13-05-2014, 01:31
|
Fargo (FX, 2014-)
|
|
Ja też oglądam, wiec jest spoko. BBT rozstawia wszystkich jak pionki. Przesłuchanie dobre - mógł wygłupiać się do woli, bo miał solidne alibi, a zdjęcie z kamery, no powiedzmy, że nierozstrzygające.
Tu nawet nie chodzi o to, że miał alibi - jak dla mnie póki co wszystko wskazuje na to, że Thornton gra tutaj nikogo innego jak mającego niezły fun Szatana, co zresztą jest motywem wziętym z innego filmu Coenów ;)
W ogóle ten serial tak fajnie przetwarza różne coenowskie tematy (np. złośliwość losu), że aż nie chce mi się wierzyć, że nie maczali swoich paluszków w scenariuszu. 13-05-2014, 18:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2014, 18:11 przez Albertino.)
No ale chyba chodzi o to, że Malvo to taki Szatan troche. Ale z realistycznego punktu widzenia ma to sens - profesjonalny morderca z 'plecami', który bawi się w miasteczku, gdzie morderstwa policja widziała co najwyżej na filmach. ;)
13-05-2014, 18:24
Albertino ma rację, Malvo, jak samo imię wskazuje, gra tu Szatana, co piąty odcinek wyraźnie potwierdza. I fajnie, bo faktycznie czuć przez ten zabieg jeszcze mocniej ducha Coenów.
14-05-2014, 14:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2014, 14:50 przez joozeek.)
Oglądalność nie jest jakaś oszałamiająca (i ciągle spada); mam nadzieję, że dadzą zielone światło drugiemu sezonowi.
14-05-2014, 18:08
O, to drugie byłoby nawet fajne, ale skoro tak to chciałbym z sezonu na sezon inne scenerie :)
14-05-2014, 18:38
No wlasnie jestem ciekaw, bo Minnesota to jednak jest nierozłączna z FARGO. A z drugiej strony, nie wiem czy ciągnięcie wątku Malvo i Lestera Czarnucha byłoby tak wiarygodne/dobre przez następną serię czy dwie.
14-05-2014, 18:42
Ciągnięcie wątku nie, ale okolice i klimat powinny być podobne. Plus jakieś delikatne nawiązania do fabuły/postaci z poprzedniej serii.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 14-05-2014, 18:54
W sumie mogloby być ciekawie, jakby okolica została ta sama, ale następne historie nawiązywaly w podobony sposób do całej twórczości Coenów, tak jak nawiązuje ta. Czyli tak, jak tutaj powraca torba pieniędzy z "Fargo" to takim drobnym elementem, którejś historii mogłoby być jakieś nawiązanie do innego filmu.
14-05-2014, 19:00 (14-05-2014, 19:00)Crov napisał(a): W sumie mogloby być ciekawie, jakby okolica została ta sama, ale następne historie nawiązywaly w podobony sposób do całej twórczości Coenów, tak jak nawiązuje ta. Czyli tak, jak tutaj powraca torba pieniędzy z "Fargo" to takim drobnym elementem, którejś historii mogłoby być jakieś nawiązanie do innego filmu. W ostatnim odcinku było chyba niedoszłe nawiązanie do NCFOM - w ogóle cała postać Lorne'a Malvo ma wiele wspólnego z Chigurhem (morderca do wynajęcia z "twarzową" fryzurą), a w scenie Istnienie tej postaci na poziomie nie-nadprzyrodzonym, jako inteligentnego zbira lubiącego manipulować ludźmi, da się się obronić, jednak w piątym odcinku najbardziej została podkreślona jego demoniczna natura: Jak na diabła przystało, pracuje sam; z kolei siły dobra stanowią drużynę, która teraz zaczyna się wreszcie powoli mobilizować. Przeciwieństwem i głównym antagonistą diabła - aniołem - jest na pewno Molly; spotkanie tych dwojga będzie pewnie kulminacyjnym momentem opowieści. Molly do pomocy ma Grimly'ego, a teraz i swojego gamoniowatego szefa. Siły to raczej mizerne, złożone z prostych ludzi żyjących na zadupiu, na którym nic się nigdy nie działo (takie akcje, jak mają teraz, widzieli tylko w telewizji) i którzy wcześniej nie byli testowani jako obrońcy przed Złem. Stoją teraz w obliczu wielkiej próby: kto stawi czoła wrogowi, a kto się podda? Każde z nich prędzej czy później się przekona, natomiast samego Malvo raczej nie złapią - sądzę, że po zabawie z mieszkańcami Minnesoty zniknie i pozostanie nieuchwytny, by wodzić na pokuszenie kolejne miasteczka. Cytat:Oglądalność nie jest jakaś oszałamiająca (i ciągle spada); mam nadzieję, że dadzą zielone światło drugiemu sezonowi. Dziwi mnie to i nie dziwi. Z jednej strony serial IMO jest na razie doskonały - idealna równowaga między powagą a czarnym humorem, między realnością a groteską, świetna gra aktorska... a z drugiej rozumiem, że nie podoba się większej widowni, skoro podoba się mnie. Bo po raz pierwszy mam takie uczucie, że jakiś serial/film został napisany specjalnie dla mnie. Każdy odcinek oglądam po 2-3 razy, najpierw w oryginale, z angielskimi napisami, potem z polskimi od Józka i Igloo666 ("Niech to gęś kopnie!" 10/10 :D). Fajnie byłoby, gdyby powstała antologia, bo też uważam, że dla tej historii byłoby lepiej, gdyby została rozwiązana po pierwszym sezonie. Ale jak zakończą teraz i "Fargo" przejdzie do historii jako mini serial, kompletna historia, też będę zadowolona. 15-05-2014, 10:26
Całkiem niezły ten 5 epizod, chociaż ta nocna przypowieść mnie dobiła. Za to ta ze skarpetkami świetna :D
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 16-05-2014, 01:06 (15-05-2014, 22:47)Mental napisał(a): Nie moge.... Czarnuch drugi raz upuścił broń. To bez dwóch zdań największa dupa wołowa w historii telewizji. To był raczej pierwszy raz. Ta broń przynajmniej nie była klecona na bambusowym stole i nie rozleciała się od razu. BTW fajne sklepy w tej Minnesocie, że dorzucają strzelby gratis do skarpetek :). A Martin Freeman urodził się, by grać ciapowatych facetów po czterdziestce, tak jak Maggie Smith urodziła się po to, by grać stare hrabiny. Fantastyczna rola. 16-05-2014, 11:16 Cytat:To był raczej pierwszy raz. Drugi. Przecież w pilocie upuścił karabin maszynowy. 16-05-2014, 16:25
Którego wydarzenia działy się po tych przedstawionych w początku tego odcinka, pewnie o to chodziło koledze.
16-05-2014, 17:07
Jeżeli zaliczyć paralizator w poczet broni to mamy 3 upuszczenia
Harry, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Mar 2014.
18-05-2014, 15:17 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Gomorra (2014) | joozeek | 133 | 45,369 |
07-05-2026, 18:30 Ostatni post: Nemo |
|
| Wataha (HBO, 2014-) | Pelivaron | 32 | 10,751 |
27-12-2025, 19:02 Ostatni post: Snappik |
|
| Sons of Anarchy (FX, 2008-2014) | dillinger | 681 | 139,044 |