Ankieta: Jak oceniasz "Godzilla: King of the Monsters"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Godzilla

Mistrzu wraca. Ciekawe czy zrobi z tym sequelem to co zapowiedział.
Więcej możemy się dowiedzieć w dzień Godzilli. W Japonii 3 listopada będzie równo za 24 godziny nie wiem o której zaczynają się te uroczystości ale pewnie wieczorem czy w nocy 2 listopada się dowiemy.

Odpowiedz
Przytoczysz co on mowil o ewentualnym sequelu?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
W drugiej części godzilla ma mieć przeciwnika, ale to akurat było do przewidzenia.

Odpowiedz
Yamazaki mówił coś o stworzeniu idealnego filmu typu "versus." Tak naprawdę kilka razy mówił o różnych planach. Hedorah może być kolejnym przeciwnikiem. Chciałbym zobaczyć go w CGI. Będzie trochę taki Godzilla vs. the Blob.
Ludzie od Monsterverse też od dawna mówili o Hedorze ponieważ twórca MV, Yoshimitsu Banno wyreżyserował Godzilla vs. Hedorah i ta seria istnieje do dzisiaj i jest tak mocna bo przez prawie dekadę starał się o zrobienie choćby krótkometrażowego sequela więc byłby to ukłon w jego stronę.
Na razie nie ma pewności czy na pewno chce kontynuować tę sama historię z tymi samymi postaciami ale raczej mówi się o eksploracji innego aspektu serii tylko wg Yamazakiego będzie taki sam nacisk położony na scenariusz i historię.
Jeśli to bezpośredni sequel to fajnie by było rozwinąć wątek polityczny, bo przecież jest to historia alternatywna no to myślę po wydarzeniach z GMO Japonia będzie się dozbrajać, może będzie uczestniczyć w wojnach w Azji itd.

Trochę dziwnie że ujawniono to już dzisiaj jak za dwa dni jest całe święto Godzilli to liczę że tam podadzą jakieś konkrety.

Odpowiedz
Osobiście mam nadzieję na bezpośrednią kontynuację ze znanymi bohaterami, do tego akcja kilka (kilkanaście?) lat później, większe skupienie na militariach itd. Fajnie byłoby widzieć uzbrojonych Japończyków, jakieś przygotowane fortyfikacje na wypadek kolejnego ataku Godzilli, jakieś poszukiwania ciała potwora z Minus One itd. I jakkolwiek super było to że w Minus One akcja była w dzień i wszystko idealnie było widać to chętnie zobaczyłbym też jakąś klimatyczną scenę nocnego ataku, zarówno na morzu jak i na miasto. Ogólnie marzy mi się posępny, ponury klimat z Godzilli 1984 - tamten film pod tym względem był tip top - taka scena ataku Godzilli na elektrownię atomową miała mega klimat. Myślę że Yamazaki znów dostarczy. Co do ewentualnych wrogów - Hedorah byłby idealny w mojej opinii. Mam też nadzieję że Toho sypnie grosza i podniosą konkretnie budżet po to by Yamazaki mógł pójść na całość. Liczę też że nadchodzacy film dostanie już "powszechną" światową dystrybucję.

Odpowiedz
Większy budżet musi być bo granice 10-12 milionów dolarów to trochę niepoważne dla studia które aspiruje do bycia rozrywkowym hegemonem Azji na rynku światowym niczym Nintendo branży filmowej. I oby Yamazaki miał większy wpływy bo ostatnio źle się dzieje za kulisami i coraz więcej do powiedzenia ma zespół od marketingu, który nigdy wcześniej nie miał do czynienia z serią. Kiedyś był sobie jeden producent który pracował przy serii przez pół życia.

Odpowiedz
Jeżeli zdecydują się na Hedorę, to oby tylko nie poszli w stronę nadmiernego eko-moralizatorstwa (w oryginalnym filmie Hedorah powstał z zanieczyszczeń wytwarzanych przez człowieka). Nie chciałbym też, aby Godzilla nagle stał się obrońcą ludzkości i planety. Ciekawe, czy zmodyfikują wygląd Godzilli, czy zostaną przy modelu z pierwszego filmu. Jeżeli będzie to zregenerowana wersja Godzilli z pierwszego filmu, to regeneracja byłaby dobrym pretekstem dla spróbowania nieco innego wyglądu potwora.

Odpowiedz
Gwoli ścisłości Hedorah jest z kosmosu ale zanieczyszczenia w Japonii (które były niespotykane co zresztą widać w filmie a jedna scena była zainspirowana historią studentek które zasłabły podczas gimnastyki z powodu smogu) dają mu rosnąć w siłę.
Przede wszystkim jest to jakby eksperymentalny film zrobiony przez studenta filmówki na kwasie. Tylko, że trochę naśmiewa się też z hipisów.
Yamazaki jak lwia część fanów lubi Godzillę i jako niszczyciela i jako obrońce. Na wszystko jest czas i miejsce, ale pewnie będzie się trzymał swojej raz obranej ścieżki. Inaczej by to po prostu nie pasowało do jego świata.

Odpowiedz
(01-11-2024, 19:04)Lashly napisał(a): I oby Yamazaki miał większy wpływy bo ostatnio źle się dzieje za kulisami i coraz więcej do powiedzenia ma zespół od marketingu

A co masz konkretnie na myśli mówiąc że "źle się dzieje za kulisami" i skąd takie info?

Odpowiedz
Skąd mam info? Bo w tym siedzę więc artykuły, nowości, książki itd. raczej mi nie umykają. No więc przez 50 lat zawsze był jakiś producent na czele czy to Tanaka czy Tomiyama ale po 2016 nowe pokolenie producentów zaczęło delegować niektóre zadania i tak powstał Godzilla Room. Generalnie Toho dało kolesiowi od marketingu prawo decydowania nad każdą pierdołą i tak teraz mamy listę zasad, który ta ekipa sobie tworzy. Na przykład Godzilla nie może umrzeć więc w teorii jakby Yamazaki chciał mieć bardziej definitywne zakończenie to by i tak nie mógł bo jakiś korposzczur chciał się poczuć jak bardzo ważna osoba.
Tylko Legendary może robić swoje ale raczej stara się stosować do wytycznych by być w dobrych relacjach z Toho.

I tak, od zawsze były pewne reguły, ale ich twórcy pracowali nad filmami i oni decydowali czy się je złamie czy nie. A teraz serią trzęsie banda outsiderów średniego szczebla. Jak dla mnie jest to oznaka słabości zarządzania. Podobnie było kiedyś z WB i Supermanem. No ale Godzilla kończy za dwa dni 70 lat i przeżyje i to.

Odpowiedz
Ugh, creepy...

Odpowiedz
O niezrealizowanym amerykańskim sequelu do japońskiego filmu (tj. Powrót Godzilli z 1999 roku):

Odpowiedz
Z kronikarskiego obowiązku informuję, że Godzilla Minus One będzie na TVNie 28 lutego o 20:00:
https://www.facebook.com/ryjowkablog/posts/pfbid02BXtXtMZLieJQwu878m6rWkHyHLkBhUxrt44omwjMvWFJAHuvnKA9egX34XnSDYc3l

Odpowiedz
A na nosnikach oczywiscie wciaz nie wyszedl?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Wyszedl.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Do tej pory się zastanawiam czym tu się ludzie jarają. Po tych wszystkich zachwytach w necie ten film był dla mnie jednym wielkim rozczarowaniem.
Może z 15-20 minut z niego było niezłe, a reszta to przeważnie typowa japońska nieoglądalna hooynia :P

Odpowiedz
No i Minus One otrzymał oficjalne błogosławieństwo i znak jakości.

Odpowiedz
shamar napisał(a):A na nosnikach oczywiscie wciaz nie wyszedl?

Już dawno temu wyszedł.

[Obrazek: 20241215-143647.jpg]
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(20-02-2025, 00:07)Lashly napisał(a): No i Minus One otrzymał oficjalne błogosławieństwo i znak jakości.

coś w tym jest :D hejt Gieferga to jak filmowa gwiazdka Michelin
Youniverse

Odpowiedz
Matthew Modine obsadzony w następnym Monsterverse.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości