"Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach
Aniston w 7 odcinku The Morning Show ma scenę, która według mnie uzasadnia jej nominację do tegorocznych Globów ;) Także jak widać trzeba się trochę naczekać, ale za to tak jak pisze michax, panowie brylują w tym serialu od samego początku Crudup i Duplass są świetni.

(11-12-2019, 18:51)harlequinade napisał(a): Servant na razie spoko ale czytałam, że chcą z tego 60 odcinków zrobić, myślę, że to tylko jeden sezon się utrzyma ile można się w jedną tajemnicę bawić

What!? Też sobie na razie nie wyobrażam, że to można tyle ciągnąć... chociaż w ostatnim odcinku zaczęli dawkować odpowiedzi w bardzo oszczędny sposób. Dwa, trzy ujęcia, scenka na koniec... i tyle :P W taki sposób mogą to ciągnąć nawet przez 100 epizodów....

(11-12-2019, 19:24)michax napisał(a): Jedynie "Dickinson"  nawet fajne miał odcinki, z tych które widziałem, zbiera dobre recenzje, ale nie trafił w mój gust. Więc dla mnie TMS i wspomniane przez Was"Servant" to najlepsze seriale Apple, jedyne, które oglądam na bieżąco i raczej nie odpuszczę, przynajmniej w 1 sezonie.

Już o tym gadaliśmy na innym forum :) Ale tu napiszę... W mój gust trafił idealnie. Świetna Hailee i serial super łączy wątki komediowe z tymi bardziej dramatycznymi.
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Fakt, że mogą ale ja osobiście bym tego nie chciała oglądać jak ma być takie tempo :D

Odpowiedz
Nie pociągną tego tyle bo nie wymyślą tylu potraw dla głównego bohatera ;) Lobster ice cream to jest szczyt, dalej może być już tylko gorzej :P
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Ten serial to dobry sposób na dietę, te potrawy i ich przygotowywanie to chyba najstraszniejsza rzecz jaka tam jest

Odpowiedz
Jak te węgorze nie były sztuczne to dzwonię do PETA.

Odpowiedz
Opowieść Wigilijna wg Stevena Knighta, wyprodukowana przez FX we współpracy z BBC, to bardzo udana reinterpretacja tekstu Dickensa. O wiele mroczniejsza, z gęstym klimatem i fantastycznym Guyem Pearcem w roli głównej, któremu na drugim planie sekundują Andy Serkis i Stephen Graham. Polecam obadać, świetnie zrealizowana, ponura rzecz. Idealna na święta. :)

Odpowiedz
Dla mnie nie jest aż tak dobrze. Nie mam nic przeciwko kolejnym adaptacjom klasyków literatury, jeśli twórcy mają coś nowego do zaprezentowania, podejść do tematyki w nowy sposób, oryginalny, a nawet mogą przerabiać klasyki. Widać po serialu Stevena Knighta, że miał pomysł na tą adaptację. Klimat bardziej ciężki, ponury i syfowaty jak w książce i tych adaptacjach co widziałem. Opowieść wigilijna z 2019 roku przypomina mi klimatem inny serial Knighta, czyli "Taboo". No i poszedł bardziej w kino grozy, horror, ale niestety dla mnie jest średnio i czasami zwyczajnie nudno, za bardzo rozciągnięta jest historia, rozbudowana, jak wątek pracownika Scrooge'a, a w innych momentach za bardzo skrócona. No i wydaje mi się, że przez to jak to jest ponury serial, to zniknął gdzieś klimat Bożego Narodzenia, zwłaszcza w końcówce, po przemianie bohatera, nie jest odczuwalny, a powinien być.

Serial BBC i FX, czyli porządny poziom, ale też nie ma się czym zachwycać. Jeśli warto obejrzeć to dla aktorów, czyli Guy'a Pearce w roli Scrooge, który gra trochę inną postać, jak bywa w większości adaptacji, czyli zamiast skąpca dostajemy cynicznego biznesmena, który skrywa głęboką traumę. Na drugim planie wyróżniają się Stephen Graham, Jason Flemyng i Andy Serkis, grają na swoim poziomie, ale też mają lepsze role w swojej filmografii. No i wątki z duchami są nierówno rozłożone. Mam na myśli to, że najwięcej czasu dostaje duch zeszłych świąt, który jest przez 2 odcinki z trzech, ale już wizyta ducha obecnych świąt i przyszłych jest pokazana zbyt krótko i schematycznie w ostatnim odcinku przez co za wiele emocji w końcówce nie było. Tak jakby Knight się skapnął, że ma tylko godzinę do zamknięcia historii.

No i po obejrzeniu tej koprodukcji FX i BBC uświadomiłem sobie, że nie jestem fanem Stevena Knighta. Uwielbiam Peaky Blinders, najnowszy sezon był super, ale scenariuszowo to nie jest i nigdy nie była wybitna produkcja, PB nadrabia stroną wizualną, muzyczną i aktorstwem. A każdy jego inny serial mi średnio wchodzi, tak było z Tabu, które mnie zanudził tak, że gdyby nie Tom Hardy w głównej roli to bym odpuścił, tak jak zrobiłem w przypadku See, dałem radę tylko pilota zobaczyć. Z filmami opartymi na jego scenariuszach też nie jest lepiej, np. "Serenity" z Anne Hathaway, "Dziewczyna w sieci pająka", "Allied" Zemeckisa były słabe, jedynie "Eastern Promises", "Locke" i "Hummingbird" z Jasonem Stathamem i Agatą Buzek trzymają jakiś tam poziom, ale też bez rewelacji. To pewnie niepopularna opinia, ale dla mnie Knight to przereklamowany scenarzysta.

Odpowiedz
Ja wczoraj miałem okazję obejrzeć i mam podobne zdanie co michax.

Obejrzeć oczywiście można, żeby zobaczyć nieco zmienioną wersją klasycznej powieści Dickensa, ale jednak czegoś tam brakuje. Największy zarzut mam do przedstawienia w tej opowieści wizyt duchów. Albo powinno być to zbalansowane i każdy winien mieć mniej więcej tyle sam czasu, albo po prostu nakręcić dłuższy miniserial. Tak ostatnia część mknie niesamowicie do przodu i strona emocjonalna oraz ostateczna przemiana Scrooge'a kuleją. A nie będę ukrywał, że właśnie po wizycie ostatniego ducha spodziewałem się najwięcej. Wątek z rodziną tez rozwleczony, szczególnie z "eksperymentem" Scrooge'a na żonie.

Wizualnie jest fajnie (aczkolwiek nie polecam oglądania na HBO Go), aktorzy też dają radę. Ode mnie takie naciągane 6/10.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Eksperyment na żonie to zdecydowanie najlepszy wątek.

Odpowiedz
To ja jestem zachwycony i dla mnie 9/10. Uwielbiam klasyczną "Opowieść wigilijną", ale wszystkie zmiany względem oryginału bronią się i wprowadzają powiew świeżości. Jeżeli chodzi o stronę wizualną, to bardzo mi się podoba mroczny, pogrążony w ciemnościach Londyn, aktorzy dają radę, a Guy Pierce jest świetny. Podobnie jak Nawrocki uważam, że wątek eksperymentu na żonie to najlepszy wątek. I przy każdej ekranizacji jaką widziałem, czułem, że Scrooge jest trochę karykaturalnym symbolem chciwości i zła, a tutaj zobaczyłem w nim człowieka, który nie neguje świąt z automatu, bo tak, ale to wszystko jakoś wynika z jego historii i w jej ramach ma sens.

Odpowiedz
You (2 sezon) - pomimo tuzina wad, cringe'owości niektórych wątków oraz mało wysublimowanych twistów mam zajebistą słabość do tego serialu. Tak jak nie znoszę melodramy, tak ta zaserwowana tutaj i przyprawiona o elementy krwistego thrillera cholernie wpadła mi w oko. Sezon 2 to w zasadzie więcej tego samego, z pewnym wyjątkiem - dla głównego bohatera stworzono przeciwwagę w postaci fajnej postaci Love, kobiety-wdowy prowadzącej sklep z ekożywnością i posiadającej dość szurniętą rodzinkę. Znana z innego tytułu na Netflixie "The Haunting of Hill House" Veronica Pedretti jest tutaj absolutnie fantastyczna, ile razy pojawia się na ekranie - kradnie show i dominuje nad skądinąd dalej dobrym i specyficznym w roli psychopaty Pennem Bedgleyem. Pedretti ma w sobie coś ze "zwyczajnej" dziewczyny z którą zawsze chciało się chodzić - ma dobre serce, ale w sumie została skrzywdzona przez los, umie zajebiście gotować no i lubi seks ;) Postać Bedgleya z kolei ewoluuje w odpowiednim kierunku ze wszystkimi konsekwencjami ;) - nie chce już zabijać, chce spokoju od swojej byłej (wątek Candance z odcinka na odcinek mocno się rozkręca), ale jako że ma pecha to wpieprza się w całą masę niewłaściwych sytuacji, skutkujących kolejnymi kałużami krwi.

Twórcy są bardzo świadomi tego jaki serial robią, bo jak wspomniałem jest on miejscami mocno cringe'owaty, wali flashbackami jak w serialach z lat 90-tych, niektóre wątki czy motywy są po prostu z kosmosu (ale bawią). Ma w sobie również masę fajnego uroku, dobrze zagrane role, wiele śmiesznych i groteskowych scen (np. mielenie ciała w maszynce do obróbki mięsa). Efektem takiego podejścia są 2 ostatnie odcinki, które... szkoda spojlerować, ale bawiłem się na nich przednio.

Kto widział pierwszy sezon i "w miarę" mu się podobał - 2 spodoba się jeszcze bardziej - Los Angeles, filmowe klimaty, Pedretti i Bedgley zapewnią udany seans. Kto odfrunął przy pierwszym sezonie, ten lepiej niech do 2-go nie podchodzi :)

7+/10

[Obrazek: sg-you-seizoen-2-netflix.png?itok=Xge8oA-Q]
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
"Outsider" - po dwóch odcinkach wydaje mi się, że to może być jedna z lepszych ekranizacji Kinga. Na Bena Mendelsohna zawsze miło się patrzy, podobnie z Billem Campem. Jest klimatycznie, ładnie nakręcone, a zagadka intryguje. Nie jest to coś, o czym będę myślał tydzień, ale miło spędziłem wieczór :)

Odpowiedz
Bill Camp to jest taki wspanialy aktor charakterystyczny - z ciekawosci policzylem, widzialem z nim az 17 rzeczy. Dzisiaj pewnie wleci Outsider, słyszę porównania do pierwszego sezonu TD i o świetnym klimacie.

Odpowiedz
Ja 19, ale zacząłem go zauważać dopiero po "Pozostawionych" :D

Odpowiedz
The Outsider jest super, ale strasznie szybko przez pierwszą połowę książki przebrnęli

Odpowiedz
(21-01-2020, 07:49)harlequinade napisał(a): The Outsider jest super, ale strasznie szybko przez pierwszą połowę książki przebrnęli

uuuu, to niedobrze. Jak to u Kinga, to najlepsza część. Im więcej tajemnicy się odsłania tym bardziej klimat siada aż do też klasycznie u niego rozczarowywującego finału.

Odpowiedz
No nie wiem, z drugiej strony od książki chyba trochę odejdą i bedą robić luźniejszą adaptację - po dwóch odcinkach przebrnęli przez ponad połowę książki, odcinków ma być 10, myślę że będą potężne modyfikacje.

Odpowiedz
Snuffer, czyli podobnie jak z ekranizacją trylogii Pana Mercedesa, gdzie sporo pozmieniano co przyniosło same plusy. Choćby kolejność ekranizacji tomów, bo 1 sezon to pierwszy tom, druga seria to tom III, a seria 3, najprawdopodobniej ostatnia, to ekranizacja tomu drugiego. No i zmiana ta ma sens, bo jeden z głównych bohaterów nie pojawia się prawie w ogóle w tomie drugim. A w 3 sezonie zmiany zaszły tak daleko, że wyszła jedna z lepszych ekranizacji Kinga, którą ogląda się jak... klasyczne seriale Davida E. Kelleya, albo adaptację powieści Johna Grishama, czyli sądowo prawnicze pojedynki, których nie było w książce. Dużo pozmieniał Kelley , dużo dodał, co wyszło na plus. Wszystkiego bym się spodziewał po ekranizacji powieści Kinga, ale nie prawniczego serialu. Może nie w całości, ale z połowa serii trzeciej to dawny Kelley, widocznie nie potrafi się obejść bez wątków prawniczych w żadnym swoim serialu.

W obu serialach pojawia się niejaka Holly, tylko w Panu Mercedesie zagrana jest przez aktorkę znaną z "Sukcesji". No jak lubię aktorkę, która wcieliła się w tą samą rolę w serialu HBO, wiem jak jest to dobra aktorka, ale tak przyzwyczaiłem się przez 3 lata do Justine Lupe, że nie mogę zapomnieć o tamtym wcieleniu Holly, jak oglądam Outsidera. Zwłaszcza że parę tygodni temu zakończyłem 3 sezon Pana Mercedesa. Kto by się spodziewał, że z jednych z najgorszych książek Kinga powstały 3 dobre sezony.

Odpowiedz
Niemiecki Dark od Netflixa.
Łyknąłem dwa sezony jak młody pelikan. Bardzo dobry serial z tak pokręconą fabułą, że można dostać oczopląsu z bólem głowy naraz.
Trzeba się przyzwyczaić do języka a i dużo jest bzdurnych filozoficznych dialogów monologów, ale generalnie jest bardzo dobrze i z niecierpliwością
czekam na finał czyli trzeci sezon.
Polecam
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Jest odpowiedni temat dla tego serialu :)
__

Ja nadrobiłem 3 odcinki Outsidera i podoba mi się. Książki nie czytałem, więc nie mam ja tego zestawić z Kingiem. Na ekranie jednak fajny tajemniczy klimat, jest nawet trochę takich typowo horrorowych elementów, ale nie takich znanych z blockbusterów grozy. Napięcie jest fajnie, powolnie budowano. Te sceny z dziewczynką są momentami creepy.

W odcinku nr 3 pojawia sie Cynthia Erivo i jest wspaniała. Na razie chyba moja ulubiona postać - ta rozmowa z Benem M. w barze cudna.

Najgorsza żona Terry'ego - Glory Maitland. No irytująca niesamowicie.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon