Ankieta: Jaki format obrazu?
4:3
16:9
14:9
[Wyniki ankiety]

Format obrazu
Jakby ktoś nie zauważył - trzecia część trylogii Browna czyli "Inferno" (ponoć słabizna) zmieniła AR na gorszy.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Przeglądajac pewne fora trafiłem na grupy maniaków open matte i mają oni sporo racji. Tzn. niektóre filmy wyglądają o wiele "trafniej" w takim formacie, kiedy wersja kinowa jest ucięta do szerokiej panoramy.
Znów dam tu przykład "Showgirls".

Inna sprawa, że wygląda na to, że wersja kinowa/open matte "Predatora" to praktycznie obraz wycięty z fullscreena

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Ale co Showgirls? Ten film ma fenomenalne zdjęcia i doskonałe kadry. W open matte wygląda źle tak jak każdy inny film w przypadku którego wypacza się intencje autora zdjęć / reżysera.

Odpowiedz
Pozwolę się nie zgodzić. Uważam, że wersja kinowa jest zbyt "ścięta". To nie jest film, gdzie usprawiedliwione są takie szerokie kadry - oprócz scen ze sceny ale...

->

[Obrazek: 12ea83d27797f65c9a51a77e2b576d53.png]

[Obrazek: m7KOlcs.jpg]

Odpowiedz
Kiepska kompozycja, mnóstwo wolnej, niepotrzebnej przestrzeni. Porażka.

Może, może gdyby dolny kadr otwarto w dół ORAZ w górę jakoś by to wyglądało, ale nie tylko w dół.

Odpowiedz
Dokładnie. Open Matte chujowe, że aż boli.

Shamar napisał(a):że wersja kinowa/open matte "Predatora"

W tym wypadku wersją open matte może być najwyżej telewizyjne 4:3, a nie kinowe 1.78:1.

Odpowiedz
Dlatego dałem łamanie bo w przypadku "Predatora" wersja 4/3 to takie prawdziwe OM. Ta inna ma jedynie trochę więcej materiału niż kinowa.

patrzta jak się niektórym nudzi

Odpowiedz
Na Warner tv wlasnie leci Zloto Pustyni i jest mocny lol z AR i jak to jest wyswietlone.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Nie wszyscy maja Łerner Tivi, Buczo.

Odpowiedz
To dobrze, bo tam co chwile jakas techniczna popeline odwalaja i szkoda Szamarze twoich pieniedzy.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Nie mozna było napisać tego tak, żeby było wiadomo o co chodzi? Bo tak to w sumie nie wiem jaki sens w ogóle cokolwiek pisać.

Odpowiedz
Nie da sie, Zydzi z Warnera mi zakazali.

Odpowiedz
Kilka razy natrafiałem na ten kanał, czasami to nawet nie było 4:3 tylko dosłownie kwadrat na środku całego telewizora. Jak w starych telewizorach.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Bo to była telewizorcepcja.

Odpowiedz
(20-10-2025, 10:19)Krismeister napisał(a): Kilka razy natrafiałem na ten kanał, czasami to nawet nie było 4:3 tylko dosłownie kwadrat na środku całego telewizora. Jak w starych telewizorach.

Dokladnie tak. W tym przypadku prostokat, gdzie 2/3 obrazu to czarny kontur. Przez moment myslalem nawet, że to jakis postmodernistyczny chwyt w filmie, ze pojawia sie za moment jakies przenikajace kadry. Oni wrzucaja wszystko jak leci, najwyrazniej majac w dupie jakis tam standard, byle tylko zapchac ramowke.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon