Fallout 1, 2 (i reszta)
@military: A próbowałeś zagrać w UnderRail, grę która czerpie z koncepcji i mechanik oryginalnej serii Fallout tyle, ile tylko można (włączając w to oprawę graficzną) i dodając kilka nowych, świetnych moim zdaniem, patentów. Ogólnie wygląda to i funkcjonuje niemal, jak dawno zaginiona "prawdziwa" trzecia część Fallouta i w ogóle czuć, że to jeden wielki list miłosny do serii i fanów tamtych gier. Osobiście pograłem dopiero pięć godzin, i przyznam, że jedyny zarzut, jaki mam do tej pory pod adresem tej gry, to to, że niekiedy otoczenie uniemożliwia (a w zasadzie uniemożliwiało) mi dobre rozeznanie w na polu walki. Zwyczajnie, ściany zasłaniały mi położenie przeciwników, których musiałem szukać na oślep kursorem. Do czasu, kiedy nie odkryłem, że używając klawisza TAB mogę sprawić, by ściany i inne elementy, stają się "przeźroczyste". :--)

Ogólnie całkiem sympatyczne RPG, z masą statystyk i sprawiającą wrażenie nieograniczonej ilości "buildów" postaci. Można iść w "stealth", można w "magię" (tutaj są to zdolności psychokinetyczne i telepatyczne), można stworzyć noszącego wielkie armaty karka. Ilość statystyk, perków i umiejętności może mile zaskoczyć nawet największego fana Fallouta, a do tego dodano ciekawie przemyślany crafting. Fabularnie wygląda to rzeczywiście, jak spin-off serii, z elementami kojarzącymi się z uniwersum "Metro 2033". Jakkolwiek, fabuła na początku nie porywa, to z czasem, kiedy już poznamy kilka postaci i wykonamy związane z nimi questy zaczyna się robić coraz ciekawiej. Osobiście wciągnąłem się dość mocno - odpaliłem w piątkowy wieczór po pracy, zainspirowany właśnie Twoim, Military, postem - a że w przeciwieństwie do Wasteland 2, UnderRail miałem już na dysku, to padło na tę grę - i skończyłem sesję o piątej nad ranem w sobotę.

Z tego, co widzę, chyba jednak nie grasz na PC, a UnderRail, niestety, wyszło tylko na tą platformę i w ogóle jest do cna "PC-tową" grą (skróty klawiszowe, interfejs, sterowanie). Jakkolwiek, wymagania ma takie, że uruchomić to można pewnie nawet na dziesięcioletnim sprzęcie (czego nie da się powiedzieć o - podobno - dość kiepsko zoptymalizowanym Wasteland 2). Polecam!

[Obrazek: Under_Rail.jpg]
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
Nie słyszałem nawet o Underrail, brzmi cieakwie, ale gra na PC to nie dla mnie - dlatego mimo że mam W2 na PC, gram dopiero po kupieniu wersji konsolowej.:)

Odpowiedz
Dość paskudnie wyglądający, bezstylowy i sprawiający wrażenie monotonnego ten Underrail.:)

Tymczasem w W2: wiocha przejęta przez gang, który stworzył rząd i ciemięży ludzi podatkami. W odpowiedzi ja urządzam gangowi krwawą jatkę.:) Czy tę grę projektowały liby? Zwłaszcza że gangsterzy/politycy ukrywają się za fasadą korporacji, więc twórcy jadą równo po każdej stronie. Bardzo mi się to podoba.:)

Odpowiedz
Fallout 2 na silniku New Vegas

http://fallout-corner.pl/2016/11/26/molten-clouds-fallout-2-na-silniku-new-vegas/

Ostro :)

Odpowiedz
Wróciłem po 2 latach do Fallouta 4. Wydałem na grę w dniu premiery 150 zł więc rzucenie jej w kąt jest bez sensu, a to świetna okazja aby przy okazji przetestować nowego laptopa ;) Załadowałem stare sejwy i...

Co tu pisać - jeżeli choć na chwilę zapomnimy, że ta gra ma w tytule słowo Fallout, to jest całkiem nieźle - ot taki post apo eksplorator świata połączony z shooterem. Można pochodzić, postrzelać, nawet się zabawić w mordercę bez serca, a przy okazji pozbierać tonę śmieci. Ale w kontekście Fallouta, serii, wyznaczonych standardów przez Black Isle i Obsidiana - ku.... po prostu brak słów. Kreatywność questów jest na poziomie 5-latka. 95% zadań to "idź do budynku i zabij bossa na ostatnim piętrze". Inwestycja punktów w umiejętności pozabojowe jest kompletnie nieopłacalna tzn. w kilku momentach można np. dzięki charyzmie poprowadzić rozmowę nieco inaczej, ale nie przekłada się to na inny styl grania i rozwiązywania zadań. Zresztą z czym do ludzi skoro fabuła znowu traktuje... a zresztą warto przytoczyć początek tej historii i przyrównać ją do New Vegas:

Fallout 3 - żyjemy w schronie, znika nasz stary i musimy go odszukać
Fallout 4 - unikamy apokalipsy, żyjemy w schronie, kradną nam syna i musimy go odszukać

New Vegas - zaczynamy na kompletnym zadupiu jako kurier, budzimy się nie pamiętając co się stało, wiemy tylko kto nas uratował, tło fabuły to jakaś zapora i sami musimy podrążyć temat i odnaleźć się w nowej rzeczywistości.

Bethesda, ty tępa dzido.

No ale ważniejszy był pomysł na budowanie wiosek, który szczerze pisząc - wyje...bym za okno, a część questów z głównej fabuły polega właśnie aby iść gdzieś i coś zbudować. Zresztą czuję się trochę jak ten gość poniżej:

[Obrazek: giphy.gif]

Bethesda co chwilę podpowiada "Rób to kretynie, przecież nie po to kodowaliśmy to 2 lata żebyś tego nie robił!", ale nie. Ja nie chcę, nie chcę budować. Nie chcę wyznaczać jakichś szlaków handlowych i co chwilę brać udział w generowanych losowo walkach o wioskę. Dla mnie Fallout to historia, to immersja związana z budowaniem swojej postaci i przeżywaniu niejednoznacznych questów, które zawsze pozostawiają za sobą pytania - czy można to było zrobić inaczej? Tutaj takiego dylematu nie ma, poza jednym - jakiej broni użyć, aby rozwalić komuś łeb?

Już wiem, że wyżej niż 6/10 nie wystawię bo gra się po prostu średnio, świat jest ładny (ale przeładowany, New Vegas miało milion razy lepszą mapę), ale to nie Fallout.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Logika questów Bethesdy w pigułce - quest z tożsamością Danse'a :)

Scenariusz tej gry, ale także poszczególnych questów to jedno wielkie...

[Obrazek: giphy.gif]
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
W dobie Koronki, zeby nie siedziec w domu i nie dolowac myslac o mozliwym kryzysie stwierdzilem, ze wroce troche do swojego konika, czyli szrotow ery VHS. Dzis sobie od rana ogladam trailery roznych akcyjniakow i esefow, a tu nagla pojawia sie taka perelka:

https://birthmoviesdeath.com/2015/11/10/radioactive-dreams-the-fallout-movie-you-didnt-know-existed

No cudo :)

Robie sobie maraton z Radioactive Dreams, Neon City oraz A Boy and His Dog, a potem wracam do Fallouta:

Odpowiedz
W sklepiku nie widzę. Gdzie można obejrzeć to cudo? ;)
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Na jutubie jest w jakosci VHS, ale po hiszpansku :)

Pewnie na jakims Putlockerze musisz to wylowic.

Odpowiedz
Jonathan Nolan adaptuje Fallouta dla Amazon:

https://variety.com/2020/tv/news/fallout-series-jonathan-nolan-lisa-joy-amazon-1234696997/?fbclid=IwAR2m1crP8AYoEir1dnbjzuhgHKFHs4KNuX0AkaWjFkVNAI4C8QiHlzJ7Nd8

"In Nolan we Trust" A nie to inny Nolan, ale chyba też można w niego wierzyć?   Hm, może coś z tego wyjdzie, jak tylko bardzo skoncentruję się na Fallout 2, starej dobrej grze turowej, która moim skromnym zdaniem jest jedną z najlepszych gier... (pause)... in the world!!! Plus skoro to ten Nolan to pewnie pojawi się Ramin Djawadi. Oj, to będzie wyzwanie, gdyż muzyka Marka Morgana to geniusz ambientu i klimatu!
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
A ja mam nadzieje, że padnie na innego kompozytora a Djawadiego zgarną do Śródziemia. Tamta ekipa techniczno-artystyczna jest tak potężna, że nie wyobrażam sobie aby muzy miał nie robić kompozytor z pierwszej ligi a Djawadi z jego doświadczeniem nadaje się do tego jak nikt. A takie dwa projekty to za dużo na jednego :P

Odpowiedz

:)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
O kurła, poraził mnie blask złota tego contentu. Najlepsza odzywka na test :) 

Odpowiedz
Fallout: Yesterday is an attempt to recreate the cancelled Black Isle's Fallout 3 on the engine of the classic games.

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz

Odpowiedz
Dajcie to Millerowi, albo podkerci, albo nagra na podstawie, dokad ten swiat zmierza, ale epicko jest

Odpowiedz
Ma wyjsc niby ten serial Fallout, oczywiscie Zjebbhesda podsunie im pod nos swoje rzygowiny w postaci Fallouta 76
FO1, a zwłaszcza FO2 To były gry wszeczasów

Odpowiedz
Na bezrybiu i rak ryba:

https://www.pcgamer.com/new-bloods-fallout-homage-will-have-first-person-combat/

Odpowiedz
Nie słyszałem w ogóle o tym projekcie ale wygląda całkiem nieźle. Tzn interface wygląda na zżynkę, a nie inspirację, ale i tak pewnie wiele będzie zmienione. Mam nadzieję, że będzie można przełączać pomiędzy widokiem FPP a izometrycznym podczas walki.

Fallouty to był gigantyczne projekty, nawet dzisiaj, będzie trudno się do tego zbliżyć, z drugiej strony dobrych post apo rpg jest jak na lekarstwo, więc z nadzieją przywitam każdego przedstawiciela tego wymarłego prawie gatunku.

I tak jak było pewnie wspomniane gdzieś powyżej. Fallout 2 to jedno z najlepszych przeżyć growych jakich dane było mi doświadczyć. Obok Tormenta, Witchera 3 czy Baldur's Gate.
Captain Obvious

Odpowiedz
https://www.vanityfair.com/hollywood/2023/11/fallout-first-look

Wysłane z mojego H8216 przy użyciu Tapatalka
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości