Fargo (FX, 2014-)
Ja też oglądam, wiec jest spoko. BBT rozstawia wszystkich jak pionki. Przesłuchanie dobre - mógł wygłupiać się do woli, bo miał solidne alibi, a zdjęcie z kamery, no powiedzmy, że nierozstrzygające.

Odpowiedz
Tu nawet nie chodzi o to, że miał alibi - jak dla mnie póki co wszystko wskazuje na to, że Thornton gra tutaj nikogo innego jak mającego niezły fun Szatana, co zresztą jest motywem wziętym z innego filmu Coenów ;)

W ogóle ten serial tak fajnie przetwarza różne coenowskie tematy (np. złośliwość losu), że aż nie chce mi się wierzyć, że nie maczali swoich paluszków w scenariuszu.

Odpowiedz
No ale chyba chodzi o to, że Malvo to taki Szatan troche. Ale z realistycznego punktu widzenia ma to sens - profesjonalny morderca z 'plecami', który bawi się w miasteczku, gdzie morderstwa policja widziała co najwyżej na filmach. ;)

Odpowiedz
Albertino ma rację, Malvo, jak samo imię wskazuje, gra tu Szatana, co piąty odcinek wyraźnie potwierdza. I fajnie, bo faktycznie czuć przez ten zabieg jeszcze mocniej ducha Coenów.

Odpowiedz
Oglądalność nie jest jakaś oszałamiająca (i ciągle spada); mam nadzieję, że dadzą zielone światło drugiemu sezonowi.

Odpowiedz
To nie ma być miniseria?
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Miniserial z mozliowscia przerodzenia sie w antologie, jak TD, chyba.

Odpowiedz
O, to drugie byłoby nawet fajne, ale skoro tak to chciałbym z sezonu na sezon inne scenerie :)

Odpowiedz
No wlasnie jestem ciekaw, bo Minnesota to jednak jest nierozłączna z FARGO. A z drugiej strony, nie wiem czy ciągnięcie wątku Malvo i Lestera Czarnucha byłoby tak wiarygodne/dobre przez następną serię czy dwie.

Odpowiedz
Ciągnięcie wątku nie, ale okolice i klimat powinny być podobne. Plus jakieś delikatne nawiązania do fabuły/postaci z poprzedniej serii.

Odpowiedz
W sumie mogloby być ciekawie, jakby okolica została ta sama, ale następne historie nawiązywaly w podobony sposób do całej twórczości Coenów, tak jak nawiązuje ta. Czyli tak, jak tutaj powraca torba pieniędzy z "Fargo" to takim drobnym elementem, którejś historii mogłoby być jakieś nawiązanie do innego filmu.

Odpowiedz
(14-05-2014, 19:00)Crov napisał(a): W sumie mogloby być ciekawie, jakby okolica została ta sama, ale następne historie nawiązywaly w podobony sposób do całej twórczości Coenów, tak jak nawiązuje ta. Czyli tak, jak tutaj powraca torba pieniędzy z "Fargo" to takim drobnym elementem, którejś historii mogłoby być jakieś nawiązanie do innego filmu.

W ostatnim odcinku było chyba niedoszłe nawiązanie do NCFOM - w ogóle cała postać Lorne'a Malvo ma wiele wspólnego z Chigurhem (morderca do wynajęcia z "twarzową" fryzurą), a w scenie
Istnienie tej postaci na poziomie nie-nadprzyrodzonym, jako inteligentnego zbira lubiącego manipulować ludźmi, da się się obronić, jednak w piątym odcinku najbardziej została podkreślona jego demoniczna natura:
Jak na diabła przystało, pracuje sam; z kolei siły dobra stanowią drużynę, która teraz zaczyna się wreszcie powoli mobilizować. Przeciwieństwem i głównym antagonistą diabła - aniołem - jest na pewno Molly; spotkanie tych dwojga będzie pewnie kulminacyjnym momentem opowieści. Molly do pomocy ma Grimly'ego, a teraz i swojego gamoniowatego szefa. Siły to raczej mizerne, złożone z prostych ludzi żyjących na zadupiu, na którym nic się nigdy nie działo (takie akcje, jak mają teraz, widzieli tylko w telewizji) i którzy wcześniej nie byli testowani jako obrońcy przed Złem. Stoją teraz w obliczu wielkiej próby: kto stawi czoła wrogowi, a kto się podda? Każde z nich prędzej czy później się przekona, natomiast samego Malvo raczej nie złapią - sądzę, że po zabawie z mieszkańcami Minnesoty zniknie i pozostanie nieuchwytny, by wodzić na pokuszenie kolejne miasteczka.

Cytat:Oglądalność nie jest jakaś oszałamiająca (i ciągle spada); mam nadzieję, że dadzą zielone światło drugiemu sezonowi.

Dziwi mnie to i nie dziwi. Z jednej strony serial IMO jest na razie doskonały - idealna równowaga między powagą a czarnym humorem, między realnością a groteską, świetna gra aktorska... a z drugiej rozumiem, że nie podoba się większej widowni, skoro podoba się mnie. Bo po raz pierwszy mam takie uczucie, że jakiś serial/film został napisany specjalnie dla mnie. Każdy odcinek oglądam po 2-3 razy, najpierw w oryginale, z angielskimi napisami, potem z polskimi od Józka i Igloo666 ("Niech to gęś kopnie!" 10/10 :D). Fajnie byłoby, gdyby powstała antologia, bo też uważam, że dla tej historii byłoby lepiej, gdyby została rozwiązana po pierwszym sezonie. Ale jak zakończą teraz i "Fargo" przejdzie do historii jako mini serial, kompletna historia, też będę zadowolona.

Odpowiedz
Nie moge.... Czarnuch drugi raz upuścił broń. To bez dwóch zdań największa dupa wołowa w historii telewizji.

Odpowiedz
Całkiem niezły ten 5 epizod, chociaż ta nocna przypowieść mnie dobiła. Za to ta ze skarpetkami świetna :D
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(15-05-2014, 22:47)Mental napisał(a): Nie moge.... Czarnuch drugi raz upuścił broń. To bez dwóch zdań największa dupa wołowa w historii telewizji.

To był raczej pierwszy raz. Ta broń przynajmniej nie była klecona na bambusowym stole i nie rozleciała się od razu. BTW fajne sklepy w tej Minnesocie, że dorzucają strzelby gratis do skarpetek :).

A Martin Freeman urodził się, by grać ciapowatych facetów po czterdziestce, tak jak Maggie Smith urodziła się po to, by grać stare hrabiny. Fantastyczna rola.

Odpowiedz
Cytat:To był raczej pierwszy raz.

Drugi. Przecież w pilocie upuścił karabin maszynowy.

Odpowiedz
Którego wydarzenia działy się po tych przedstawionych w początku tego odcinka, pewnie o to chodziło koledze.

Odpowiedz
Jeżeli zaliczyć paralizator w poczet broni to mamy 3 upuszczenia
Harry, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Mar 2014.

Odpowiedz
Paralizator to broń Polaków, więc to nie broń :)

Odpowiedz
Nowy odcinek sporo namieszał - wygląda na to, że serial utrzyma wysoki poziom do końca.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon