Drogówka (2013) reż. Wojciech Smarzowski
Nawyk z filmwebu.

Odpowiedz
Moim zdaniem Drogówka nie jest najlepszym filmem Smarzowskiego, co nie zmienia faktu, że był to najlepszy polski film 2012 r.

Odpowiedz
To nie jest tak dobre, jak co niektórzy zachwalają. Narracja i montaż (konkretniej przesyt zdjęć komórkowych) jest wkurzające. No i film jest zdecydowanie za długi.

Mocny? Nie dla mnie. Jakoś cała ta intryga po mnie spłynęła.

6/10 może 6+

PS - jak już wspominano - zakończenie Lubosa to była żenua. Już ta ironia losu była słaba ale motyw z ojcostwem... Trudne sprawy albo Dlaczego ja. Ten poziom.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Jak to u Smarzowskiego, bardzo mocny film. Rewelacyjny, chociaż słabszy od Róży, zrobiony bardziej w stylu Wesela. Obraz Polski wyniesiony z Układu Zamkniętego i Drogówki jest strasznie przygnębiający.
Nie mówię wcale o ilości alkoholu, obrazie policji, czy wszechobecnym łapówkarstwie, ani o jeździe po pijaku.
Pod tym względem film jest przerysowany - taka była konwencja przyjęta przez reżysera. Prawdziwą treść stanowi polityczne tło, podsumowane w końcówce nagraniem rozmowy posła z mafią.

Drogówka nie jest wybitnym filmem (w przeciwieństwie do Róży), jej ocenę bardzo podbija końcówka. Jak dla mnie to ten sam, oczywiście wysoki, poziom co Wesele i Dom Zły.

Jeśli chodzi o tło polityczne, Układ Zamknięty zrobił na mnie większe wrażenie. Z drugiej strony tam poświęca się temu całą fabułę, a tutaj zaledwie kilka scen.

Odpowiedz
Fabuła, aktorzy, scenariusz, reżyseria - wszystko na najwyższym poziomie, jak zwykle u Smarzowskiego. Ale praca kamery jest po prostu okropna. Wiem, że taka konwencja, taki zamysł i go rozumiem, ogólnie lubię filmy kręcone z ręki i found footage ale w dobrych proporcjach i wykonaniu. Niestety wydaje mi się, że przesadzili z ilością i zawalili z jakością. O ile found footage ujdzie - w większości nic nie widać ale jest realistycznie nakręcone- o tyle ujęcia normalne kręcił chyba po wypiciu tej wódki co mieli ją wypić bohaterowie. O ile jeszcze jest ujęcie gdzie operator biegnie i wiadomo, że nie może ustabilizować obrazu to w ujęciach gdy operator spokojnie stoi to obraz nadal się trzęsie jakby pan operator tańczył gangnam style. Nie lubię filmów w których nic nie widać, np tacy Bogowie Ulicy nakręceni w tej samej konwencji wyglądają technicznie o niebo lepiej. Napisze jeszcze raz, wg mnie konwencja i pomysł na zdjęcia były ok, wykonanie nie.
Ogólnie film na poziomie Wesela. Do Domu i Róży trochę brakuje. Czekam niecierpliwie na Anioła z Węckiewiczem :)
Ostatnio widziane:
filmweb

Odpowiedz
Po ostatnich medialnych doniesieniach np. z Łowicza czy komendanta który ustala minimalny limit mandatów film drogówka wydaje się nie taką fikcją.
jagot, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Jan 2013.

Odpowiedz
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
(17-07-2013, 13:45)jagot napisał(a): Po ostatnich medialnych doniesieniach np. z Łowicza czy komendanta który ustala minimalny limit mandatów film drogówka wydaje się nie taką fikcją.

Mandaty to jest pikuś. Parę lat temu, pod koniec grudnia, chłopaki dostali namiar na miejsce ukrycia poszukiwanego przestępcy, ale z aresztowaniem go poczekali do 1 stycznia, bo limit aresztowań przestępców poszukiwanych listem gończym na tamten rok był już "wyczerpany" i gdyby aresztowali go w grudniu, to odpowiednia statystyka takich aresztowań na cały rok by urosła +1 i w przyszłym roku, aby nie było spadków w statystykach (wzrost przestępczości!), musieliby aresztować +1 przestępców poszukiwanych listem gończym. A ci na drzewach nie rosną.

Policjanci mają wielkie problemy by się przenosić z jednostek na jednostkę (braki kadrowe), znam takich, ktorzy kupowali gówniane auto i wracając z roboty celowo pakowali się nim do rowu, a w kwity kazali pisać, że zasnęli, bo wracali z 12 godzinnej służby, a jednostkę mają np 150 km od domu. Zrobili dwa takie numery i przeniesienie gotowe.

Przyjmowanie zgłoszeń o przestępstwach od obywateli się nie opłaca, bo psuje statystyki, są więc odpowiedni policjanci którzy mają... zniechęcać obywateli do składania zawiadomień, więc jak kiedyś pewien kolo przyszedł na komisariat i powiedział że mu ukradli dowód, to chłopaki mu odpowiedzieli, że w takim razie, jeśli chce zgłosić to przestępstwo, to będą musieli go aresztować na 24 godziny, bo nie wiadomo kim on jest (nie ma dowodu!), a trzeba to sprawdzić. Facet zrezygnował:)

A to wszystko i tak tylko czubek góry lodowej

Odpowiedz
I to nie jest wyłącznie polska specyfika. Przewały NYPD są szeroko komentowane w środowiskach byłych pracowników tej organizacji --> link

W Chicago każdego roku ponad 90% podejrzanych o postrzelanie kogoś wymiguje się od zarzutów: http://www.dnainfo.com/chicago/20130124/chicago/most-shooters-chicago-dont-face-charges?utm_source=outbrain

Odpowiedz
Dodajmy do tego, że policjanci często są oszukiwani i nie są im wypłacane pieniądze za nadgodziny, awanse są całkowicie uznaniowe i zwykle awansuje rodzina, znajomi, ci co komendantowi kablują na innych policjantów itp. ludzie czasami są przez komendanta wojewódzkiego zmuszeni do tak dalekiego dojeżdżania do pracy, że ich własne (małe) dzieci ich nie poznają i się ich boją, a do tego pół pensji wydają na paliwo. Pracuje się nierzadko po 12 godzin, w nocy, w soboty, niedziele, święta, w sylwestra, w różnych godzinach (rozjebany zegar biologiczny). Do tego ludzie plują na policję, część kolegów zrywa znajomość ze względu na prace w policji.

Nieprzypadkowo w całym społeczeństwie (a więc wraz z policjantami) średnia rozwodów to 30%, a wśród samych policjantów... 60%.

Odpowiedz
O nie, jacy ci policjanci biedni! Biurwa broni innych biurw... Shocker.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Cytat:Do tego ludzie plują na policję, część kolegów zrywa znajomość ze względu na prace w policji.

Plują i zrywają znajomości nie bez powodu. Policja w Polsce - pomijając wszystko inne - jest jedną z głównych sił popierających rozbrojenie obywateli, co z miejsca skreśla jej pracowników z mojej listy ludzi godnych szacunku.

Odpowiedz
(20-07-2013, 06:19)Gwahlur napisał(a): Do tego ludzie plują na policję, część kolegów zrywa znajomość ze względu na prace w policji.

Nieprzypadkowo w całym społeczeństwie (a więc wraz z policjantami) średnia rozwodów to 30%, a wśród samych policjantów... 60%.

Ale to przyczyna czy skutek? Znam bliżej może pięciu policjantów no i sorry, coś jest nie tak z tymi ludźmi. Dwóch znam od szkoły średniej i byli to najwięksi debile w 35-osobowej klasie, wątpię czy po cudem zdanej maturze przeszli jakąś cudowną metamorfozę. Dwóch kolejnych poznałem kiedy już pracowali w zawodzie i pod względem mentalnym są zadziwiająco podobni do moich kumpli z liceum. Ostatni koleś to mój stary znajomy, który został policjantem gdy był już dobrze po trzydziestce. Zadziwiające, że ludzie w tym wieku mogą się jeszcze tak diametralnie zmienić. Znam gościa od kilkunastu lat i nagle nie potrafię z nim rozmawiać, czaicie? No bo sorry, ale ile można pierdolić o policji...
Zresztą, nawet ci z największej pipidówy, których jedynym zajęciem jest suszenie na ograniczeniu zostawionym przez drogowców, a życiowy sukces to skręt znaleziony w majtkach 15-latka pod dyskoteką, przeżywają swój zawód jak świnia orgazm. Rzadko zdarza się, by potrafili i chcieli rozmawiać o czymś innym niż o swoich przygodach (z których zadziwiająco wiele krąży zresztą od lat w formie dowcipów, oni jednak uparcie przekonują, że im się to przytrafiło...). Plus: dwudziestotrzyletni gówniarz, który po roku w prewencji wsiada po 7 piwach do samochodu i wymachując blachą każe spierdalać wszystkim, którzy chcą go powstrzymać przed jazdą.
I zapewniam każdego z was: chcielibyście pracować po tyle godzin w tygodniu i dni w roku, ile pracują krawężniki.
Chwała Smarzowskiemu i HWDP :)
One day closer to death.

Odpowiedz
Cytat:chcielibyście pracować po tyle godzin w tygodniu i dni w roku, ile pracują krawężniki
I iśc na emeryturkę w takim wieku.

Odpowiedz
(20-07-2013, 06:34)Hitch napisał(a): O nie, jacy ci policjanci biedni! Biurwa broni innych biurw... Shocker.

Wielu policjantów ma strasznie choojowo, większość ma nieciekawie. Ty z kolei nie dałeś żadnych argumentów, dlaczego nie mam racji, dlatego twoja wypowiedz jest... bezwartościowa.

(20-07-2013, 09:44)Mental napisał(a): Plują i zrywają znajomości nie bez powodu. Policja w Polsce - pomijając wszystko inne - jest jedną z głównych sił popierających rozbrojenie obywateli, co z miejsca skreśla jej pracowników z mojej listy ludzi godnych szacunku.

Heh policja ma w tym kraju, na rynku cywilnym, monopol na broń, normalne więc że broni swojej pozycji monopolistycznej. Gdyby wiecej cywili miało broń, to zapewne i wiecej policjantów by gineło na służbie. Tak samo firma czy korporacja będzie bronić swojej pozycji monopolistycznej. Wniosek? Firmy i korporacje są... złe, niegodne szacunku i należy na nie pluć :))

Inna sprawa, że takie USA pokazuje, że dostęp do broni to wcale nie taki dobry pomysł. Różne grupowe mordy, czy to w szkolach, czy w kinach. Giną przestępcy włamujący się do domów, ale i giną domownicy do ktorych włamują się uzbrojeni przestepcy, wiec jaki sens?

(20-07-2013, 10:30)Landers napisał(a): Znam bliżej może pięciu policjantów no i sorry, coś jest nie tak z tymi ludźmi

Wow, pięciu! To się nazywa... próba statystyczna:)

Odpowiedz
Tak, pięciu. Rozumiem, że Ty znasz wszystkich?
One day closer to death.

Odpowiedz
(20-07-2013, 10:59)military napisał(a): Urzędowe uwarunkowanie Gwahlura nie pozwala mu formułować logicznych zdań. Policja jest monopolistą, więc firmy są złe - to się nazywa głęboka myśl płytkiego człowieka

Z myśleniem to u ciebie słabiutko, oj... słabiutko. Ja nie twierdze że firmy i korporację są złe, tylko że stosując logikę Mentala takie są. Następnym razem poproś kogoś dorosłego aby ci przeczytał i wytłumaczył.

(20-07-2013, 10:57)Mental napisał(a): Nie jest normalne, bo w USA w większości stanów policja nie popiera rozbrajania cywilów przez sitwy polityczne, wręcz przeciwnie - namawia do zbrojenia się

Fatalny przykład, w USA już jest kupa broni, więc w interesie policji leży by prywatni ludzie mieli jej jak najwiecej, po to aby to oni A NIE POLICJA strzelali i płoszyli bandytów. Natomiast w Polsce w interesie policji leży by ludzie mieli jak najmniej broni. Panowie myśleć, MYŚLEĆ!

(20-07-2013, 10:57)Mental napisał(a): Oczywiście, że należy pluć na firmy i korporacje, które bronią swojej monopolistycznej pozycji

A że każda mądra firma czy korporacja będzie bronić swojej pozycji monopolistycznej, to wynika z tego wniosek, że ty, zwolennik wolnego rynku, twierdzisz że firmy i korporację są złe :)))) Komuch :)))

(20-07-2013, 10:57)Mental napisał(a): To jest najlepszy pomysł na świecie

W Polsce nie ma wolnego dostępu do broni i ludzie nie giną od niej w szkołach i kinach, nie giną też w wielkiej liczbie ludzie broniący swojego dobytku. Lepszy jest wiec system "ja nie mam broni palnej, on nie ma broni palnej, obaj żyjemy" niż "ja mam broń palną, on ma broń palną, może zginę ja, może on".

Odpowiedz
(20-07-2013, 11:11)military napisał(a): Tak się składa, że monopol mają w 99% tylko firmy mające fory u państwa, bo to państwo tworzy warunki do zaistnienia monopolu

Ten cytat nie jest żadnym kontrargumentem na moje słowa.

Myśleć zdemilitaryzowany, mysleć! :))

Odpowiedz
Cytat:Wielu policjantów ma strasznie choojowo, większość ma nieciekawie.

Leję na to jak słabo żyje się policjantom. W moje mogą wszyscy powyzdychać z głodu.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
(20-07-2013, 12:02)Hitch napisał(a): Leję na to jak słabo żyje się policjantom. W moje mogą wszyscy powyzdychać z głodu

To jesteś głupi, bo gdyby nie policja, to do kibla byś chodził z siekierą a na miasto z widłami, zaś twoja matka/siostra/żona co jakiś czas by robiła za niedobrowolny zbiornik retencyjny na spermę. Najpewniej żyjesz i piszesz te słowa tylko dzięki policji, bo bez niej, z twoim charakterem, zapewne szybko zostałbyś przerobiony na kompost.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon