Ankieta: Jak oceniasz "Godzilla: King of the Monsters"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Godzilla
(12-05-2025, 10:49)marsgrey21 napisał(a): Bardzo średnio, czy Godzilla nie może być głównym bohaterem, wokół którego kręci się fabuła? Znowu będzie pełnił rolę tarana dla Konga jako protagonisty.
No przeciez według tego przecieku jest glownym bohaterem.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Takim samym jak w poprzednich filmach.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
I tu aie mylisz. Od poczatku jak pamietam czyli pierwszych wzmianek na temat GvK Wingarda bylo mowione, ze Kong bedzie centralną postacia. To samo bylo mowione przed premiera G&K. Kong bedzie centralna postacia. Przy tym filmie mowia co innego, więc ja im ufam zwlaszcza ze fani G. Byli niezadowolenie z faktu ze Krol jest zapchajdziura w tych filmach.

Odpowiedz
Ciekawe, skąd w ogóle taki pomysł na te filmy? W sensie, z Kongiem jako tym, który dostaje ze trzy razy więcej czasu ekranowego niż Godzilla? Czy Wingard po prostu bardziej lubi Konga, czy to jakieś odgórne ustalenia, np. Toho obgadało z Amerykańcami, że "my robimy swoje filmy o Godzilli, a wy się skupiajcie bardziej na Kongu", żeby bardziej rozróżnić te filmy?

Odpowiedz
Wingard stał się trochę persona non grata przez te jego wykręty i umniejszanie Godzilli (choć podobno był jego większym fanem jak dorastał). Wiedział, że rosło niezadowolenie bo w ostatnim filmie to już kompletnie położył na nim kreskę więc jeszcze przed premierą obiecał, że następny będzie o nim. A potem zwiał i w sumie niewielu żałuje. Dlatego teraz to, że następny będzie o Godzilli (czy to o jego relacjach z ludźmi czy kimś innym czy dostanie jeszcze jednego syna itp.) jest po części chciejstem fanów, którzy dopatrują się wszelkich możliwych poszlak bo większość chce by następny film był o nim, by nie zrobili z niego jakiegoś niesympatycznego wroga i by Konga było jak najmniej. I tak na trzeźwo patrzeć to pewnie będzie jego film bo jego marka jest w gazie + w zasadzie całe uniwersum (które od niego się zaczęło i to na wiele lat przed 2014) opiera się na nim tak jak teraz są plotki o tym kto tam ma się nie pojawić to są wszystko postacie czy inne elementy z jego filmów.

Co do tych starych plotek to wg bardziej wiarygodnego źródła może być w nich część czyli po mojemu to znaczy, że raczej poza ogólnikami typu "ludzie będą coś tam kombinować i może wywołają wojnę" nie ma się co przywiązywać.
Film i tak wycieknie tak jak ostatnio. Na tygodnie albo i miesiące przed filmem będziemy znali prawie wszystko.

Odpowiedz
Na fotkach z planu z Australii (który udaje Londyn) Matthew Modine pokazał się w mundurze jakieś organizacji, którego logo niektórym przypomina logo G-Force z lat 90 a jeszcze innym symbol kogoś innego.
Co oni tam knują?
[Obrazek: Be-Funky-collage.jpg]

Odpowiedz

Krótsza wersja zrozumiała dla wszystkich - https://www.youtube.com/shorts/7iV-ovU2ITM
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
[Obrazek: mathew-modines-instagram-story-v0-6jvlf1...2f68a259a7]
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Modine zapostował też klipy z tego filmu. Może jakieś kontrolowane przecieki a potem okaże się że to coś całkiem innego.

Odpowiedz
Yamazaki właśnie robi nowego Godzillę. Ale w formie lunaparkowej atrakcji:
https://www.facebook.com/photo?fbid=1315504987245020&set=a.506608478134679

Odpowiedz
Wyglada jak kadr z sequela:)

Odpowiedz
Filmiki do atrakcji turystycznych powstają od lat 90 wcale nie jest powiedziane że cokolwiek z tego pojawi się w filmach. Liczę, że dla filmu Yamazaki bardziej by się postarał.

Odpowiedz
Godzilla Kong Nowe Imperium

Obejrzałem z nudów bo dali na Netflixie i Boże, co za paździerz :)
Trudno w ogóle znaleźć jakieś plusy bo tu nic nie działa. No może kilka sekwencji z potworami daje jaką taką satysfakcję.
Scenariusz to jakiś kompletny zlepek luźno powiązanych historii, bohaterowie są beznadziejni, papierowi i drewniani. śmieszny Murzyn-foliarz zupełnie nieśmieszny, ten wyluzowany doktorek zupełnie żenujący, pani doktor beznadziejna, dzieciak-niemowa nędzny...

Ja rozumiem, że w takim uniwersum trudno o jakiś wielki realizm, ale ten poprzedni film co oglądałem, "Godzilla Minus Zero" to jednak miał  sensowną fabułę, że człowiek mógł uwierzyć w taką historię. Coś z czegoś wynikało. Była akcja, były jakieś normalne postaci ludzkie, fabuła interesująca.
Tutaj to straszny pierdolnik, deus ex machina, wszystko wzięte z dupy...
Myślę, że AI by w ciągu pół godziny napisała lepszy scenariusz.

Ogólnie nędza/10

A ta końcowa bitka to już w ogóle -1/10
No i ten Goryl-złoczyńca, o Boże...

Jedyna naprawdę fajna scena to jak Kong spotkał tego małego pokurcza goryla i stłukł nim tych pomagierów złego Goryla.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Dr Strangelove napisał(a):"Godzilla Minus Zero" to jednak miał sensowną fabułę, że człowiek mógł uwierzyć w taką historię. Coś z czegoś wynikało. Była akcja, były jakieś normalne postaci ludzkie, fabuła interesująca.

Ja wczoraj po wizycie w kinie na "Jurassic World: Rebirth" jeszcze bardziej doceniłem "Minus One", chociaż wydawało mi się to niemożliwe. Blockbuster idealny, minie pewnie parę(naście czy dziesiąt) ładnych lat, aż dostaniemy coś podobnego na takim poziomie.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
No ja takim hardkorowym fanem jak Ty nie jestem, ale kurde. To po prostu był porządny, normalny film, a ten to jakiś żałosny pierdolnik. Takie podejście że widz jest kompletnym debilem i można mu dosłownie nasrać na łeb.

Zresztą może i słusznie, bo jak sprawdziłem to w kinach zarobiło 570 milionów. LOL...
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Toho na pełnych obrotach. Będą na nastęnym SDCC gdzie może powiedzą więcej. Już teraz zapowiedzieli, że sequel do Minus One będzie już w przyszłym roku, być może będzie też sequel do Shin Godzilla, jest też jakiś bliżej nieokreślony projekt w Azji Południowo-Wschodniej (w nawiązaniu do tego filmiku, ale nie wiadomo czy to będzie jakiś film czy park rozrywki czy co). Do tego komiksy, gry, wszystko. Generalnie tak jak zapowiedzieli idą z globalną inicjatywą wykorzystując kolejny złoty okres (pewnie wszędzie poza Europą choć kiedyś to Polska była bastionem Godzilli w Europie dopóki pewne pokolenie tego nie zaprzepaściło).
https://www.removepaywall.com/search?url=https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-07-17/godzilla-studio-toho-plans-more-films-sequels-anime-and-jujutsu-kaisen
I dobrze. Najpierw anime podbiło świat teraz cała reszta. Chociaż podobno serialowe marki typu Sentai, Ultraman i Kamen Rider utraciły ostatnio trochę na popularności biorąc pod uwagę spadek sprzedaży ale też jest tu potencjał żeby zainteresować rynki poza Azją.

Odpowiedz

Odpowiedz

Odpowiedz
Nie jest to bezpośrednio związane z żadnym filmem ale warto obejrzeć:

Odpowiedz

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości