Dyskusja, lista filmów
niech każdy głosuje jak chce. czyli tak, jak to było w poprzednich zestawieniach, na które można się zżymać, ale jedno jest pewne: tak głosowaliśmy i nikt nikogo do niczego nie zmuszał.
można by nawet założyć wątek z osobistymi 30. ale są wśród nas spryciarze, którzy liczyliby punkty "obok", co by doprowadziło do braku zaskoczeń w wynikach :) a może puszczę na stronę trzydziestki każdego z osobna, już po opublikowaniu rankingu?

(01-07-2011, 11:07)Jakuzzi napisał(a): No pewnie, że niestety, bo plebiscyt ma odzwierciedlić nasze gusta, a nie być politycznie poprawnym zestawieniem.

Krotko, nikt nie oleje swojego ulubionego/najlepszego jego zdaniem filmu. Jesli z jakis powodow wylatuje u kogos tytul (z drugiej/trzeciej dziesiatki) na rzecz innego, to widocznie nie zalezy mu/nie lubi tego filmu na tyle. Powod jest niewazny tj. bo nie zasluguje, wolalbym aby inny film byl wyzej itp. Przeciez wuchta ludzi na forum bedzie losowac miejsca - tego tez bedziemy sie czepiac?

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Cytat:można by nawet założyć wątek z osobistymi 30. ale są wśród nas spryciarze, którzy liczyliby punkty "obok", co by doprowadziło do braku zaskoczeń w wynikach :) a może puszczę na stronę trzydziestki każdego z osobna, już po opublikowaniu rankingu?

Wrzuć, wrzuć, zwłaszcza że usunąłem przypadkiem plik z moimi głosami i nie pamiętam, jak dokładnie wyglądał mój zestaw.:)

Dobry pomysl, takze pozbylem sie pliku. Przy okazji, nie liczac top 10. cala reszta, to byly loterie, rzuty kostka oraz telefony do wrozki samiry :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

(01-07-2011, 11:33)Bucho napisał(a): Przeciez wuchta ludzi na forum bedzie losowac miejsca - tego tez bedziemy sie czepiac?

Przecież ja się nie czepiam, nawet postulatu nie formułuję, zdając sobie sprawę, że byłoby to tylko pobożne życzenie. Stwierdzam jedynie, jak powinno się głosować, ale w praktyce i tak będzie bajzel. ;)

Pierwsze kryterium jakie przyjąłem to - jeśli czegoś nie mam na półce z DVD to na to nie głosuję - i wybór stał się od razu dużo łatwiejszy. Drugie i ostatnie kryterium to "filmy które spośród tych które spełniają pierwsze kryterium lubię najbardziej, niezależnie od tego co ktokolwiek inny miałby o nich do powiedzenia". I po odstrzeleniu 4 czy 5 pozycji jedynym problemem zostało ich ustawienie w kolejności.

Mohikanin ma zły tytuł na liście (The Last Mohican, a powinno byc The Last of The Mohicans), no i nie wiem jak można było pominąć Predatora 2. Nie ma też na liście lepszego od jedynki Hot Shots Part Deux, oraz Rodziny Addamsów, która w kategorii komedia jest dla mnie jedną z najlepszych pozycji z lat 90-tych.

Z tzw pewniaków tego forum mam na liście 2 z 3.

Bucho, piąteczka za to samo pierwsze miejsce :)

Closet Land
Toy Soldiers
Out of Sight
The Siege

Tak mi przyszło do głowy jeszcze :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Jestem pewien, że twoje propozycje zrobią furorę w plebiscycie. ;)

Ah, Jakuzz - zawsze umiesz podnieść na duchu :>

Ja sporządziłem listę naprawdę mocnych filmów już jakiś czas temu, a teraz wybrałem z niej tylko te filmy które naprawdę chce mi się oglądać, mistyczne filmy wielokrotnego użytku. W takim podejściu zrezygnowałem z kilku na pewno ważnych filmów dla kinematografii a wybrałem to co mnie bawiło w kinie lat 1990-2000. Tak było dużo prościej, bo jest wiele filmów które są może i dobre ale co tydzień ich oglądać nie miałbym zamiaru.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Żal wielu tytułów, ale udało się ograniczyć do 30tu, teraz "tylko" posortować.

Ja z bólem serca odsączyłem wszystkie sequele i inne numerki serii zapoczątkowanych w innych czasach, ale wciąż mam 18tkę na karku, której nie wiem jak się pozbyć.

Na liście nie ma najlepszego kom-roma lat 90 - Notting Hill.

Ja już mam swoją 30, a teraz będę 50 tysięcy razy zmieniać kolejność poszczególnych filmów: a ten to tam, a ten tu, a ten niżej, ten wyżej. I nawet jak już będę wpisywać do formularza, to i tak pewnie zmienię jeszcze. Także mój głos pewnie oddam w ostatniej chwili.

Ja siadłem do tej listy i próbowałem ułożyć jakąś w miarę obiektywną, zgodną z moimi odczuciami. No i moja lista w zasadzie kończyła się na miejscu trzecim. Reszta to już niemal pełna losowość.
Ułożyłem listę raz, później sporo zmieniłem, i znowu. Spojrzałem na listę po kilkunastu minutach i... zmieniłem po raz kolejny, przy okazji próbując upchnąć kilka filmów których żal było zostawiać poza 30.
Nie, tak się nie da.

Sięgnąłem więc do filmwebu, gdzie zwykłem sobie oceniać filmy. Tam te oceny mam od paru lat (oczywiście co jakiś czas korygowane) więc dla mnie jest to bardziej miarodajne niż gdybym miał wybierać filmy "od zera" kierując się kaprysem chwili.

Więc na czele listy będę miał filmy, które oceniłem sobie na 10. Później te na 9, a na końcu część z ocenionych na 8. Pozostało mi tylko ułożyć je w jakiejś sensownej kolejności. Ale to jest już dużo łatwiejsze niż wcześniejsze próby.

Na mojej liście wylądowało 6 filmów, których nie ma wśród trzystu propozycji.

Teraz w miarę możliwości i znalezionego czasu pozostaje pomyśleć nad komentarzami.
Quite an experience to live in fear, isn't it?
That's what it is to be a slave.

W sumie dobry myk, Bzyku - dzięki :) Że też sam na to nie wpadłem.
Tylko teraz pojawił się inny problem - do tych wszystkich pięknych 10/10 jakie odsiałem brakuje mi jednego tytułu do 30 :D Zwariować można.
AAAA! Zapomniałem o 1900!!! :D

Oh fuck! Może powinniśmy wydłużyć czas oczekiwania, gdyż ja nie wiem czy dam radę w tak krótkim czasie sporządzić listę, z tylu filmów? A za tydzień wyjeżdżam na urlop. I oczywiście nie wiem co dać na pierwsze miejsce. Może "Jurrasic Park"? Sam nie wiem, ale wiem, że ten film będzie wysoko na liście, podobnie jak "Terminator 2", czy "Forrest Gump".
Ale jak to posegregować, ja nie wiem.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

(01-07-2011, 20:07)Mefisto napisał(a): Ja z bólem serca odsączyłem wszystkie sequele i inne numerki serii zapoczątkowanych w innych czasach

Znaczy się Aliena 3 i Terminatora 2 też odsączyłeś?
No nie powiem, radykalne posunięcie, ja bym się na to nei zdobył (szczególnie że te filmy to na mojej liście ścisła czołówka i zajęło mi mniej niż 5 sekund ustalenie ich pozycji w 30-tce).

proponuje dodac do listy blair witch project - jak dla mnie jeden z lepszych horrow przynajmniej tamtej dekady.
I've seen things you people wouldn't believe...

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon