono jakosc obrazu.
Znowu az tak strasznie pociete tez to to nie jest. Walka z bratem Goku ciagnie sie niemilosiernie i wciaz chlopaki stoja gadajac w najlepsze zamiast lac sie po ryjach. Dla kogos, kto nie mial stycznosci z DB, albo mial bardzo dawno temu, roznicy nie ma. Mniejsza ilosc odcinkow, to efekt zapewne wypieprzenia wszystkiego, czego nie bylo w mandze. Takich motywow w serialu bylo bardzo duzo i niepotrzebnie rozciagaly calosc. Nowego dubbingu tez nie ma. Sa male zmiany w dialogach, by odpowiadaly jezykowi z mangi.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 23-04-2009, 21:49
Może dalej są większe cięcia, w końcu to dopiero trzy odcinki :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
23-04-2009, 22:43
No napisalem, ze nie bedzie motywow stworzonych specjalnie dla serialu. Kai ma byc dokladnym przeniesieniem mangi do swiata animacji.
Zwracam honor, dubbing zostal nagrany od nowa. Niestety do serialu takze wkradla sie cenzura. Choc wciaz mamy krew to jednak ograniczono pokazywanie dziur w cialach itp. Takze pierwsze scena z Vejita zostala zmieniona. W oryginale siedzial na swoim martwym przeciwniku i... jadl jego reke! Tu po prostu wcina sobie cos wesolo przy ognisku. Dodatkowo stwierdzam iz przemontowanie mozna bylo zrobic znacznie lepiej. Serial nie zyskal nic na dynamice. Po czwartym odcinku (z czego przez trzy trwala potyczka skladajaca sie statystycznie z 2,5 odcinka gadania i 0,5 kiepawej walki) historia dopiero zrobila maly kroczek w przod, co jest tempem slamazarnym patrzac, ze ma byc 100 odcinkow, a nie 300.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 29-04-2009, 00:43
Jakby kogoś interesowało, to Dragon Ball Kai otrzymał polski dubbing i leci na Polsat Games:
https://www.youtube.com/shorts/l5B00Fw0Gi4 09-05-2023, 19:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2023, 19:27 przez OGPUEE.)
Dla mnie DBZ bez oryginalnej muzyki i dialogów to jest chujnia, nigdy nie lubiłem Kai, muzyka jest o wiele gorsza, brak ziarna, klimatu, wszyscy jest takie wymuskane.
09-05-2023, 20:13
Najlepsza jest amerykańska wersja z francuskim dubbingiem i polskim lektorem. Bodajże taka leciała na RTL7 w beztroskich latach dziecinstwa
09-05-2023, 20:15
Na rtl7 leciała francuska z oryginalną japońską muzyką.
09-05-2023, 20:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2023, 20:18 przez marsgrey21.) (09-05-2023, 20:15)yacajackowski napisał(a): Najlepsza jest amerykańska wersja z francuskim dubbingiem i polskim lektorem. Bodajże taka leciała na RTL7 w beztroskich latach dziecinstwaDragon Ball Z w USA miał premierę niemal w tym samym momencie co Polska i było to emisji francuskiej (USA - 1998, a Francja - 1990). I jedyną ingerencją w muzykę u Francuzów była jakaś wesoła pioseneczka w czołówce (to samo z Rycerzami Zodiaku, gdzie była jakaś kolęda). 09-05-2023, 23:22
Niemniej jest w Internecie dostępny amerykański remaster, pod który ktoś podłożył tą ścieżkę z francuskim/polskim lektorem.
I jak dla mnie super to wygląda. Dodam, że tamta wersja jest nieocenzurowana. Francuska była natomiast z cenzurą, więc w tych scenach gdzie brakuje lektora, są dodane napisy. Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
10-05-2023, 00:22
Ja oglądam po bożemu, oryginał z napisami i dla mnie jako dziecka tamtej ery DB skończyło się z GT, całą resztę uznaję za fanowskie produkcje, tak to jest jak się twórcę wystawia na piedestał i ignoruje udział edytorów którzy trzymali go w ryzach, Toriyama dostał wolną rękę i zaczął się festiwal zmiany koloru włosów i banalnej fabuły bez tej magii i emocje jak wcześniej.
10-05-2023, 08:07
U mnie w domu właśnie wszedł etap fascynacji Dragon Ballem u młodego, którego delikatnie pchnąłem w tym kierunku, kupując mu Dragon Ball: Kakarot na Xboxa i w sumie już poszło z górki, młody się zajarał i biega po domu napierdalając wszystkich kamehame-ha :)
10-05-2023, 09:17
Z tego co mi wiadomo to DB Kai wyszło też później z muzyką z DBZ. Puszczali to w tej wersji z lektorem na AXN coś tam.
Co do DB Kai, mi też brakuje tej epickiej muzy z DBZ, ale i tak preferują rewatch serii w tej wersji. Niestety ilość fillera w DBZ jest nieznośna. Aczkolwiek niektóre fillerowe odcinki DBZ sobie dodaje do rewatchów, np. Saga Garlicka Jr, Gohan's birthday, Saga turnieju w zaświatach (5 odc. po Cell Saga), odcinki specjalne z Trunksem i Bardockiem. Za to sage Buu oglądam już normalnie DBZ, nie ma sensu oglądać tej sagi w wersji Kai. W przypadku sagi Buu, tak naprawdę logo Kai to był tylko chwyt marketingowy. Długość zmniejszyła się raptem o kilka odc, większość fillerow zostawili tak jak było. W dodatku znowu zmienili muzykę, na duzooo gorsza. Dlatego też ja oglądam Kai aż do końca Cell Games (+ wybrane fillery z DBZ) a potem już oglądam to w wersji DBZ. Oczywiście po bożemu, dubbing JP + suby. Swoją drogą, chętnie bym zobaczył taką wersję Kai do DB Super, Saga Trunksa i Turniej nie były takie źle, ale ilość durnych fillerow jest przytłaczająca. W mandze obie sagi wyszły znacznie lepiej. Ogólnie "Super" lepiej się przyswaja w postaci mangi :D
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau
10-05-2023, 12:35
Manga była o wiele lepsza, ale ostatni arc z Granolą był męczący i Vegeta znowu został postawiony na samym końcu pomimo fajnych pomysłów na jego wątek, a te ostatnie przygody z Trunksem i Gotenem w szkole są po prostu nudne i nijakie.
Cały pomysł na to by odtwarzać ostatmi film w mandze to idiotyzm, film z Freezą pominęli, Brolly'ego ledwo wspomnieli... Brak słów. Szkoda bo gdy w anime leciał Black Goku Arc który fajnie się zaczął i szybko zjebał, tak w mandze autor próbował wszystko ratować zmieniając detale i dodając nowe wątki. 10-05-2023, 13:45
Tzn mi chodziło o te sagi, które były zarówno w mandze jak i anime.
Jeżeli chodzi o Sage Moro i Granolah, to faktycznie szału nie ma. Nie sądziłem kiedyś że to powiem, ale chciałbym żeby jak najszybciej zakończyli Dragon Balla. Te nowe sagi są wtorne, nudne, przekombinowane i pełne niepotrzebnych retconów. Transformacja Vegety wyszła fajnie, ale ogólnie tego już jest za dużo, tych transformacji od 2015 było już z 7, jak nie lepiej... Chaptery z Trunksem i Gotenem zapowiadały się bardzo ciekawie, był ogromny potencjał a wyszło tak jak napisałeś ;) Co do adaptowania filmu - faktycznie bez sensu trochę, ale sam pomysł mi nie przeszkadza. Film mi się podobał. Poza tym jestem ciekaw jak narysują nowe wersje Piccolo i Gohana w mandze (ten 3D CGI Gohan mi się średnio podobał, liczę na to że Toyatoro go jakoś kozacko narysuje).
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau
10-05-2023, 14:19 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Dragon Ball | Hitch | 256 | 60,374 |
09-02-2026, 20:45 Ostatni post: Bucho |
|
| Trylogia How to Train Your Dragon (2010-2019) | mroziek | 124 | 40,395 |
06-07-2025, 00:21 Ostatni post: marsgrey21 |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |