Ghostbusters (1984-2020)
Niepotrzebny remake niezłego filmu z lat 80., gdzie oryginalną obsadę zamieniono irytującymi kobietami i wypełniono kolorowym CGI...Jestem tak odległy od grup docelowych że prawdopodobieństwo obejrzenia tego filmu jest tak niskie jak obecne ciśnienie krwi Harold Ramisa.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Koment z Tube pozamiatał :)

"If you want a crappy version of your all time favorite movie, Who you gonna call?" :D

Odpowiedz
2 Military

Jak dla mnie to był standardowy dowcip o strukturze którą widzeliśmy setki razy. Ot wielki kawał nadpobudliwej kobity, która robi tutaj wyraznie za ciamajdowaty "butt of the joke", rzuca się z werwą na tłum który ją olewa. Zaraz potem laska wyskakuje z racjonalizacjami, które po części to z niej robią żart. To nawet nie jest fat shaming. Chyba przesadzacie z tym wrzucaniem scenarzystom aż tak nachalnego moralizatorstwa. Zwłaszcza, że wersja oskarżająca ludzi o rasizm i mizoginie w tej sytuacji w ogóle nie działa jako dowcip.

EDIT: Mój 4000 post padł w temacie o remaku Ghostbusterów. Czuje się jak koleś który przegapił jak licznik w jego samochodzie uderzył w symetryczny układ cyfr, bo akurat dłubał w nosie. :)
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
"Ghostbusters: Answer the Call" - czy to tagline, czy zmienili tytuł?

A poza tym jak na razie żaden z tych duchów nie wygląda strasznie. Wiadomo oryginał był komedią, ale zjawiska nadprzyrodzone to jednak były tam straszne, tak jak być powinny.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Proteus, jak możesz w ogóle sugerować, że reżyser tak wrażliwy jak Feig mógłby żartować z wyglądu aktorki? Ta czarnoskóra pani to urocza istota obdarzona przez naturę pokaźnymi rozmiarami. Jest piękna i w środku, i na zewnątrz. Tylko konserwatywni faszyści żyjący ciągle w XIX wieku mogliby uznać jej tuszę za temat do żartów. Ten gag miał zwrócić uwagę na to, że kobieta nie może czuć się bezpieczna w żadnej sytuacji, że kobieta czarnoskóra musi pilnować się podwójnie, by zdominowany przez białych samców świat jej - dosłownie - nie porzucił, nie wykluczył za nawias. Twoja nieczułość i niezrozumienie sytuacji udowadniają tylko jedno: mężczyźni zawsze są tacy sami, niezależnie od szerokości geograficznej.

Odpowiedz
Za cytat ze "Szczęk" ocena idzie punkt w górę - będzie 1/10 jak nic ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Śmieszny fakt: angry video game nerd powiedział, że nie obejrzy tego filmu. W necie setki serwisów zrobiły z tego news i z gościa zrobiły seksistę. Lol kurwa. Ghostbusters nowym symbolem sufrażystek.

Odpowiedz
A reklama się kręci, Universal zaoszczędzi na kupowaniu newsów (pozdrawiam /Film).

Tak czy siak miejmy nadzieję, że nowa wersja wymaże z ludzkiej pamięci te obrzydliwe, mizoginistyczne oryginały, bleh.

#GirlPower #TeamPoshSpice

Odpowiedz
Nazywanie Jamesa Rolfe seksistą przez mainstreamowe media to oczywiście żałosna przesada, ale ja akurat też odrobinę kręciłem nosem na jego filmik. Bo to trochę wydaje mi się szczeniackie i jednak w jakiś spsób politycznie nachalne, wystawianie tak publicznego wideo z fochem i deklaracją że się filmu nie obejrzy bo takie się ma zasady. Jakby co nie jadę po ludziach, którzy nie chcą obejrzeć nowych Ghostbusterów, ja sam jakbym miał kiedykolwiek sięgnąć po ten film, to zapewne tylko i wyłącznie z ciekawości o co ta cała draka.

Ale skoro Rolfe niby nie jedzie po filmie dlatego, że występują w nim kobiety, tylko dlatego, że remake nie ma szacunku do oryginału i bezczelnie jedzie po jego marce, to ja się w takim razie pytam, gdzie były te wszystkie Angry Video Game Nerdy z ich pompatycznymi, youtubowymi deklaracjami gdy Hollywood remakowało Robocopa? Gdy remakeowali Total Recall? Gdy wkrzeszali Terminatora? Ile mieliśmy przypadków bezczelnej jazdy po zimnych trupach różnych marek, bez jakiegokolwiek poszanowania dla wizji oryginału? Dlatego właśnie jego deklaracja wygląda na nieco nieszczerą. Obejrzeć film zanim się nagra tubowe filmiki o jego rzekomej kupsztalowości - to chyba przyzwoite, wymagane minimum.

Odpowiedz
(19-05-2016, 12:51)Proteus napisał(a): Ale skoro Rolfe niby nie jedzie po filmie dlatego, że występują w nim kobiety, tylko dlatego, że remake nie ma szacunku do oryginału i bezczelnie jedzie po jego marce, to ja się w takim razie pytam, gdzie były te wszystkie Angry Video Game Nerdy z ich pompatycznymi, youtubowymi deklaracjami gdy Hollywood remakowało Robocopa? Gdy remakeowali Total Recall? Gdy wkrzeszali Terminatora? Ile mieliśmy przypadków bezczelnej jazdy po zimnych trupach różnych marek, bez jakiegokolwiek poszanowania dla wizji oryginału?
To dziwne pytania. Nie widziales ludzi krytykujacych te rimejki? Terminator to troche inny przypadek, bo został już dość zarżnięty przy trójce w czasie, gdy jeszcze nerdowska społeczność nie byla az tak glosna, wiec nastepstwa tego nie były tak dramatyczne. (Acz wciaz przeciez ludzie narzekaja.) Abstrachujac juz od tego, ze dla niego Ghostbusters moze byc po prostu filmem bliższym jego sercu niż te, które wymieniłeś.

No i moze tez zwyczajnie byc tak, że przez szum w mediach na temat tego filmu postanowił się wypowiedziec. Oczywiscie, moze tez sobie wykalkulowal, ze da mu to ogladalnosc.

Odpowiedz
Oczywiście, że backlash był przy każdym z tych tytułów, ale nie aż takich rozmiarów (przynajmniej mi się tak wydawało). To jest zle zapowiadający się film, ale nie widzę tutaj czegoś druzgocąco głupszego niż wszystkie idotyzmy i czerwone flagi, które wisiały przy zapowiedziach takiego np. Genisys (nie wiem co trójka Terminatora ma tu do rzeczy), ani by trailer zasługiwał na miano najgorszego filmowego zwiastuna w historii Ju Tuba.

Odpowiedz
No ale przeciez wiesz jak to działa: jedno nakreca drugie. Zapowiedziano rimejk - ludziom sie nie podoba. Ogloszono, ze beda w nim same kobity - x% ludzi zaczelo serio albo żartobliwie/trollersko krytykowac ten pomysł. Zrobiła się ideologiczna drama. I teraz filmowe strony, które uwielbiaja pisac ideologiczne arty (bo sa dobrymi clickbaitami albo, bo naprawde w nie wierzą) mają pożywke, bo przeciez nie chodzi o to, czy rimejki sa spoko, ale chodzi o #feminism #equality #gamergate #sexism. O filmie jest głosno, wiec wiecej ludzi zabiera o nim glos.

Cytat:nie widzę tutaj czegoś druzgocąco głupszego niż wszystkie idotyzmy i czerwone flagi, które wisiały przy zapowiedziach takiego np. Genisys (nie wiem co trójka Terminatora ma tu do rzeczy)
To samo, co czwarty Die Hard przy piątym Die Hard. Spieprzenie tej serii nie jest już zadną kontrowersją, wiec niby dlaczego cały Internet miałby krzyczeć o tym, ze piaty Terminator nagle jest ujowy, po tym jak poprzednie dwa juz dawno psuły serie? (Tj. T3 moim zdaniem nie jest tak zly jak T4 i T5, ale ogolny konsensus jednak troche taki jest.) Ghostbusters, nawet pomimo slabszej dwójki, jest wlasciwie klasykiem - powszechnie mimo wszystko nie uwaza sie, ze dwojka zniszczyla te serie kompletnie. No i nie było w przypadku filmów, o których mowisz ideologicznych pierdów i zarzucania krytykom filmu idiotycznych pobudek typu seksizm. Jak ktoś napisał "O kurde, Jai Courtney ssie, Genisys bedzie gownem" to nie robiono z tego na filmowych stronach dramy, ze Internet jest seksistowski i nienawidzi mężczyzn albo Australijczyków. Wiec niby jak mialo to urosnac do takich rozmiarów?

Nota bene, zabawne, ze na stronach pisze sie o tym ile dislikeów ma Ghostbusters, ale w tym roku glosowanie dislajkami pod zwiastunami jest modne - Call of Duty, Lethal Weapon TV maja to samo.

Odpowiedz
Cytat:No ale przeciez wiesz jak to działa: jedno nakreca drugie. Zapowiedziano rimejk - ludziom sie nie podoba. Ogloszono, ze beda w nim same kobity - x% ludzi zaczelo serio albo żartobliwie/trollersko krytykowac ten pomysł. Zrobiła się ideologiczna drama. I teraz filmowe strony, które uwielbiaja pisac ideologiczne arty (bo sa dobrymi clickbaitami albo, bo naprawde w nie wierzą) mają pożywke, bo przeciez nie chodzi o to, czy rimejki sa spoko, ale chodzi o #feminism #equality #gamergate #sexism. O filmie jest głosno, wiec wiecej ludzi zabiera o nim glos.
Cytat:Jak ktoś napisał "O kurde, Jai Courtney ssie, Genisys bedzie gownem" to nie robiono z tego na filmowych stronach dramy, ze Internet jest seksistowski i nienawidzi mężczyzn albo Australijczyków.

Sam o tym pomyślałem i zgadzam się, że coś takiego ma miejsce. Niemniej wciąż nie mogę się oprzeć wrażeniu, że nawet pomimo światopoglądowej nagonki i "eskalacji" w mediach, backlash jest nieporównywalnie większy niż być powinien. Chociaż tak jak mówię - to tylko osobiste wrażenie i jak najbardziej przyjmuję możliwość, że to samonapędzająca się spirala.

Cytat:To samo, co czwarty Die Hard przy piątym Die Hard. Spieprzenie tej serii nie jest już zadną kontrowersją, wiec niby dlaczego cały Internet miałby krzyczeć o tym, ze piaty Terminator nagle jest ujowy, po tym jak poprzednie dwa juz dawno psuły serie?

Równie dobrze mógłbym powiedzieć, że Ghostbusters 2 został zjechany przez publikę, a więc pasja dla marki umarła. To nie ma znaczenia. Ludzie wciąz kochają Terminatora i nie obchodzi ich czy poprzednie były spieprzone, jak wychodzi nowy i zapowiada się na gówno, to ich obchodzi. A mimo tego przyjęcie ani Genisys nie było aż tak wypełnione jadem, choć film już w zapowiedziach był kurewsko głupi.

Cytat:Nota bene, zabawne, ze na stronach pisze sie o tym ile dislikeów ma Ghostbusters, ale w tym roku glosowanie dislajkami pod zwiastunami jest modne - Call of Duty, Lethal Weapon TV maja to samo.

Lethal Weapon TV nawet nie zbliżył się do wyniku obu zwistunów GB. Natomiast wzięcie jednego innego przykładu (zwłaszcza takiego jak Call of Duty biorącego się ze specyficznego środowiska graczy, którzy już przed ogłoszeniem gry uwiesili na Infinity Ward psy i postanowili zjechać firmę za ich praktyki i zwiastun czegokolwiek z symbolem CoD co nie będzie powrotem do WWII) to trochę mało by stwierdzić, że jest w tym roku jakas większa moa na głosowanie dislajkami (choć oczywiście nie skreślam tej możliwości). Generalnie nawet zwiastuny filmów, które w masowej świadomości funkcjonują jako kupsztale, nie mają aż tak druzgocącej przewagi głosów negatywnych.

Odpowiedz
To co napisał Crov + "Ghostbusters" w USA to nie jest po prostu klasyk. Ten film jest tam objęty absurdalnym kultem. Remake był skazany na negatywny backslash, bez względu na całą ideologiczną otoczkę. Chociaż ta oczywiście dodała swoje do pieca.

Odpowiedz
To też możliwe, bo dla mnie osobiście siła tej marki nie jest większa od kultowości takiego np. Terminatora.

Odpowiedz
Ale Termek juz sie mocno rozwodnil przez lata, a wiec krytyka Genysis nie byla niczym wyjatkowym i nie wychodzila poza ramy sensownej krytyki.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Wychodzi na to, że wszystko co wrzucał Bucho jest prawdą (już dwa szczegóły się potwierdziły
To jest jakiś quasi remake czy cholera wie co. Dalej pachnie kupą.

Odpowiedz
Jest też spoko dyskusja o tym na forum Chud. Wspominają między innymi tekst he-who-shal-not-be-named-Faraciego z Birth Movies Death:

http://www.chud.com/community/t/149479/ghostbusters-3-pre-release-thread/2100

Odpowiedz
Kolejna taka gównoburza będzie, jak ogłoszą BTTF remake z żeńską obsadą. Martha McFly i doc Emma Brown.

Ghostbustersi? To by przy tym było takie małe nic.

Odpowiedz
Cytat: BTTF remake z żeńską obsadą. Martha McFly i doc Emma Brown.
Nie mogą, póki żyją twórcy oryginału, gdzieś coś czytałem na ten temat.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon